پاشنه آشیل استارتاپهای ایرانی چیست؟
هومن مسگری میگوید به نصایح هر کسی که فکر میکند منتور است گوش نکنید
پاشنه آشیل بالای 90 درصد از استارتاپها، مربوط به MVP است. او توضیح داد که «امویپی، یک پاورپوینت، فایل ورد و اکسل یا حتی عکس و تصویر نیست؛ امویپی در اصل، ارائه یک نمونه از محصول تولیدشده است.
هومن مسگری، دستیار ارشد کسبوکار مدیرعامل شرکت داتین، معتقد است اگر یک شروع خوب داشتهباشید و شرایطتان برای ادامه کار مناسب باشد، میتوانید انتظار گرفتن نتیجه موردنظرتان از کسبوکار را داشته باشید. او در سخنرانی خود در سومین برنامه آیتی ویکند دانشگاه شریف اشاره کرد مدتی که با استارتاپها در ارتباط بوده، مسائلی مشترکی را مشاهده که اغلب باعث شکست یا حداقل به وجود آمدن مشکلات جدی برای آنها شده است.
راهنمای خوب داشته باشید
به گزارش خبرگزاری شنبهپرس، مسگری عامل اصلی منحرف شدن از مسیر را نداشتن تمرکز بر روی یک هدف میداند. به اعتقاد او بعد از مشخص شدن یک هدف خاص، باید در تیم برای حرکت سمت هدف و رسیدن به آن، انگیزه و علاقمندی ایجاد کرد. او تاکید کرد: «نباید به نصایح و مشورتهای هر فردی توجه کرد، باید از هر فرد در حوزه دانش و تخصصش کمک گرفت و او را قبول داشت.» او در ادامه در رابطه با راهنما (منتور و اهمیت آن توضیح داد و گفت: «تمام استارتاپها به راهنما نیاز دارند. بسیاری تیمها هستند که با تکیه بر تخصص اعضای تیم، فکر میکنند یک تیم متخصص هستند و حتما از پس حل کردن مسائل مربوط به استارتاپ برخواهند آمد؛ راهنما نه از جهت حضور یک فرد ارشد، بلکه از این جهت حائز اهمیت است که یک نفر که به مسائل آشناست، از بیرون نگاه میکند و زاویه دیدی دارد که شما نخواهید داشت، همانطور که هیچ فردی دید شما که در میدان هستید را نخواهد داشت.»
پول خوب است ولی به موقع!
مشکل دیگری که مسگری نام برد، این است که بعد از مدتی کار، افراد و تیمها آنقدر مغرور میشوند که هیچ کامنتی از هیچکس نمیگیرند؛ که به اعتقاد او اکثر سرویسهای ایرانی به همین شیوه کار میکنند. «برای گرفتن کامنت، یک گوش در و گوش دیگرشان حکم دروازه پیدا میکند؛ ولی میتوانم بگویم اگر ما قصد شروع یک کسبوکار را داریم باید اول همین مورد را در خودمان اصلاح کنیم و بعد جلو برویم. همچنین دانش عمومی حوزه را باید دانست بعد اقدام به راهاندازی کسبوکار کرد، در غیر اینصورت در مورد اجرا و بازاریابی به مشکل خواهیم خورد. پول بسیار خوب و مهم است ولی باید توجه داشت که پول به موقع خوب است و اگر زود سراغش برویم قطعا مشکلساز خواهدبود.»
محصول و مارکتینگ ضعیف یعنی شکست
هومن مسگری از دسته دیگری از مسائل و مشکلات استارتاپها گفت که وابسته به تیم و مجموعه هستند. اولین موردی که مسگری به آن اشاره کرد، داشتن تیم مناسب است. او اشاره میکند که یکی از مهمترین کارهای یک تیم باید شناسایی و تحلیل رقبا باشد، اینکه چه رقیبانی دارند، رقبا به چه ترتیب پیش میروند و چه میکنند. مسگری در ادامه بیان میکند: «اکثرا دیده میشود تیمها درگیر مسائلی مانند هزینهها و قیمتگذاری هستند ولی آنها را درست بررسی و محاسبه نمیکنند. به تولید محصول ضعیف حتی فکر هم نکنید. متاسفانه این روزها محصولاتی که مشکل دارند و نمیتوان به راحتی با آنها کار کرد، زیاد دیده میشود. وقتی بیزینسمدل نداشته باشید، یعنی نمیدانید قرار است چه کاری انجام دهید و چطور میخواهید از محصول درآمد کسب کنید. مارکتینگ ضعیف یکی دیگر از عوامل مسئلهساز است. مسگری معتقد است مهمترین ابزاری که به وسیله آن میشود در بازار برنده شد، مشتری است. باید دانست مهمترین عاملی که کمک کرد تا گوگل، گوگل شود، این است که تمرکزش روی مشتری است و جز آن به چیزی توجه نمیکند.
مسگری اشاره کرد که تجربه داوری و ارزیابی استارتاپهای زیادی را دارد و حاصل آن، دریافتن این مورد است که پاشنه آشیل بالای 90 درصد از استارتاپها، مربوط به MVP است. او توضیح داد که «امویپی، یک پاورپوینت، فایل ورد و اکسل یا حتی عکس و تصویر نیست؛ امویپی در اصل، ارائه یک نمونه از محصول تولیدشده است. دومین مشکل استارتاپها، نداشتن هیچ حسی نسبت به اعداد ارائه شده است. اعدادی که برای رشد و سود و درآمدها در نظر میگیرند، نجومی هستند که عملا تحت هیچ شرایطی امکانپذیر نیستند. استارتاپها باید بدانند با گذاشتن فرضهای غلط، بسیار ساده و راحت شکست خواهند خورد. فرضیات اشتباه بزرگترین عامل گمراه کننده است. نمودار رشد را هم همیشه در نظر داشته باشید که یک سقف مشخص دارد و هرگز از آن بالاتر نخواهد رفت.»
قدرت ریکاوری، مهمترین ویژگی تیم
در پایان هومن مسگری تاکید کرد: «محوریترین مورد در کار، کارکردن با عشق و علاقه است و اینکه بدانید بازی چگونه است؛ یعنی اینکه بازیکنان حوزه خودتان را بشناسید، بازیکنان صرفا رقبای شما نیستند، قانونگذاران، مشتریان، همه جزو بازیکنان هستند. در نهایت اینکه تیم باید توانایی بازیابی داشته باشد، اگر تیمی دارید که این ویژگی را ندارد، باید حتما در آن تغییری ایجاد کنید، چون در مسیر اجرا، هزارویک مشکل پیش خواهد آمد و شاید هزارویک شکست، ولی تیم باید قدرت شروع کردن از نو را داشته باشد.»