پس از انتشار گزارشی كه نشان می دهد آمریكا چندین سال پیش برای جاسوسی از مقامات دولت اروپایی با دانمارك تبانی كرد و حتی «تا آنجا پیش رفت كه ایمیل های دولتی و پیام های متنی را بخواند.» رهبران سیاسی فرانسه و آلمان خواستار شفافیت کامل موضوع شدند
به گزارش شنبه پرس به نقل از gizmodo، تحقیقات اخیر پخش کننده خدمات عمومی مستقل دانمارک (DR) نشان می دهد که آژانس اطلاعاتی دانمارک به آژانس امنیت ملی ایالات متحده پیشنهاد داده بود که در نظارت بر سیاستمداران مرتبط با اتحادیه اروپا – از جمله آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان به آنها کمک کند. به گفته DR، این جاسوسی بخشی از یک تلاش هماهنگ بود که در آن، سرویس اطلاعاتی دفاعی دانمارک (FE) دسترسی به کابلهای اینترنتی دانمارک را به آژانس امنیت ملی ایالات متحده می داد. این دسترسی به امریکا امکان می داد ترافیک وب تعدادی از کشورهای اروپایی را رهگیری کند. از این طریق ، امریکا می تواند «سیاستمداران و مقامات ارشد نروژی، سوئدی، آلمانی و فرانسوی» را استراق سمع کند. هنوز مشخص نیست که این فعالیت جاسوسی تا چه زمانی انجام شده است.
این ادعاها بر اساس یک گزارش داخلی است که به درخواست سرویس اطلاعاتی دفاعی دانمارک و با نام رمز Operation Dunhammer تهیه شده است. این گزارش، عملکرد این سرویس اطلاعاتی در سال های 2012 تا 2014 را مورد بررسی قرار می دهد.
این اطلاعات بر اساس افشاگری های مشهور ادوارد اسنودن در سال 2013 به دست آمده. اسنودن در آن زمان اعلام کرد امریکا درگیر جاسوسی گسترده و مستمری از متحدان سیاسی خود بوده و تماس های تلفنی 35 رهبر مختلف جهان را برای مدتی نامعلوم کنترل کرده است.
به گزارش CNN، امانوئل ماکرون رییس جمهور فرانسه روز دوشنبه در نشست ویدیویی میان فرانسه و آلمان گفت: «چنین اتفاقی میان متحدان و حتی میان متحدان شرکای تجاری قابل قبول نیست. ما از شرکای دانمارکی و امریکایی خود می خواهیم تمام اطلاعات مربوط به این افشاگری ها و حقایق گذشته را ارائه بدهند. ما منتظر پاسخ آنها هستیم.» آنگلا مرکل نیز شنود بین متحدان را غیر قابل قبول دانست.
بنا به گزارش رویترز، وزیر خارجه پیشین آلمان، فرانک والتر اشتاین مایر و رهبر سابق جناح مخالف آلمان، پیر اشتاین بروک از دیگر اهداف این استراق سمع ها بوده اند. اشتاین بروک در همین راستا در یک مصاحبه تلویزیونی گفته بود: «این خیلی مسخره است که سرویس های اطلاعاتی دوست، نمایندگان ارشد سایر کشورها را رهگیری و جاسوسی می کنند.»
پاسخ ایالات متحده اما اساسا شانه خالی کردن بوده. به گفته واشنگتن پست، مقامات فعلی و سابق آمریكا در پاسخ به این ادعا اظهار داشته اند كه چنین جاسوسی تعجب آور نیست زیرا متحدین معمولا از یكدیگر جاسوسی می كنند. این توجیهی است که قبلا بارها به آن اشاره شده است.