دیرین دیرین حداکثر 60 میلیاردتومان میارزد
یادداشتی از محمدرضا فرحی درباره ارزش اعلامشده توسط مدیرعامل مجموعه دیرین دیرین:
اگر قرار باشد دیرین دیرین 350 میلیارد تومان بیارزد، باید در سال درامدی برابر با 120 میلیارد تومان خلق کند. با در نظر گرفتن مبلغ حدود 20 میلیون تومانی که دیرین دیرین برای هر ویدیو دریافت میکند و با در نظر گرفتن روزهای کاری موجود در هر سال، عملا شرکت باید در هر روز به طور میانگین 30 سفارش تولید دریافت کند! در حالی که با بررسی شبکههای اجتماعی دیرین دیرین و تولیدات فعلی آن، تولید روزانه دیرین دیرین بین 1 تا 2 عدد در روز است.
سریال اعلام عمومی اعداد نجومی برای ارزش استارتاپهای ایرانی، گویا پایان ندارد. اول اسنپ و حالا دیرین دیرین. دیروز، آقای دکتر ستاری، معاون علمی و فناوری رییسجمهور، از مجموعه دیرین دیرین بازدید کردهاند. در حاشیه این بازدید، ارزش برند دیرین دیرین، 350 میلیارد تومان “اعلام شده است.” با توجه به شناختی که من از آقای دکتر ستاری و وزانت علمی و دقت نظر ایشان دارم، بسیار بعید میدانم که ایشان چنین عددی را بیان کرده باشند و قاعدتا، کار خود دوستان دیریندیرین بوده است.
ابتدا این رو روشن کنم که از دید من، مجموعه دیرین دیرین تا الان بسیار موفق بوده است. تیمی جوان و باانگیزه و پر از خلاقیت که توانستهاند اکثر استارتاپها، برندهای بزرگ و… رو در رقابت برای سفارش دادن به دیریندیرین و اسپانسر شدن، درگیر کنند. خسته نباشید و بیش باد. اما نباید این موفقیت، منتهی به ایجاد توهم و بلندپروازی غیر واقعی و نامنطبق با شرایط فعلیِ دیرین دیرین شود. برای ارزشگذاری درست دیریندیرین، حتی ارزشگذاری غیر تحلیلی و سرانگشتی، باید نکات زیر رو حتما در نظر گرفت:
1- دیریندیرین یک استارتاپ نیست؛ چون یک عنصر مشترک در تمام تعاریف موجود از استارتاپ، مقیاسپذیری بالا است. در واقع، وقتی تعداد مشتریان شما در یک استارتاپ مثلا ده برابر میشوند، هزینه شما برای خدمترسانی باید دو برابر شود. در این صورت، استارتاپ حلاوت بزرگ شدن را به طور کامل خواهد چشید و روزبروز با افزایش حاشیه سودش، بر جذابیت آن افزوده میشود. نکتهای که در مورد دیرین دیرین وجود ندارد و هر ویدیوی جدید، نیازمند ساعتها تمرکز و صرف وقت توسط تیمهای خلاقه، طراح، انیماتور، دوبلور و… است. در نتیجه پتانسیل رشد دیرین دیرین، برخلاف مجموعههایی مانند دیجیکالا، اسنپ و… محدود است و میتون گفت هماکنون به نقطه بلوغ خود رسیده و از این به بعد رشد آن بر مبنای عوامل فاندامنتال، مانند رشد جمعیت، رشد تعداد شرکتها و برندهای مطرح و… پیش خواهد رفت.
دیریندیرین یک استارتاپ نیست؛ چون یک عنصر مشترک در تمام تعاریف موجود از استارتاپ، مقیاسپذیری بالا است.
2- به خاطر تکیه بسیار کم دیرین دیرین به زیرساخت و لجستیک و عدم وجود اثر شبکهای در آن، مانع طبیعی برای ورود به چنین کسب و کاری کم است. در نتیجه، چنانچه رقیب بهتری به بازار بیاید، تمام مشتریان بدون پرداخت هزینه خاصی میتوانند به بازیگر جدید روی بیاورند.
3- با توجه به این پتانسیل محدود رشد و همچنین عدم موجود مانع طبیعی برای ورود، حتی اعمال ضرائب درآمدی مرسوم در بازار بورس ایران برای ارزشگذاری دیرین دیرین، کاری غیرمحتاطانه است و منتهی به ارزشگذاری بالا میشود. اما بیایید همین ضرایب را به کار ببریم. اگر قرار باشد دیرین دیرین 350 میلیارد تومان بیارزد، باید در سال درامدی برابر با 120 میلیارد تومان خلق کند. با در نظر گرفتن مبلغ حدود 20 میلیون تومانی که دیرین دیرین برای هر ویدیو دریافت میکند و با در نظر گرفتن روزهای کاری موجود در هر سال، عملا شرکت باید در هر روز به طور میانگین 30 سفارش تولید دریافت کند! در حالی که با بررسی شبکههای اجتماعی دیرین دیرین و تولیدات فعلی آن، تولید روزانه دیرین دیرین بین 1 تا 2 عدد در روز است. در نتیجه، ارزشگذاری آن نیز باید در چارچوب همین واقعیت انجام شود.
بر مبنای نکات فوق، ارزش دیریندیرین بسته به جزئیات فروش و درآمد و حاشیه سود و… بین 25 الی حداکثر 60 میلیارد تومان است.