حواشی فیسبوک پایان ندارد. در حالیکه چندی پیش فیسبوک اعلام کرد که نام خود را به متا تغییرخواهد داد، اما این انتقال ممکن است دردسرهای خود را داشته باشد. یک شرکت اعلام کرده که از مدتها پیش و قبل از تصمیم فیسبوک برای انتخاب این نام، به دنبال ثبت علامت تجاری «Meta» بوده است.
زک شات، بنیانگذار استارتاپ متا پیسی، مستقر در آریزونا، که در حوزه فروش درایو دیسک، صفحه کلید و سایر سختافزارها مشغول است، اعلام کرده که این شرکت در ماه آگوست (مرداد-شهریور) برای ثبت علامت تجاری «متا» اقدام کرده است. وبسایت دفتر ثبت اختراع و علائم تجاری نیز این پرونده را تایید و اعلام کرده که متا پیسی برای اولینبار در ماه نوامبر سال۲۰۲۰ از این برند برای طیف محصولات خود استفاده کرد.
متا یا همان فیسبوک سابق، در تاریخ 28 اکتبر نام خود در اداره ثبت اختراعات و علائم تجاری ثبت تجاری کرد. با این حال، طبق یک پرونده جداگانه در اداره ثبت اختراع و علائم تجاری، شرکت خصوصی Chan Zuckerberg Initiative در سال2018 مالکیت علامت تجاری META را به دست آورده است.
طبق قوانین اداره ثبت اختراع و علائم تجاری، علامت تجاری فدرال به یک شرکت، حمایت قانونی در سراسر کشور از نام تجاری خود را میدهد و به شناسایی کالاها و خدمات آن کمک میکند. با این حال، این بدان معنا نیست که یک شرکت به طور قانونی مالک یک کلمه خاص است و میتواند از استفاده دیگران از آن جلوگیری کند.
به عنوان مثال، اگر فیسبوک یک علامت تجاری برای Meta بگیرد، این بدان معنا نیست که این شرکت مالک این کلمه خواهد بود و نمیتواند مانع استفاده شرکتی خارج از صنعت خود شود. مشخص نیست که حکم دادگاه در اینباره چه خواهد بود و آیا متا پیسی و فیسبوک را در یک حوزه خواهد دانست یا دو حوزه متفاوت در نظر میگیرد.
البته این پروندهها در اداره ثبت اختراع و علائم تجاری هنوز تایید نشدهاند و به عنوان «باز» از آنها یاد کرده است؛ به عبارت دیگر، Meta PC هنوز مالک برند Meta نیست. با این حال، 2ماه کامل قبل از اینکه فیسبوک تغییر نام تجاری خود را اعلام کند، دادخواست خود را ثبت کرد؛ به این معنی که این غول فناوری ممکن است با یک نبرد قانونی روبهرو شود، حتی اگر به شکل ثبت اختراع باشد.
البته جو دارگر، همبنیانگذاران متا پیسی اعلام کرد که اگر مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک 20میلیون دلار به آنها بپردازد، مایل به کنارهگیری هستند. با این حال، شات از تایید مبلغ یا ارائه چنین پیشنهادی خودداری کرد.
متا هماکنون حقوق آنلاین خاصی برای برند خود از جمله دامنه meta.com را در اختیار دارد، اما مجله موتورسیکلت مستقر در دنور، در اینستاگرام که فیسبوک مالک آن است، نشان @meta را در اختیار دارد؛ به همین دلیل، شرکت @wearemeta را در این پلتفرم انتخاب کرد.
جیم پریور، مدیرعامل آژانس برند سوپریونیون گفت که فیسبوک احتمالا منابع پولی و قانونی را برای تضمین حقوق آنلاین «متا» سرازیر کرده و این تغییر نام تجاری میتواند بر کسبوکارهای کوچکتری که به برند نیز وابسته هستند، تاثیر بگذارد.
پریور میافزاید: «کسبوکارهای زیادی در دنیا وجود دارند که بهنوعی از کلمه متا در نام خود استفاده کردهاند و نگران تاثیر احتمالی این حرکت هستند. اما در عین حال کاری هم از دستشان برنمیآید.»