استارتاپ علیبابا یکی از معدود مواردی است که میتوانیم توسط آن، اکوسیستم را برحسب شاخصهای عملکردی ارزیابی کنیم، نه اهداف و برنامهها
دیتابین استارتاپی با تیمی 9 نفره است که از تیرماه سال 96 کار خود را شروع کرده است. ندا مثنوی، مدیرعامل دیتابین میگوید این تیم روزانه 2 ساعت برای استراحت و صحبت پیرامون ایدههای خلاقانه جدید با هدف بهبود گزارشات داشبورد صرف کرده و باقی روز را روی بخش عملی اجرای پروژه صرف میکند. او توضیحاتی راجع به سال گذشته و برنامههای آینده این استارتاپ برایمان میدهد.
چالشهای موجود برای کسبوکارهای دادهمحور
به عقده مثنوی، مهمترین اتفاق سال 96 تولد دیتابین بوده است! او در ادامه اضافه میکند: «ما در دیتابین سرسختانه به سمت جلو حرکت خواهیم کرد و هرگز بدترین اتفاق برای ما وجود ندارد. هر موردی هم که هست، برای ما یک چالش به حساب میآید که با آن روبرو میشویم. از آنجاییکه دیتابین یک کسبوکار «دادهمحور» است و در اکوسیستم استارتاپی چنین کسبوکارهایی کم هستند، لذا طبیعی است که بگویم ما چالشهای زیادی داریم که اغلب این چالشها از نوع فنی هستند که خیلی نگرانکننده نیستند و چالشهایی هم از نوع حقوقی داریم. در حال حاضر هنوز نهادهای قانونگذار برای این نوع کسبوکارها بهطور کامل آماده نشدند که البته در این مورد ما در حال انجام رایزنیهایی برای بهبود روند پیشرفت کار هستیم.»
پایین آمدن امنیت سرمایهگذاری در اکوسیستم ایران
مدیرعامل دیتابین میگوید: «بهترین اخباری که سال گذشته شنیده شد، مربوط به ادغام زورق و علیبابا بود که نشاندهنده حرکت رو به جلوی استارتاپها است.» در ادامه مثنوی به اخبار بد هم اشارهای دارد و میگوید: «به عنوان اخبار نامناسب سال 96 هم باید به پخش شبنامه بر علیه سرآوا بعد از جذب سرمایه شرکت سرمایهگذاری پامگرنت «Pomegranate» (شریک اروپایی سرآوا) نام ببرم. این شرکت از سرمایهگذاران اروپایی بود که فارغ از صحت و سقم گفتهها و اخباری که پخش شد، چنین اخباری باعث میشود امنیت سرمایهگذاری در اکوسیستم ایران به شدت پایین آید.»
تحلیل عمیق در حوزههای دادهکاوی
ندا مثنوی، برنامههای سال 97 دیتابین را به این صورت شرح میدهد: «دیتابین به عنوان یک شرکت ارائهدهنده خدمات آنالیتیکس به کسبوکارهای دیجیتال در سال 97 وارد حوزه تحلیل عمیق خواهد شد. منظور از تحلیل عمیق حوزههای دادهکاوی، خوشهبندی کاربران، پیشنهاد بر اساس پیشبینی آینده و … است.» او در ادامه صحبتهایش به این نکته اشاره میکند که در حال حاضر بسیاری از کسبوکارهای آنلاین شناخت مناسبی از کاربران و نحوه رفتار کاربرانشان ندارند و معمولا استفاده از سرویسهای آنالیتیکس، محدود به گزارشات آماری کاربران است و کمتر از نتایج بهکارگیری تکنیکهای دادهکاوی و یادگیری ماشینی بهرهمند میشوند.
مثنوی برای توضیح نحوه کار و نتیجه استفاده از دیتابین، اضافه میکند: «ما در دیتابین در حال آمادهسازی تحلیلهای عمیق از دادههای موجود هستیم. در این تحلیلها، پس از خوشهبندی کاربران بر اساس نوع رفتارها، همچنین بررسی مدل رفتاری کاربران، پیشبینیهایی از آینده اپلیکیشن صورت میپذیرد که در نهایت بر اساس این پیشبینیها، پیشنهاداتی برای بهبود کار اعلام میگردد. تمام این چرخه بهصورت یک سرویس هوشمند در دیتابین ارائه خواهد شد.»
بهترین حالت اکوسیستم استارتاپی
مدیرعامل دیتابین برداشتش از اکوسیستم مطلوب سال 97 هم به این صورت میگوید: «بهترین حالت این است که اخبار بیشتری از جذب سرمایه استارتاپها در سری A و B بشنویم و البته اخبار موفقیت استارتاپهایی که در گذشته چنین سرمایهای کسب کردند میتواند در اکوسیستم خیلی نویدبخش باشد.»
تاثیرگذارترین چهره اکوسیستم در سال گذشته
به گفته ندا مثنوی، بنیانگذار استارتاپ علیبابا تاثیرگذارترین چهره اکوسیستم در سال گذشته بود. او دلیل انتخابش را به این صورت توضیح میدهد: «چون استارتاپ علیبابا یکی از معدود نمونههایی است که میتوانیم توسط آن، اکوسیستم را برحسب شاخصهای عملکردی ارزیابی کنیم، نه اهداف و برنامهها.»