دانشگاه علموصنعت ویسی راه میاندازد
گپی با علیاصغر بهشتی شیرازی درباره حمایتهای استارتاپی در مرکز رشد علموصنعت
شرکتکنندگان که حدود 56 تیم بودند، در مراحل مختلف غربالگری شده و در نهایت با نظر داورانی از دانشگاه و صنعت 10 تیم انتخاب شدند. از این ده تیم سه تیم مورد حمایت مرکز رشد و دو تیم مورد حمایت دانشکده مکانیک قرار گرفت. تاکنون در مجموع از نظر مالی معادل 100 میلیون تومان حمایت مالی انجام شده است.
به گفته علیاصغر بهشتی شیرازی، مدیر مرکز رشد دانشگاه علموصنعت، این مرکز، یک مرکز رشد غیرتخصصی است؛ به این معنی که در همه رشتههای فنی و مهندسی فعالیت میکند. بهشتی در رابطه با این مرکز به شنبهپرس میدهد: «این مرکز از سال 1381 تاسیس شده و تا به حال تعداد زیادی شرکت به آن وارد و خارج شدهاند. در حال حاضر 31 شرکت پذیرفته شده و فعال در دانشگاه داریم که از بین این شرکتها 8 شرکت دانشبنیان هستند و در مرکز رشد دانشگاه علموصنعت، در زمینه تولید محصولات دانشبنیان درحال فعالیت هستند. اکثر شرکتهای حاضر در مرکز رشد، به صورت زایشی یک سری کارهای استارتاپی در داخل خودشان ایجاد میکنند.» در رابطه با نحوه حمایت مرکز رشد از این شرکتها، بهشتی میگوید: «ما از شرکتهایی که در مرکز رشد پذیرفته میشوند، تا سالی 18 میلیون تومان حمایت میکنیم. این مقدار حمایت میتواند شامل حمایتهای آموزشی و اختصاص فضای کاری هم باشد که این فضای کار مقدار اجاره مشخصی براساس کارشناسی قیمت اجاره سال 91 یا 92 دارد که اگر فضای کاری در اختیار تیمها قرار بگیرد طبق متراژ این اجاره از مقدار حمایت کسر خواهد شد.»
مرکز نوآوری محلی موقت برای استارتاپها
بهشتی در ادامه به تاسیس مرکز نوآوری که به عنوان زیرمجموعهای از مرکز رشد دانشگاه علموصنعت به حساب میآید، اشاره کرده و در این رابطه میگوید: «در داخل دانشگاه ما در حال تاسیس یک مرکز نوآوری هستیم که این مرکز از نظر ساختاری 6 ماه است که شروع به فعالیت کرده است، ولی توسعه فضای فیزیکی آن در حال انجام است و هنوز به صورت کامل آماده نشده. در آن مرکز، استارتاپهایی پذیرفته شده و برای مدت موقت سه تا ششماه، فضای کاری در اختیار آنها قرار میدهیم. استارتاپها در حقیقت در این مرکز نوآوری میتوانند مرحله قبل از پیش رشد را بگذرانند و در صورت موفق شدن به مرکز رشد ما، یعنی مراحل پیش شتابدهی و شتابدهنده وارد شوند. تا الان 5 پروژه را در مرکز نوآوری، مورد حمایت قرار دادهایم و قراردادهای آن بسته شده است. این تیمها موظف هستند که در این مدت سه تا ششماه فعالیت کنند و محصول کمینه خود را تولید کنند.»
حمایت 20 میلیون تومانی از استارتاپهای پذیرفتهشده
مدیر مرکز رشد دانشگاه علموصنعت در مورد نحوه پذیرش تیمها در مرکز نوآوری به این صورت میگوید: «مسابقهای بین استارتاپها برگزار میشود که در هر مسابقه بین 3 تا 5 استارتاپ که توانمندیهای لازم را داشته باشند، برای حمایت انتخاب و در مرکز نوآوری مشغول به کار میشوند. در این مرکز به هرکدام از پروژهها 20 میلیون تومان اختصاص میدهیم تا بتوانند به mvp برسند. در مرکز نوآوری پروژهها فقط یا فضای فیزیکی کوچکی در اختیارشان قرار میگیرد یا اساتید دانشگاه در آزمایشگاهها، فضایی به آنها اختصاص میدهند. ما تا 20 میلیون تومان بودجه در اختیار استادی قرارمیدهیم که فضای فیزیکی را در اختیار این استارتاپها قرار میدهد. در اصل این پول به صورت اعتبار در اختیار استاد راهنما قرار میگیرد و او هم کمک علمی به تیمها میکند و هم اینکه رابط بین دانشگاه و گروه دانشجویی است و بنابر صلاحدید خود در زمینههای موردنیاز این مبلغ را هزینه خواهد کرد.» بهشتی اشاره میکند میدهد: «البته با برخی ارگانها در حال امضای تفاهمنامههایی هستیم که آنها سرمایهگذاری کنند. در صورت حمایت این ارگانها، این برنامه را در سطح ملی و در سطح دانشگاههای دیگر هم میتوانیم اجرا کنیم. ارگانهایی که از تیمها حمایت کنند در سهام یا مالکیت تیمها هم میتوانند سهیم باشند.»
شرکت 56 تیم در اولین مسابقه برگزار شده
بهشتی اشاره میکند، تا الان تنها یک مسابقه، آن هم در دانشکده مکانیک برگزار شده است و ادامه میدهد: «شرکتکنندگان که حدود 56 تیم بودند، در مراحل مختلف غربالگری شده و در نهایت با نظر داورانی از دانشگاه و صنعت 10 تیم انتخاب شدند. از این ده تیم سه تیم مورد حمایت مرکز رشد و دو تیم مورد حمایت دانشکده مکانیک قرار گرفت. تاکنون در مجموع از نظر مالی معادل 100 میلیون تومان حمایت مالی انجام شده است. در قبال حمایتی که از ا انجام میشود مطابق با آییننامهای که به تصویب رسیدهاست، مالکیت معنوی این کار بین دانشگاه و استارتاپ، تقسیم خواهد شد و درصورت عدم موفقیت و توقف کار، تیمهعا تعهدی نسبت به مرکز نخواهند داشت.»
برنامه مسابقات سال آینده برای ورود به مرکز نوآوری
بهشتی از برنامه سال آینده برای پذیرش تیمها در مرکز نوآوری خبر میدهد و میگوید: «ما در حال برنامهریزی هستیم که در بهار مسابقات دوم و سوم، برای رشتههای کامپیوتر و صنایع با موضوع فناوری اطلاعات برگزار شود. تابستان به علت تعطیلی دانشگاه، مسابقهای نخواهیم داشت و در پاییز دو مسابقه دیگر یعنی مسابقات چهارم و پنجم برگزار خواهد شد.» بهشتی شیرازی در ادامه به نکتهای اشاره میکند که ممکن است برای مسابقات بعدی که برگزار میشود، از شتابدهندههای خصوصی هم دعوت شود تا در صورت تمایل روی تیمهایی که در مرکز نوآوری دانشگاه علموصنعت پذیرفته نشدهاند سرمایهگذاری کنند.»
ویسی دانشگاه علموصنعت
بهشتی در جواب این سوال که آیا برای جذب سرمایه استارتاپها برنامهای دارید یا خیر پاسخ میدهد: «ما با مشارکت دانشگاه یک صندوق پژوهشگاه فناوری در حال تاسیس داریم که بیشترین فعالیت آن به صورت ویسی خواهد بود و وارد عرصه حمایت از این استارتاپها خواهد شد. در حال حاضر مجوزهای این صندوق گرفته شده است و در آینده نزدیک فعالیت خود را شروع خواهد کرد. این ویسی روی استارتاپهای مرکز، روی فناوریهایی که در آزمایشگاههای تحقیقاتی انجام میشود و روی شرکتهای دانشبنیان برنامهریزی خواهد کرد.»
مدیر مرکز رشد دانشگاه علم و صنعت در پایان اشاره میکند: « برای پذیرش در مسابقات و مرکز نوآوری ما تیم را ترجیح میدهیم به این دلیل که کمبود تجربه در کار تیمی به نظر ما معضلی است که در کشور وجود دارد؛ ولی مطابق مقررات، الزامی به تیم بودن برای ارائه یک ایده وجود ندارد.»