در چنین شرایطی حداقل روزانه حدود 20 میلیون تومان به این استارتاپ ضرر مالی وارد میشود. ضرر اقتصادی برای ما تنها به شکل کار نکردن سایت نیست بلکه ممکن است خیلی از سایتها بخواهند کد ما را بردارند و با ما قطع همکاری کنند. در صورت چنین اتفاقی ضرر ما چندین برابر خواهد بود و ممکن است حتی میزان ضرر ما به چند میلیارد تومان هم برسد.
در روند اقداماتی که برای فیلترینگ تلگرام انجام شده، کسبوکار یک سری از استارتاپهای داخلی هم با اختلال جدی مواجه شده است. برای مثال کلیکیاب، یک استارتاپ ایرانی است که سایتش از حدود ساعت 2 بعدازظهر امروز (یازدهم اردیبهشت) از دسترس خارج شده است. پویا رجامند، بنیانگذار استارتاپ کلیکیاب، در رابطه با نحوه مطلع شدن از این مشکل میگوید: «حدودا از ظهر امروز از منابع مختلف گزارشات و اخباری به ما رسید که سایت ما در دسترس نیست. بعد از بررسی موضوع متوجه شدیم که مشکل از کلاودفلر است و این مشکل تنها برای سایت ما نیست و برای دیگران هم پیش آمده است.» او ادامه میدهد: « بعد از بررسی مشکل به این نتیجه رسیدیم که اگر برای برطرف کردن مشکل، بخواهیم سرویس را جابهجا کنیم حدود 24 ساعت زمان خواهد برد. این موضع به این معنی است که تا 24 ساعت که جابهجایی انجام شود، سایت ما قطع خواهد بود. پس تصمیم گرفتیم مدتی دست نگه داریم تا ببینیم شرایط تغییری خواهد کرد یا خیر.» رجامند اشاره میکند که البته از چند دقیقه قبل گزارشاتی داشتیم که اوضاع بهتر شده است و در بعضی موارد سایت وصل شده است ولی هنوز همه جا وصل نیستند؛ برای مثال با ایرانسل چک شده و سایت وصل است ولی با همراه اول هنوز وصل نیست.»
بنیانگذار کلیلکیاب میگوید: «آنطور که دیدیم حدودا از ساعت 17، در روند کلی قطعی کلاود فلر تغییر ایجاد شده است ولی همچنان به صورت کامل این قطعی رفع نشده و همچنان منتظر هستیم تا ببینیم نتیجه به چه صورت میشود.» او در ادامه میگوید: «اگر این شرایط ادامهدار باشد، مجبور میشویم به نوعی تغییراتی ایجاد کنیم تا مشکل برطرف شود چون ضرر اقتصادی بسیار زیادی به ما وارد شده است.» او توضیح میدهد که در چنین شرایطی حداقل روزانه حدود 20 میلیون تومان به این استارتاپ ضرر مالی وارد میشود. رجامند از حالت بدتری از ضرر میگوید که ممکن است این مشکل باعث از دست رفتن مشتریان شود و توضیح میدهد: «ضرر اقتصادی برای ما تنها به شکل کار نکردن سایت نیست بلکه ممکن است خیلی از سایتها بخواهند کد ما را بردارند و با ما قطع همکاری کنند. در صورت چنین اتفاقی ضرر ما چندین برابر خواهد بود و ممکن است حتی میزان ضرر ما به چند میلیارد تومان هم برسد.»
رجامند در رابطه با پیگیریهای انجامشده میگوید: «برای پیگیری مشکل پیش آمده تماس گرفتیم و همچنان هم دوستان در حال تماس گرفتن هستند؛ ولی هنوز به جوابی نرسیدهایم که مشکل از کجاست و چرا این اتفاق افتاده است و این مشکل دقیقا کی برطرف میشود. ولی هنوز هم روی پیغامگیر هستیم و پیغام میگذاریم و منتظریم تا ببینیم جوابی به ما داده میشود یا خیر.»
رجامند در رابطه با مشکل پیش آمده برای خود و چند کسبوکار مشابه خودشان میگوید: «اطلاع داده بودند و قرار بود که تلگرام از دسترس خارج شود ولی قرار نبود کسبوکارهای اینترنتی ما و امثال ما هم بسته شود. برای مثال شرکت ما هرگز در تلگرام فعالیت اقتصادی نداشته است و فکر نمیکردیم که در این جریان، ما هم قرار است متضرر شویم. و اگر این قضیه ادامهدار باشد نه تنها ما بلکه بسیاری دیگر هم ضررهای بزرگی را تجربه خواهند کرد. انتظار ما این بود که اگر قرار است اقدامی صورت گیرد، به صورت کاملا حساب شده انجام شود نه به این صورت بدون برنامهریزی و کارشناسی دقیق انجام شود تا خیلیها صدمه ببینند.»