مدیرعامل ترابرنت: همکار استارتاپی ما را زیر مشت‌ولگد کبود کردند!

کیوان جعفری، از یک تجربه تلخ در مواجهه با دلال‌های بازار حمل‌و‌نقل جاده‌ای می‌گوید

0

متاسفانه در صنعت حمل‌ونقل جاده‌ای به مراتب مشکلات کاری از نظر وجود دلال‌ها و این نوع فعالیت‌ها، خیلی بیشتر از صنعت حمل‌ونقل مسافر است. یکی از بدترین اتفاقاتی که سال گذشته برای ما رخ داد این بود که یکی از پرسنل ما که در مناطق مختلف مشغول جذب راننده‌ها بودند، توسط تعدادی از دلال‌های این صنعت، مورد حمله قرار گرفته و با مشت و لگد او را زده و کبود کرده بودند. این یکی از بدترین اتفاقاتی بود که در سال گذشته تجربه آن را داشتیم.

ترابرنت بازارگاه اینترنتی حمل‌و‌نقل کالا، بستری آنلاین برای مدیریت ارتباط میان صاحبان کالا، رانندگان و هوشمندسازی سیستم حمل‌ونقل جاده‌ای است. در سال گذشته اتفاقات زیادی برای این استارتاپ افتاده است. در همین رابطه گفتگویی با کیوان جعفری، مدیرعامل ترابرنت انجام داده‌ایم تا آخرین تغییرات و تحولات این استارتاپ را مرور کنیم.

 

می‌دانم سال گذشته سالی پر اتفاق برای شما و ترابرنت بود، کمی از اتفاقات خوب آن برایمان بگویید.

در سال 96 یکی از بهترین اتفاقاتی که برای ما افتاد این بود که سرمایه‌گذاران خوبی به تیم ما پیوستند؛ سرمایه‌گذاران ما دو هلدینگ حصین و هلدینگ عطار بودند و باید بگویم که حضور آنها خیلی به توسعه ترابرنت کمک کرد. اینها مجموعه‌های قوی بودند و این همکاری در اصل اتحاد استراتژیک را در حوزه حمل‌‌ونقل جاده‌ای قوی‌تر کرد. حضور این سرمایه‌گذاران که تجربه‌های ارزشمندی در این حوزه داشتند، در مسیر پیشرفت کمک زیادی به ما کرد و در واقع با کمک‌های فکری باعث شدند ایده ما پخته‌تر شود. از نظر ریالی هم با سرمایه‌‌ای که آوردند، ما توانستیم کار را تا حد زیادی بهتر و جدی‌تر دنبال کنیم و به این ترتیب ما درنهایت موفق شدیم سازمان راهداری را برای ضرورت وجود این حوزه در کشور قانع کنیم و اولین آیین‌نامه بازارگاه الکترونیکی حمل‌ونقل کالا را با کمک سازمان راهداری حمل‌ونقل جاده‌ای تدوین کردیم. و بعد از آن توانستیم با حمایت و پیگیری‌های معاونت علمی‌وفناوری ریاست جمهوری، اولین مجوز رسمی بازارگاه الکترونیکی حمل‌ونقل کالا را از سازمان راهداری دریافت کنیم. به این ترتیب عملا مفهوم الکترونیکی شدن را در صنعت حمل‌ونقل جا انداختیم؛ چون این موضوع قبلا در کشور اصلا وجود نداشت، پذیرفته نمی‌شد و اجازه فعالیت به ما نمی‌دادند. برای این مورد خیلی اذیت شدیم ولی در نهایت موفق شدیم تا به هدف خود برسیم. این هم دومین اتفاق مثبتی بود که در سال گذشته برای ما افتاد.

 

از نظر فناوری چه کارهایی برای رسیدن به نقطه فعلی انجام داده‌اید؟

در سال گذشته بالاخره توانستیم با کارهای مهندسی که در بخش فنی ما انجام شد، به سیستم تخصیص هوشمند ناوگان دست پیدا کنیم. این امکان نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا بی‌نظیر است. ایده اولیه ترابرنت هم مانند اکثر استارتاپ‌هایی که در ایران هستند، از یک استارتاپ موفق خارجی یا یک ایده مشابه گرفته شده است. در اصل ما با بازمهندسی کردن چند استارتاپ موفق این زمینه که در آمریکا فعالیت داشتند، شروع کردیم و تصمیم گرفتیم که در ایران چنین سیستمی راه‌اندازی کنیم. الان بعد از گذشت تقریبا دو سال‌ونیم از آن زمان، می‌توانم بگویم حتی از آنها هم جلو زده‌ایم و کاری را انجام دادیم که خیلی از آنها انجام ندادند. ما با گرفتن فقط و فقط 4 پارامتر می‌توانیم بارگیر متناسب بار انتخابی صاحب کالا را تشخیص داده و به صورت هوشمندانه به آن دسترسی دهیم. انجام این کار خیلی پیچیده است و اصلا با اتفاقی که در اسنپ و تپسی می‌افتد قابل مقایسه نیست؛ چون در کسب‌وکار اسنپ و تپسی فقط مسافر جابه‌جا می‌شود و هر ماشینی می‌تواند این مسافر را جابه‌جا کند. اما کسب‌وکار ما، هر بار اقتضائات خود را دارد و حداقل 50 نوع ماشین برای جابه‌جایی بار داریم؛ اینکه تشخیص دهیم کدام بار برای کدام ماشین مناسب است کار پیچیده‌ای بود که بچه‌ها در بخش فنی توانستند به صورت هوشمندانه آن را انجام دهند.

کار ارزشمند دیگری که در سال گذشته در مجموعه ترابرنت انجام شد، بحث کشف قیمت بود. در بحث حمل‌ونقل جاده‌ای این کار به مراتب پیچیده‌تر از بحث کشف قیمت در حمل‌ونقل مسافر است. به این دلیل که حمل‌ونقل برای مسافران یک مبدا، یک مقصد، یک مسافت و نهایتا نیاز به محاسبه ترافیک که 4 یا 5 پارامتر است دارد و با مدل کردن این موارد، می‌توانند قیمت منطقی برای حمل مسافر را به دست آورند. اما در بحث حمل‌ونقل جاده‌ای، این بحث بسیار پیچیده‌تر است و بیش از 12 یا 13 پارامتر روی قیمت آن اثرگذار است. افراد فنی در ترابرنت توانستند این محاسبه قیمت را مدل‌سازی کرده و قیمت نهایی را با همان 4 پارامتر و یک کلیک به مخاطبین ارائه دهند.

سال گذشته رشد 200درصدی را  در جذب کاربر و مخاطبین تجربه کردیم. وجود همین رشد نشان می‌دهد که مخاطبین به این سرویس علاقه دارند و در واقع برای استفاده از چنین سرویس‌هایی هم راننده‌ها و هم صاحبان کالا و هم حتی شرکت‌های حمل‌ونقل مشتاق هستند.

 

مطمئنا در کنار تمامی اتفاقات خوبی که برای ترابرنت افتاده است، چالش‌هایی هم تجربه کرده‌اید، آنها چه بودند؟

درست است مسلما چالش‌هایی هم در سال گذشته اتفاق افتاد؛ متاسفانه در صنعت حمل‌ونقل جاده‌ای به مراتب مشکلات کاری از نظر وجود دلال‌ها و این نوع فعالیت‌ها، خیلی بیشتر از صنعت حمل‌ونقل مسافر است. یکی از بدترین اتفاقاتی که سال گذشته برای ما رخ داد این بود که یکی از پرسنل ما که در مناطق مختلف مشغول جذب راننده‌ها بودند، توسط تعدادی از دلال‌های این صنعت، مورد حمله قرار گرفته و با مشت و لگد او را زده و کبود کرده بودند. این یکی از بدترین اتفاقاتی بود که در سال گذشته تجربه آن را داشتیم.

دیگر اتفاقی که بخواهم برایتان بگویم این بود که کانون حمل‌ونقل اصفهان کار غیرحرفه‌ای و غیرقانونی انجام داد و به شرکت‌های حمل‌ونقل نامه‌ای زده بود که با این شرکت حمل‌ونقل آنلاین جاده‌ای همکاری نکنید. یعنی عملا با فعالیت ما مقابله کردند. البته جالب اینجاست که اگر بخواهیم شرکت‌های حمل‌ونقل را با آژانس‌ها مقایسه کنیم، در حمل‌ونقل جاده‌ای، شرکت‌های درست و حسابی به فواید خدمات ما پی بردند و مایل هستند که با ما کار کنند. در این زمینه به حرف انجمن و کانون خود گوش نمی‌کنند!

 

تغییرات یا برنامه‌هایی که برای امسال دارید چه هستند؟

ما توانستیم در اسفندماه 96 با یک سرمایه‌گذار دیگر به توافق برسیم و انشالله خبرهای این سرمایه‌گذاری تا انتهای فصل بهار منتشر خواهد شد. سرمایه‌گذاری ما با دو مجموعه مطرح و خوش‌نام دیگر که از بخش خصوصی هم هستند، انجام می‌شود. آنها علاقمند هستند که روی توسعه این رویکرد، خدمات و در حالت کلی برای توسعه این استارتاپ در کشور همکاری کنند. این سرمایه‌گذاری باعث اتفاقات مثبت بسیاری خواهد بود و ما دورنمای آن را برای سال 97 خوب می‌بینیم و خوش‌بین هستیم. به این دلیل که کشور ما از لحاظ استراتژیک و ژئوپلتیک در موقعیت خیلی خوبی قرار گرفته است و در منطقه خاورمیانه در کریدورهای اصلی تجارت کالا قرار گرفته است و پتانسیل حمل‌ونقل بین‌المللی خیلی خوبی داریم. عملا با کمک همین مجموعه جدید که به ما خواهد پیوست فکر می‌کنم به سرعت بتوانیم نه تنها خدماتمان را در سطح ایران، بلکه در سطح منطقه هم گسترش دهیم. در حالت کلی برای سال جدید فکر می‌کنیم تحولی که مجموعه‌های حمل‌ونقل مسافری در یکی دوسال اخیر برای خود رقم زده‌اند را ما در سال 97 و 98 بتوانیم برای حمل‌ونقل جاده‌ای کشور به وجود آوریم و این صنعت را هوشمند و متنوع و به‌روز کنیم؛ این اتفاقات که بیفتد، ما هم می‌توانیم وارد بحث حمل‌ونقل بین‌المللی شویم. یک سری هم برنامه‌های خاص در ترابرنت داریم که به مرور زمان، خبرهای هرکدام از آنها خواهد رسید که سرویس‌های جدید ما به چه شکلی است و چه خدمات جدیدی را عرضه خواهیم کرد.

 

اکوسیستم استارتاپی ایران را در سالی که گذشت چطور دیدید؟

در ابتدا اجازه دهید از اکوسیستم حمل‌ونقل ایران بگویم؛ همینقدر که بالاخره در سال 96 ما را پذیرفتند و اعلام کردند در سال 97 تمایل دارند که کاغذ فیزیکی فاکتور یا بارنامه را حذف کنندمهمترین اتفاق در این اکوسیستم بود. این خبر برای ما بسیار امیدوارکننده‌ است که در سال جاری، آمادگی بهتری برای حمل‌ونقل جاده‌ای هوشمند وجود خواهد داشت. اما با وجود تمام اتفاقات خوب و مثبتی که در این اکوسیستم افتاده است، هنوز هم با استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارد.

و اما اکوسیستم استارتاپی کشور هم اتفاقات مثبت زیادی را شاهد بود که در مجموع به نظر می‌رسد رشدیافته‌تر از قبل شده است. از طرف دیگر می‌بینیم و می‌شنویم که سرمایه‌گذاران حس بهتری پیدا کردند و به دانش بیشتری در زمینه سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها دست پیدا کرده‌اند.

 

به نظر شما موفق‌ترین استارتاپ سال گذشته کدام استارتاپ بود؟

قاعدتا تشخیص استارتاپ موفق یا بهترین استارتاپ دو رویکرد متفاوت دارد. یکی از این نظر که کدام استارتاپ توانسته ضریب نفوذ بالاتری در جامعه به دست آورد و دیگر اینکه کدام استارتاپ موفق به جذب سرمایه خوب شده است؛ به نظر من اسنپ توانست در مارکتینگ عملکرد خیلی خوبی داشته باشد و باید در مورد این استارتاپ گفت که اسنپ اصلا جزو مجموعه‌هایی بود که توانست در کشور فضای استارتاپی را جا بیندازد. مجموعه علی‌بابا هم استارتاپی بود که توانست سرمایه خوبی کسب کند. عملا باید گفت هر دو آنها، هم اسنپ و هم علی‌بابا در هردو قسمت توانستند موفق باشند و این نشان می‌دهد که استارتاپ‌ها توانستند در جامعه جای خود را باز کنند و سرویس‌هایشان فراگیر شود.

 

به نظر شما درسال 96 بزرگترین چهره تاثیرگذار برای رشد اکوسیستم چه شخص یا نهادی بود؟

در پاسخ به این سوال جا دارد که بیشترین قدردانی و تشکر را از مجموعه معاونت علمی‌وفناوری ریاست جمهوری داشته باشم که واقعا تمامی دوستان در آن قسمت حمایت ویژه‌ای از اکوسیستم استارتاپی و فرهنگ و فضای خاص آن داشتند. همین‌طور از دست‌اندرکاران رسانه‌ای که در این اکوسیستم فعالیت می‌کنند به ویژه مجموعه شنبه که در واقع به خوبی توانستید این فضا را جا بیندازید. نتیجه کار شما و همکاران این شد که حالا در جامعه درک می‌شود که این فضای استارتاپی متفاوت از فضاهای دیگر است و باید آن را با اقتضائات خودش دید؛ همچنین اینکه این فضا می‌تواند کشور را از رکود درآورد و مایه رشد جامعه شود. تمام این موارد اخبار ارزشمندی بود که در سال گذشته بیشتر از قبل نمود داشت. مورد دیگر هم تغییر و تحولات نظام صنفی رایانه‌ای بود که بدنه جوان جای نسل قبل را گرفتند و این نشان می‌دهد که جوان‌ها تا حدی توانسته‌اند موفق شوند که جای خود را در سیستم باز کنند و می‌توانند در تصمیم‌گیری‌ها اثرگذار باشند. همه این موارد نشان می‌دهند که افراد هم‌فکر و هم‌سال ما در بدنه تصمیم‌گیری قرار گرفته‌اند و به نظر من تمام این موارد ارزشمند و تاثیرگذار است.

گفت‌وگو: عالیه عزتی

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.