درخشش شمشیرتان را برای خارجی‌ها نگه دارید نه برای تیم‌تان

درس‌های یک استارتاپ شکست‌خورده ایرانی - 5

0

امیرحسین حسینی‌پژوه، یکی از بنیان‌گذاران استارتاپ «می‌بریم» از اشتباهاتی می‌گوید که باعث شد این استارتاپ شکست بخورد.

در پاورقی دنباله‌دار «از داخل گود» به شرح اتفاقاتی می‌پردازم که استارتاپ «می‌بریم» را به‌تدریج از نفس انداخت؛ اشتباهاتی که هیچ منتوری به شما نمی‌گوید.

شاید فکر کنید برگزاری جلسات منظم آخرین چیزی است که در یک تیم دو‌نفره نیاز می‌شود اما اینطور نیست. یک تیم دونفره که تمام روز در کنار هم هستند هم نیاز دارد هر هفته چند ساعت با هم صحبت کنند و مهم‌تر از آن اینکه روش صحبت‌کردن با هم را هم بلد باشد؛ یعنی از آن مکالمه هدفی سازنده داشته باشند.

در می‌بریم با وجود اینکه به عنوان کوفاندر خیلی خوب ذهنیت هم را درک می‌کردیم، اما خیلی سخت بر سر اختلافات به راه‌حلی می‌رسیدیم. عملا صحبت‌های بلند و تصمیم‌گیری‌های اساسی هر یک ماه یک‌بار انجام می‌شد و باقی صحبت‌ها بیشتر دامن‌زدن به اختلافات و دست گذاشتن روی تفاوت‌ها بود.

این بدین معنی نیست که دائما در حال جر و بحث و دعوا بودیم، ما در مواقعی خیلی خوب همدیگر را می‌فهمیدیم با یکدیگر هم‌نظر بودیم (طوری که دیگران هم تعجب می‌کردند که چطور اینقدر محکم و هماهنگ از موضوعی دفاع می‌کنیم و هیچ‌کدام کوتاه نمی‌آییم) اما در مواقعی که همدیگر را نمی‌فهمیدیم، بدون اینکه کسی کوتاه بیاید روحیه جنگجویانه‌مان بی‌وقفه فعالیت می‌کرد و در یک جنگ داخلی شمشیرمان لحظه‌ای غلاف نمی‌شد.

گاهی که خیلی از فشار کاری خسته می‌شدیم، کارهای همدیگر را زیر سوال می‌بردیم و در مقابل دیدگان سایر اعضای تیم شروع به مشاجره می‌کردیم و این برای روحیه تیم (حتی همان تیم مقاوم و سختکوش) یک سم مهلک بود.

به عنوان یک کوفاندر خیلی باید پخته‌تر از یک فرد معمولی رفتار کنید. طبق معمول این افراد مارکتینگ و فنی بودند که همدیگر را درک نمی‌کردند و هیچ تصور درستی از کیفیت تلاش و خروجی همدیگر نداشتند. تیمی که از داخل دچار اختلاف شود، برای مقابله با مشکلات بیرونی قدرتی نخواهد داشت.

جلسات روزانه بین تمام اعضای تیم و جلسات یک روز در میان یا هفتگی بین فاندرها از مهم‌ترین نیازمندی‌های استارتاپ است. به این اشتباه نیفتید که چون تعدادتان کم است و همه سر یک میز نشسته‌اید و هر زمان که دوست دارید با هم صحبت می‌کنید، پس نیازی به جلسه ندارید. در جلسات هم شفاف و رک باشید. چون حجم کاری یک استارتاپ بسیار زیاد است حتی اگر یک جلسه هم ناراحتی‌ها و دلخوری‌ها یا سرخوردگی‌ها را درون خود بریزد فردا اثرات مهلکش را به وضوح می‌بینید. اگر از موضوعی دلخور هستید، آن را تبدیل به سرکوفت یا تمسخر نکنید. مطمئن باشید همه در یک قایق نشسته‌اید که سوراخ‌شدنش همه را با هم غرق می‌کند و کسی راه فراری ندارد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.