به جای عوارض گرفتن از بازیساز خارجی از گیفتکارتفروشها عوارض بگیرید!
یادداشتی از امیرحسین فصیحی، مدیرعامل فنافزار
حرکتهای بنیاد ملی بازیهای رایانهای در جهت ضربه زدن به این اتفاق یعنی رسمی شدن کار ناشران بینلمللی است و همینطور ضربه زدن به پلتفرمهایی که اساسا صنعت موبایل را در ایران شکل دادهاند. در عین حال این موضوع که فروش دیجیتال بازی در ایران برای خارجیها مشمول عوارض مخصوص باشد و همینطور اینکه حتما بازی خارجی لازم است از طریق شرکت همکار ایرانی منتشر شود یک رویه بسیار عجیب و بدعت غیرکارشناسی در صنعت بینالمللی بازیهای کامپیوتری است.
اولین نکتهای که باید در مواجهه با تحولات اخیر صنعت بازیسازی کشور به آن دقت داشت این است که برای بهبود وضعیت بازیسازی در ایران نیازمند بهبود وضعیت بازار هستیم. به این معنی که محصولات رسمی در کشور با قیمت صحیح عرضه شوند تا بازیساز ایرانی هم بتواند در بستری سالم رقابت کند. در واقع رویهای که در سالهای گذشته بر بازار ایران حاکم بوده همواره بازیساز ایرانی را به سمت رقابت با بازار «کرک» و کپیهای غیرقانونی و تقریبا رایگان سوق داده است. یعنی یک رقابت بیحاصل برای رشد این صنعت در ایران. اما چند وقتی است که در حوزه بازیهای موبایل، ناشران بینالمللی بصورت رسمی امکان فعالیت در ایران را یافتهاند؛ اتفاقی که همیشه آرزوی بازیسازان ایرانی بوده است.
بنابراین حرکتهای اخیر بنیاد ملی بازیهای رایانهای در جهت ضربه زدن به این اتفاق یعنی رسمی شدن کار ناشران بینلمللی است و همینطور ضربه زدن به پلتفرمهایی که اساسا صنعت موبایل را در ایران شکل دادهاند. در عین حال این موضوع که فروش دیجیتال بازی در ایران برای خارجیها مشمول عوارض مخصوص باشد و همینطور اینکه حتما بازی خارجی لازم است از طریق شرکت همکار ایرانی منتشر شود یک رویه بسیار عجیب و بدعت غیرکارشناسی در صنعت بینالمللی بازیهای کامپیوتری است و البته باعث شرمساری برای صنعت بازیسازی ایران و جوانان پرتلاش این عرصه است که به سختی تلاش میکردند خودشان را به بدنه جهانی این صنعت متصل کنند و به عنوان بازیگری تازهوارد اما مدعی شناخته شوند.
هیچ یک از فعالان این عرصه شکی ندارند که اگر بنیاد تمایل به حمایت از بازیسازهای وطنی داشته باشد نفس این تمایل و نیت چیز خوبی است ولی چه خوب که منبع و حمایتهای مالی از مسیرهای مشخص و صحیح معرفی و انجام شود و نه لزوما از عوارض اجباری از بازیگران یک بازار معتبر و سمی! علاوه بر این موارد، عمده ضربه و خسارت به صنعت بازیسازی در ایران را سایتهای مختلف و فراوانی که دانلود رایگان بازیها را در دسترس کاربران قرار میدهند وارد میکنند نه بازیگران مطرح بینالمللی این حوزه؛ سایتهایی که از قضا هیچ ارادهای برای برخورد با آنها در دستور کار نهادهای زیرمجموعه وزارت ارشاد وجود ندارد.
سوال ظریف دیگر هم این است که چرا صحبتی از عوارض گرفتن از شبکههای فروش گیفتکارت نمیشود؟ وقتی پلتفرم داخلی ۴۰ درصد از پول فروش بازی خارجی را داخل کشور نگه میدارد، ولی فروشنده گیفتکارت ۱۰۰ درصد پول را از کشور خارج میکند؛ چرا کسی به فکر عوارض گرفتن از آنها نیست؟