از کتابداران مجازی کتابخانه ملی تا نرم افزار «سندجو» برای آرشیو ملی ایران

0

راه اندازی مرکز تخصصی نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با ارائه پنج محصول هوشمند در حوزه کتابداری و اسناد کلید خورد.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مرکز تخصصی نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور، پس از یکسال تلاش با همراهی و همکاری شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ‌های کشور روز یکشنبه 15 تیرماه با حضور اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان افتتاخ شد و پنج پلتفرم هوشمند جدید و کاربردی در حوزه کتابداری، آرشیو و نسخ خطی نیز معرفی شد.
یکی از این محصولات که در روز افتتاح مرکز تخصصی نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور معرفی شد نرم افزار هوشمند «سندجو» بود. براساس این نرم افزار قابلیت جستجو واژه‌ها و عبارات در صفحات اسناد اسکن شده با سرعت و با کمترین خطا امکان‍پذیر است و این امر باعث می‌شود تا یک محقق بتواند در کمترین زمان ممکن از بین هزاران کتاب و اسناد به مطالب خود به خوبی دسترسی پیدا کند.
دومین پلتفرم هوشمند که در مرکز تخصصی نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور معرفی شد، نوعی نرم افزار مسیریابی و راهنمای مجازی موزه است که کاربردی ویژه برای بازدیدکنندگان مجموعه‌های نمایشگاهی و موزه ای با محوریت معرفی و توضیح درباره آثار فرهنگی و اسناد خواهد بود و به زبانی دیگر با این نرم افزار بازدیدکننده بی‌نیاز از راهنمای فیزیکی موزه به صورت کنونی، می‌شود.
محصول هوشمند دیگر مرکز تخصصی نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور مربوط به نرم افزاری است که می‌تواند اسناد خطی کتابخانه ملی را به متن تبدیل کند و خروجی این آنالیز قابل جستجو نیز خواهد بود.
تولید و ارائه کپچای فارسی توسط تیم «داکیا» دیگر پلتفرم هوشمند ارائه شده در مرکز نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور است، که می تواند ضمن کاهش وابستگی سازمان های دولتی و بخش خصوصی به سرویس کپچای گوگل، موجب توسعه پردازش نسخ خطی و اسناد دست نویس با تکیه بر جمع سپاری شود.
آخرین محصول هوشمند معرفی شده در مرکز تخصصی نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور، کتابدار مرجع مجازی کتابخانه ملی است که به صورت هوشمند پاسخگوی مراجعه کنندگان و محققان خواهد بود و این نرم افزار هوشمند می‌تواند با قابلیت‌های بسیار به مانند یک کتابدار مرجع فیزیکی، نیازهای مخاطبین را پاسخ دهد.
مرکز نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور که در ساختار تشکیلاتی زیرمجموعه دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار دارد، آمادگی آن را دارد که پذیرای ایده های نوآورانه فردی یا گروهی متخصصین هوش مصنوعی و علم اطلاعات در زمینه کاربرد فناوری های نوین در حوزه کتابخانه و آرشیو باشد. در آینده نزدیک اطلاعات تکمیلی در زمینه چگونگی برقراری ارتباط علاقمندان و بسترهای همکاری ارائه خواهد شد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.