سعید رحمانی در میزگرد سرمایهگذاری همایش یلدای کارآفرینان استارتاپی گفت: «اخیرا تحقیقی داشتیم در مورد اقتصاد دیجیتال ایران تا سال 1400. پیشبینی ما این است که تا این سال، حداقل 1400 استارتآپ در ایران خواهیم داشت. البته این عدد بزرگ نیست. اگر تصور کنید که 1300 استارتآپ در مرحله بذری یا اولیه باشند، حداقل سرمایه موردنیازشان برای 3 تا 4 سال آینده، حدود یک میلیارد تومان است. پس این استارتآپها 1300 میلیارد تومان پول میخواهند. اگر فرض کنیم که 100 استارتآپ هم در مرحله میانی داشته باشیم و حداقل سرمایه موردنیاز هرکدام 20 میلیارد تومان باشد، 2هزار میلیارد تومان هم برای این استارتآپها نیاز داریم. همچنین به تجربه به ما ثابت شده که استارتآپها برای یونیکورنشدن که الان حدود 5 استارتآپ با این وضعیت در ایران داریم، حداقل به 150 میلیون دلار یعنی حدود 600میلیارد تومان سرمایه نیاز دارند. 3هزار میلیارد تومان سرمایه برای این 5یونیکورن هم نیاز داریم. پس جمع کل سرمایه موردنیاز برای 4 سال آینده اکوسیستم میشود 6هزار میلیارد تومان یا 1.4میلیارد دلار.»
جذب سرمایه خارجی کاری ندارد اما…
مدیرعامل سرآوا اعتقاد دارد اگر شرکتهای استارتآپی بخواهند مدل چین را در پیش بگیرند و بخش عمده سرمایه از داخل کشور بیاید، پیشبینی اولیه این است که در مرحله اول سرمایهگذاری هیچ نوع سرمایه خارجی نباید جذب شود، در مرحله میانی 70درصد داخلی و 30 درصد خارجی و در مرحله نهایی 51درصد داخلی و 49درصد خارجی باید جذب شود. «بنابراین کل سرمایه داخلی که نیاز داریم نزدیک به 4هزار میلیارد تومان است و سرمایه خارجی موردنیاز هم تا 2 هزار میلیارد تومان است؛ یعنی 900میلیون دلار سرمایه داخلی نیاز داریم و 500میلیون دلار جذب سرمایه از خارج. من به جرات میتوانم بگویم که چالش اصلی ما الان در ایران جذب سرمایه داخلی است. چون جذب 500 میلیون دلار سرمایه خارجی اصلا کار پیچیدهای نیست.»
فرابورس برای استارتاپها راه را باز کند
رحمانی خطاب به امیر هامونی مدیرعامل فرابورس ایران گفت: «ما میخواهیم یونیکورنها و اسبهای شاخدار را به بازار بورس ببریم. آقای هامونی در بازار بورس باید راه را برای حضور کسبوکارهایی چون آپارات، دیجیکالا و کافهبازار باز کند. درخواست ما این است که سردر جدیدی بازکنند. این حوزه را استارتآپی و مسئله ارزشگذاری را متفاوت ببینند چون طبق استانداردهای جهانی ارزشگذاری میشوند و بسیاری از آنها سودده نیستند، چون در حال رشد هستند. ما باید وارد بورس شویم که بتوانیم سرمایهگذاران را متقاعد کنیم که سرمایهگذاری روی استارتآپها هم میتواند به خلق ارزش منجر شود و این مسئلهای است که ما باید طی 12 ماه آینده به آن فکر کنیم.»