کمیسیون تجارت الکترونیکی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران روز گذشته در کنار اعضای اصلی خود میزبان دو استارتاپ اسنپفود و چیلیوری بود.
به گزارش خبرگزاری شنبهپرس، در جلسه کمیسیون تجارت الکترونیکی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران، مدیران اسنپ فود و چیلیوری وضعیت و چالشهای خود را در وضعیت کنونی بازار سفارش آنلاین غذا تشریح و درباره رای شورای رقابت در خصوص انحصارطلبی اسنپفود گفتگو کردند.
علیرضا صادقیان، مدیرعامل هلدینگ کسبوکار نوین ایرانیان (چیلیوری)، اظهار داشت: چیلیوری در دو سال گذشته سهم زیادی از بازار خود را به خاطر نوع فعالیت اسنپفود از دست داده و زیان بزرگی را متحمل شده است.
صادقیان ادامه داد: اسنپفود در ابتدای فعالیتش نمونه یک پلتفرم سالم و موفق بود اما از ۲ سال گذشته تاکنون روش متفاوتی را در بازار غذای آنلاین پیش گرفته است.
وی گفت: اسنپ فود از ۲ سال پیش با این شرط وارد مذاکره با رستورانها شد که رستوران همکار با اسنپفود باید ارتباط خود را با دیگر پلتفرمهای آنلاین قطع کند.
در ادامه علی فدایی، مدیر تامین چیلیوری بیان داشت: فروش رستورانهایی که با چیلیوری همکاری داشتهاند در اسنپ فود به شدت کاهش پیدا میکرد و به همین دلیل رستورانها تکتک از این پلتفرم مهاجرت کردند تا چیلیوری جذابیت خود را برای کاربران نهایی نیز از دست بدهد.
در این جلسه مهراد عبدالرزاق، رییس هیات مدیره اسنپ فود از رویه فعالیت و بازاریابی این پلتفرم دفاع کرد و گفت: اسنپ فود به هیچ عنوان الگوریتم و امتیاز رستورانها را به شکل دستی تغییر نداده است.
عبدالرزاق ادامه داد: اسنپ فود ۱۳ هزار تامین کننده دارد که نزدیک به ۷۰۰ عدد از آنها فقط با اسنپ فود همکاری ویژه دارند. بنابراین این مسئله نمیتواند تاثیر بزرگی روی سایر پلتفرمها داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: این ۷۰۰ رستوران حدود ۳۰ درصد از فروش اسنپ فود را در اختیار دارند.
در ادامه محمد رحمانی، مدیر حقوقی گروه اسنپ نیز رای شورای رقابت را زیر سوال برد و تاکید کرد: رای شورای رقابت بر پایه یک استدلال خاص بوده و از تلاش برای تغییر رای در مرحلهی تجدید نظر خبر داد.
گفتنی است که شورای رقابت در تاریخ ۲۲ مهرماه سال جاری و متعاقب شکایت چیلیوری طی حکمی اسنپفود را به پرداخت جریمه ۱۰۰ میلیونی و عدم انحصارطلبی در بازار غذای آنلاین محکوم کرده بود.
انتهای پیام/