یک نابینا چطور باید اسنپ و تپسی بگیرد؟!
گپی با سینا ملکی همبنیانگذار کارجوپلاس درباره ضرورت توجه استارتاپها به نیاز معلولان کشور
در گام اول باید استارتاپها در جریان نیاز این قشر از جامعه قرار گرفته و آنها را در طرح هایشان، مدنظر قرار دهند. برای مثال، نابینایان اعلام میکنند که در صورت وجود امکانات صوتی، سایتها برای آنها هم قابل استفاده خواهد بود و یا نابینایانی که به استفاده از اپلیکیشنهایی مانند اسنپ و تپسی نیاز دارند و برای استفاده آنها، باید قابلیتهای ای اسپیکینگ و تاچبک در این اپلیکیشنها برقرار باشد.
سینا ملکی، همبنیانگذار استارتاپ کارجوپلاس، آن را به این صورت معرفی میکند: «کارجوپلاس سرویسی است که با توجه به ویژگیهای ذاتی افراد پروفایلی ایجاد میکند تا کارفرمایی که به دنبال جذب نیرو است، با مراجعه به آن، ویژگیهای فردی شخص را قبل از مصاحبه، بررسی کند. این ویژگیهای ذاتی به وسیله انجام یک سری تست که برای کاربران بیشتر شبیه بازی است، سنجیده و مورد تحلیل قرار میگیرد. در نتیجه با انجام این تستها مشخص میشود چه شغلهایی مناسب شخص است، عملکرد شخص در محل کار به چه صورت خواهد بود و در نهایت باعث شناخت نقاط ضعف و قوت فرد میشود. حتی این قابلیت و مزیت هم خواهد داشت که میتوان با مقایسه نتایج تستهای شخص و همکارانش، راهکار برقراری ارتباط موثرتری برای آنها درنظر گرفت.» با او درباره کمکی که استارتاپها به استخدام و شغلیابی معلولان میتوانند بکنند صحبت کردهایم.
کارجوپلاس به چه صورت میتواند در امر استخدام به معلولان کمک کند؟
به این شکل که معمولا قبل از توجه به ویژگی و تواناییهای فرد توانیاب، این افراد قضاوت شده و رد میشوند. به همین دلیل ما سعیمان بر این بوده است که شخص قبل از مصاحبه اقدام به تکمیل فرم و انجام تستها کرده و به این ترتیب تواناییها و ویژگیهایش مشخص میشود و زمانی که کارفرما پروفایل این یوزر را مشاهده میکند، متوجه مهارتها و تواناییهای فرد میشود و در این حالت اثرات سوگیری ظاهری او کمتر خواهد بود. البته مطمئنا زمانی که شرایط جسمی و ظاهری او مشخص شود، بازهم با سوگیری روبرو خواهد بود ولی مهم این است که قبل از سوگیری، مهارتها و تواناییهایش هم دیده شده است. در این شرایط سوگیری در مورد استخدام معلولان مقدار کمتری خواهد بود. پس میتوان گفت تا به اینجا، مشکل سوگیری در استخدام معلولان، توسط کارجو رفع شده است. همه این عزیزان دارای یک سری تواناییها و استعداد هستند، ولی متاسفانه به دلیل فرهنگ و نگرش اشتباهی که درمورد معلولان در جامعه شکل گرفته است، بسیار دیده شده که بلافاصله بعد از دیدن او در مصاحبه، اظهار میشود که امکان قبول چنین فردی در سازمان وجود ندارد. ولی اگر قبل از دیدار، کارفرما با تواناییها و مهارتهای شخص آشنا شده باشد، احتمال اینکه به مصاحبه به طور جدیتری نگاه شود، بیشتر خواهد بود.
در حالت کلی استارتاپها به چه صورت میتوانند به معلولان کمک کنند؟
در رویداد توانتک که چند هفته پیش برگزار شد ما اقدام به صحبت با توانجویان و تهیه لیستی از نیازهایشان کردیم. توانیابان به مواردی اشاره کردند که قبل از آن هیچوقت در نظر ما نبود. به عنوان مثال یکی از نابینایان میگفت ما نیاز به سرچ گفتاری روی سرویسها داریم و یا یکی از معلولانی که به دلیل تصادف دچار ضایعه نخاعی شده بود اعلام کرد باید سرویسی ایجاد شود فقط برای موقعیتهای دورکاری که به راحتی برای افرادی مثل او قابل دسترسی باشد. همچنین اشاره کردند به سرویسی که اندروید برای افراد نابینا وکمبینا در نظر گرفته است که با کلیک برروی هر نشانه، اسم آن نشانه گفته میشود. اگر بر روی اپلیکیشنها این امکان نصب شود، این دسته از این عزیزان هم به طور مستقل توانایی استفاده از اپلیکیشنها را خواهند داشت.
استارتاپها چطور باید از نیازهای اساسی جامعه معلولان مطلع شوند؟
در این زمینه نیاز به اطلاعرسانی است. به عنوان مثال، بخشی در رسانهها به وجود آید تا معلولان نیازهایشان را مطرح کنند. چون چیزی که در جامعه میبینیم این است که نیازهای این قشر و ورودشان به جامعه، هنوز از طرف هیچ یک از سازمانها درک نشده است. درصورتی که در جامعه تعداد زیادی هستند که با این مسئله درگیرند ولی چون بیشتر آنها از خانه و محل خود بیرون نمیآیند و در جامعه دیده نمیشوند، بسیاری از نیازهایشان اعلامنشده باقی مانده است. افرادی از این قشر که ما میبینیم، معلولانی هستند که با خود جنگیده و آنقدر قوی بودهاند که در جامعه ظاهر شوند. پس ضروری است که رسانهای باشد تا از آن طریق نیازهای این قشر مطرح شده و استارتاپها بنابر این نیازها و حجم بازارشان طرحهای خلاقانه ارائه دهند. یعنی در گام اول باید استارتاپها در جریان نیاز این قشر از جامعه قرار گرفته و آنها را در طرح هایشان، مدنظر قرار دهند. برای مثال، نابینایان اعلام میکنند که در صورت وجود امکانات صوتی، سایتها برای آنها هم قابل استفاده خواهد بود و یا نابینایانی که به استفاده از اپلیکیشنهایی مانند اسنپ و تپسی نیاز دارند و برای استفاده آنها، باید قابلیتهای ای اسپیکینگ و تاچبک در این اپلیکیشنها برقرار باشد.