میدانیم که افراد متخصص و توانای زیادی در اکوسیستم استارتاپی ایران وجود دارند و در حال فعالیت هستند ولی به هیچوجه در دسترس نیستند. این مشکلی است که درحال حاضر ما با آن دست به گریبان هستیم، مدتی است که به دنبال دولوپر ماهر میگردیم ولی نیست که نیست. در این چند وقت به همه سایتهای کاریابی و پلتفرم آشنایی کارجو-کارفرما هم سر زدهایم و آگهی هم دادهایم ولی هنوز موفق به پیدا کردن یک متخصص نشدهایم.
استارتاپ نظربین، یک تیم 9 نفره است؛ که سه نفر آنها همبنیانگذار این استارتاپاند. کار نظربین، سالمسازی محتوای تولیدشده توسط کاربران است. به گفته فروز فروتن، مدیر روابط عمومی نظربین، کار بر روی الگوریتم این برنامه از سال 87 شروع شده ولی از دو سال پیش، تجاری شده و به درآمدزایی رسیده است. «کار اصلی این برنامه، بررسی هرگونه محتوای تولیدشده توسط کاربران یک سایت یا صفحه آنلاین است و اگر این محتوا مشکلی داشته داشته باشد آن را فیلتر میکند و اگر نه، در لحظه آن را منتشر خواهد کرد.»
به گزارش خبرگزاری شنبهپرس، نظربین به صورت پیشفرض دیتابیسی دارد که طبق آن عمل خواهد کرد ولی چون قابلیت یادگیری دارد و از تکنولوژی ماشینلرنینگ کمک میگیرد، به مرور زمان حساسیتهای هر سایت را درک کرده و طبق آن عمل میکند. فروتن میگوید: «حتی کلماتی که غلط املایی داشته باشند و یا بعضا به صورت حروف با فاصله نوشته شدهاند را هم تشخیص میدهد. از طرف دیگر با توجه به اینکه کسبوکارهای متفاوت حساسیتهای مختلفی دارند، قابلیت تنظیم درجه حساسیت برای این برنامه وجود دارد.»
در رابطه با دغدغه این روزهای استارتاپ نظربین هم فروتن میگوید: «نظربین و حوزه فعالیتش خیلی بکر و ناشناخته است. ایجاد بازار برای یک پدیده نوظهور کار مشکلی است و همانطور که در اکثر موارد تا به حال دیدهایم، عموما مواجه شدن با پدیدههای جدید با مقاومت شدیدی همراه است. جا انداختن این سرویس برای افراد و جلب اعتماد آنها کار سادهای نیست.»
فروتن از کمبودی که در اکوسیستم به نظرش جدی است و تا حدودی برای نظربین تبدیل به یک مشکل شده است، میگوید: «میدانیم که افراد متخصص و توانای زیادی در اکوسیستم استارتاپی ایران وجود دارند و در حال فعالیت هستند ولی به هیچوجه در دسترس نیستند. این مشکلی است که درحال حاضر ما با آن دست به گریبان هستیم، مدتی است که به دنبال دولوپر ماهر میگردیم ولی نیست که نیست. در این چند وقت به همه سایتهای کاریابی و پلتفرم آشنایی کارجو-کارفرما هم سر زدهایم و آگهی هم دادهایم ولی هنوز موفق به پیدا کردن یک متخصص نشدهایم. شاید اگر یک دیتابیس متمرکز در اکوسیستم به وجود آید تا تمام افراد متخصص عضو آن باشند، به نوعی مشکل دسترسی به آنها رفع شود.»