اکوسیستم استارتاپی باید در برابر فیلترینگ یکصدا باشد
عادل طالبی در رابطه با بیانیه انجمن در اعتراض به فیلترینگ استارتاپها میگوید:
امیدورام کل اعضای اکوسیستم از همه حوزهها حضور داشته باشند و یک صدا شویم و به این روند اعتراض کنیم تا حداقل بتوانیم از تکرار آن جلوگیری کنیم. اگر الان تلاش کنیم جلوی بسیاری از تکرارها را میتوانیم بگیریم چون روند این فعالیتها به این شکل است بخش دیگری از دولت این روند را میبیند و خوشش میآید و همین کار را انجام میدهد. من فکر میکنم اگر الان واقعا جلوی این اتفاقات نایستیم، تمام بخشهای صنف به تدریج گرفتار این مشکل خواهند شد. پس الان زمانی است که باید متحد باشیم و اعتراض کنیم.
در پی فیلتر شدن چند سایت تبلیغاتی آنلاین از جمله اینتورک و ادنگاه از بین یک لیست 25تایی از کسبوکارهای این حوزه که باید فیلتر میشدند، و به طول انجامیدن این فیلترینگ برای زمانی بیشتر از 8 روز، انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی اقدام به انتشار بیانیهای در این زمینه کرد. به گزارش خبرگزاری شنبهپرس، عادل طالبی، عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی در رابطه با انتشار این بیانیه و عواملی که باعث شد انجمن دست به این اقدام بزند، همچنین اهدافی که از این کار داشته است، گفتوگویی با شنبهپرس داشته است.
حرکت خوبی که در دولت ما را امیدوار کرد ولی …
طالبی صحبتهای خود در مورد بیانیهای که انجمن صنفی در اعتراض به ماجرای فیلترینگ استارتاپها آنهم توسط بخشهای دولتی به این صورت شروع میکند: «به نظر میرسد شرایط به این شکل است که ما تلاش میکنیم تا مجوزها کاهش پیدا کند و اصلا در این رابطه کمیتهای به اسم مقرراتزدایی ایجاد شده است که به این ترتیب مقررات دست وپاگیر و مجوزها را به شکلی کنترل کند ولی از طرف دیگر میبینیم که هر از گاهی یکی از نهادها به بهانه نداشتن مجوز، اقدام به مسدود کردن یک سری از استارتاپها و کسبوکارها میکند. در ماجرای قبلی فیلترینگ استارتاپها که از طرف وزارت کار بود، دستوری وجود داشت که حداقل نهادها و سازمانهای دولتی یا وزاتخانهها اقدام به فیلتر کردن استارتاپها نکنند.» او در صحبتهایش اشاره میکند که این دستور، حرکت بسیار خوبی بود که در دولت آقای روحانی استارت خورد و باعث شد تا حد زیادی ما امیدوار شویم.
طالبی ادامه میدهد: «ما در کشور دادستانی داریم، سیستم قضایی داریم، کمیته تایید مصادیق داریم و آنها طبق روال، رویهها، قوانین و مواردی که مدنظرشان است فیلترینگ را انجام میدهند. دولت گفت حداقل از وزارتخانهها به این صورت ورود نکنند که سنگ جدیدی جلوی پای استارتاپها و کسبوکارها بیندازند. ولی متاسفانه اتفاقی که اخیرا افتاده و چند استارتاپ فیلتر شدهاند از طرف وزارت ارشاد بوده که بخشی از بدنه دولتی است. این مورد ما را بسیار متاثر کرد که برخلاف امیدی که به ما دادند، و ما به تدابیری که قرار بود اندیشیده شود امیدوار بودیم که اجازه کار به استارتاپها داده میشود و حداقل از طرف دولت آنها مسدود نمیشوند و به استارتاپها در این زمینهها کمک میشود؛ حتی اگر کمک نمیکنند، مانعی بر سر راه کسبوکارها قرار ندهند.»
هنوز درک فضای کسبوکارهای آنلاین و دیجیتال وجود ندارد
او در ادامه به فیلتر شدن استارتاپهای فعال در حوزه دیجیتال مارکتینگ اشاره میکند و میگوید: «این دفعه، متاسفانه وزارت ارشاد ورود کرده و میگوید هر کسبوکاری که در حوزه تبلیغات فعالیت میکند باید از ما مجوز داشته باشد! نظر شخصی من این است که اینها فهم درستی از اکوسیستم استارتاپی و کارهای اینترنتی ندارند و تغییر پارادایمها و فضا را هنوز درک نکردهاند که این تبلیغات با تبلیغاتی که در فکر آنهاست تفاوت دارد.» طالبی توضیح میدهد کانونهای تبلیغاتی باید مجوز بگیرند؛ کانون تبلیغاتی شرایطی دارد و کار کردن با شرایط کانون تبلیغاتی، یعنی در تلویزیون یا روزنامه تبلیغات طراحی کنند، باید حتما برای داشتن مجوز اقدام کنند. این مورد کاملا درست است و وزارت ارشاد هم متولی این امر است. اما اگر یک کسبوکار پلتفرم تبلیغات باشد به این معنی است که تبلیغ را شخص دیگری طراحی میکند و پلتفرم فقط وظیفه توزیع کردن تبلیغ را برعهده دارد.»
طالبی در ادامه صحبتهایش تاکید میکند: «این سایتها و استارتاپها مانند اینتورک و ادنگاه، کانون تبلیغاتی نیستند که وزارت ارشاد بخواهد به آنها مجوز بدهد، آنها پلتفرم یا یک بستر توزیع تبلیغ هستند. ولی متاسفانه درک این موضوع وجود ندارد و جریانی به این شکل صورت گرفته است.»
چرا انجمن صنفی اقدام کرده است؟
عضو رسمی هیئت مدیره انجمن صنفی کسبوکارهای مجازی میگوید: «اتفاقی افتاده است که رسانهها و سایر فعالان اکوسیستم حساسیت بالایی نسبت به آن نشان دادند و این جای خوشحالی دارد. از طرف دیگر اتحادیه چون عضوی از بدنه دولت است و زیر نظر وزارتخانه است، خیلی نمیتواند اعتراض کند؛ ولی انجمن چون برآمده از صنف است و از بین اعضای صنفی انتخاب شده است، میتواند صدای صنف باشد و مشکلات را به اطلاع همه برساند. به همین دلیل انجمن صنفی در جهت پیگیری مشکلات، اقدام کرده است و امیدواریم که در این راه بتوانیم کار کنیم.»
سرعت بدنه دولت در فیلترینگ و کندی آن در اصلاح اشتباهات
او در مورد پاسخی که این بیانیه خواهد داشت بیان کرد: «متاسفانه بدنه دولت خیلی کند است؛ البته زمانیکه بخواهند فیلتر کنند بسیار تند عمل میکنند ولی وقتی بخواهند اشتباهات خود را جبران کنند بسیار کند عمل میکنند و ما فعلا اسیر کندی سیستم دولتی هستیم.»
طالبی در پایان میگوید: «امیدورام کل اعضای اکوسیستم از همه حوزهها حضور داشته باشند و یک صدا شویم و به این روند اعتراض کنیم تا حداقل بتوانیم از تکرار آن جلوگیری کنیم. اگر الان تلاش کنیم جلوی بسیاری از تکرارها را میتوانیم بگیریم چون روند این فعالیتها به این شکل است بخش دیگری از دولت این روند را میبیند و خوشش میآید و همین کار را انجام میدهد. من فکر میکنم اگر الان واقعا جلوی این اتفاقات نایستیم، تمام بخشهای صنف به تدریج گرفتار این مشکل خواهند شد. پس الان زمانی است که باید متحد باشیم و اعتراض کنیم.»