تنها مجموعه استارتاپی استان سمنان، بسته شد!

سید سعید اکرم، بنیان‌گذار و مدیر مجموعه سپرهون خبر داد:

0

در حقیقت سپرهون جاده صاف‌کن اکوسیستم استارتاپی سمنان بود. قاعدتا بخش خصوصی نباید جاده صاف‌کن باشد، بلکه دولت باید در فراهم کردن این فضا و امکانات لازم، همراهی می‌کرد که متاسفانه این اتفاق نیفتاد. حداقل دانشگاه‌ها در نظر داشته باشند که فضا‌هایی برای دانشجویان ایجاد کنند که بتوانند در کارهای فناورانه و نوآورانه شرکت کنند و خودشان را نشان دهند.

سید سعید اکرم، مدیر و بنیان‌گذار مجموعه سپرهون در استان سمنان، با اعلام تعطیلی این مجموعه، گفت: «تیم سپرهون در سال 94 به مدت 7 ماه مطالعه کرد و نهایتا از ابتدای سال 95 استارت کار خود را زد، فقط یک فضای کار اشتراکی در سمنان نبود؛ بلکه برگزار کننده  مجموعه ایونت‌های همفکر در سمنان و استارتاپ‌ویکند بود. علاوه بر اینها پکیج‌های آموزشی، سینمای کارآفرینی و در مجموع ایونت‌های زیادی داشت. سپرهون در مدتت فعالیت خود، در مجموع بیش از 70 ایونت برگزار کرد.» اکرم ادامه می‌دهد سپرهون در واقع پدر جریان استارتاپی سمنان بود که به خاطر یک سری مسائل و ملاحظات تصمیم به خداحافظی گرفت.

به گزارش خبرگزاری شنبه‌پرس، مدیر مجموعه سپرهون می‌گوید: «از ابتدای سال 97 در شرف تعطیلی کامل فضای کار اشتراکی هستیم که تا الان هم خیلی از وسایل‌ها را هم جمع کرده‌ایم و فقط یک سری از تیم‌هایی که کارهایشان نیمه‌کاره بود را فعلا در مجموعه حمایت می‌کنیم تا بتوانند جایی برای کار خود پیدا کنند. از شروع سال 97 به این طرف هم هیچ رویدادی برگزار نشده است.» اکرم در ادامه توضیح می‌دهد که در سپرهون، هفته‌ای 5 برنامه برگزار می‌شد: «یکشنبه‌ها آموزشی، دوشنبه‌ها سینمایی، سه‌شنبه‌ها کتابخوانی، چهارشنبه‌ها همفکر و پنجشنبه‌ها لایو اسکول بود. علاوه بر تمام این‌ها، برنامه‌های چندروزه و نهادسازی و این موارد هم انجام می‌شد که تمامی اینها به طور کامل قطع شده‌اند.»

 

هیچ حمایتی دریافت نمی‌کردیم

بنیان‌گذار سپرهون از علت این خداحافظی می‌گوید: «یکی از دلایل این تصمیم این بود که ما هیچ حمایتی را نمی‌توانستیم دریافت کنیم؛ مخصوصا از اداره کل ارتباطات استان که متاسفانه ما را بسیار اذیت کرد. البته بعد از اینکه مسئله خداحافظی سپهرهون مطرح شد در ادارات مختلف استان ما را خواستند که چرا می‌خواهید تعطیل کنید و اگر این اتفاق بیفتد ما در استان دچار مشکل می‌شویم که یکباره یک سری جوان که الان در جایی سرشان گرم است، رها خواهند شد و ما قادر به پاسخگویی به مطالبات آنها نیستیم!»

 

خداحافظی ما، یک بازی نیست بلکه یک برنامه‌ریزی است

 اکرم در ادامه به مشکل اصلی اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد: «مسئولین می‌دیدند که به واسطه وجود سپرهون، فضای حداقلی وجود دارد و به دلیل این امکانات حداقل، مطالبه از دولت کم‌رنگ است و دولت احتمالا با خود می‌گفت حالا که مطالبه کم است و مردم هم حرفی نمی‌زنند، پس دیگر من کاری نمی‌کنم و در عمل هم دولت هیچ کاری انجام نمی‌داد و حمایتی درجهت بهبود اوضاع و امکانات انجام نمی‌شد.» مدیر مجموعه سپرهون بیان می‌کند خداحافظی سپرهون، در حقیقت یک بازی نیست بلکه یک برنامه‌ریزی است و زمانی که این حرف زده شده قطعا تعطیلی مجموعه عملی خواهد شد. بنیان‌گذار سپرهون اشاره می‌کند: «در حقیقت سپرهون جاده صاف‌کن اکوسیستم استارتاپی سمنان بود. قاعدتا بخش خصوصی نباید جاده صاف‌کن باشد، بلکه دولت باید در فراهم کردن این فضا و امکانات لازم، همراهی می‌کرد که متاسفانه این اتفاق نیفتاد. حداقل دانشگاه‌ها در نظر داشته باشند که فضا‌هایی برای دانشجویان ایجاد کنند که بتوانند در کارهای فناورانه و نوآورانه شرکت کنند و خودشان را نشان دهند.»

 

یکی از دغدغه‌های اصلی ما آینده استارتاپ یوزدیزاین است

اکرم می‌گوید: «از زمان تولد سپرهون تا به امروز هیچ مجموعه مشابه دیگری در استان وجود نداشت و سپرهون به تنهایی جور سیستم و جریان استارتاپی استان حتی در شهرستان‌هایی مثل گرمسار، دامغان و شاهرود را می‌کشید و فعالیتش در مرکز استان محدود نبود. من پیش‌بینی می‌کنم با خداحافظی سپرهون و خلایی که ایجاد می‌شود، مطالبه‌ای از سمت جامعه اتفاق بیفتد که آن مطالبه باعث شده تحرکی از سمت دولت اتفاق بیفتد و از سمت دیگر نهادها و تشکل‌های خصوصی، طی سه ماه آینده در استان سمنان سپرهون‌هایی ایجاد شوند.» در ادامه او بیان می‌کند: «البته نگرانی‌های زیادی هم از تعطیلی این مجموعه داریم برای مثال اینکه استارتاپ‌هایی که در این فضای کار اشتراکی بودند آواره می‌شوند و آینده‌شان مشخص نیست که قادر خواهند بود به کارشان ادامه دهند یا خیر. مثلا یکی از استارتا‌پ‌های مستقر در این مجموعه که توانست در سطح ملی رسانه‌ای شود، یوزدیزاین است. به خاطر اینکه فضای فریلنسرینگ دارند و تعداد فریلنسرهای این استارتاپ زیاد است، عمدتا در فضای ما مستقر می‌شدند. الان یکی از دغدغه‌های اصلی ما استارتاپ یوزدیزاین است که به چه صورت می‌تواند فضای کار تامین کند و ادامه دهد.»

 

هلال احمر به استارتاپ‌ها کمک کرد اما وزارت ارتباطات نه!

بنیان‌گذار سپرهون از تجربیات بدی که در مدت فعالیت خود در این استان داشت می‌گوید: «بنا بر دلایلی ما به طور کلی از فضای حمایتی بایکوت شدیم و حتی ریالی به ما کمک نشد و در اموری که نیاز به کمک داشتیم مانند اینترنت یا فضا، هیچ اقدامی صورت نگرفت و حتی در زمینه فضای کار از هلال‌احمر کمک گرفتیم، سازمانی که هیچ ارتباطی به موضوع اشتغال و فناوری و استارتاپ‌ها ندارد. این در حالتی بود که اداره ارتباطات نه تنها هیچ‌گونه کمکی در این زمینه نکرد، بلکه حتی مشکلاتی هم برای ما به وجود می‌آورد. ما از این مسئله خیلی ناراحت بودیم که در این میان برای عده‌ای نقش سوپاپ اطمینان را داریم؛ یعنی هدف ما این بود که برای استارتاپ‌ها در استان سمنان حامی باشیم ولی در اصل به آن صورت کار کردن معنی این را می‌داد که ادای حمایت از آنها را در می‌آوردیم.»

 

جوانان استارتاپی سمنان پرچم‌داری می‌خواهند که آنها را هل بدهد

اکرم از کمبودهایی که در اکوسیستم استارتاپی استان سمنان وجود دارد کمی می‌گوید: «در این استان نه شتابدهنده‌ای وجود دارد و نه حتی موقعیت سرمایه‌گذاری برای استارتاپ‌ها. حتی بچه‌های ما 12 تا 14 ساعت روی صندلی‌های فلزی می‌نشیند و کار انجام می‌دهند، صندلی‌هایی که در کافی‌شاپ‌ها حتی یک‌ربع نشستن روی آنها هم سخت است. من با بودجه شخصی برای یک جامعه استارتاپی مگر چقدر می‌توانم هزینه کنم و حمایت کنم. جوانان استارتاپی ما به این دلیل به این حالت رسیدند که مایوس و افسرده شدند. اینها تا تهران 2 ساعت بیشتر راه ندارند، همه چیز را در تهران می‌بینند و با شرایط خود مقایسه می‌کنند. رنج سنی اینها 20 تا 22 سال است، مگر چقدر تجربه دارند که مطالبه یعنی چه؟»

 

خداحافظی با برگزاری جشن انتقادی

در پایان اکرم اشاره می‌کند که خداحافظی سپرهون در جشنی تحت عنوان جشن خداحافظی اتفاق می‌افتد و توضیح می‌دهد: «جشن خداحافظی سپرهون یک برنامه کارآفرینی انتقادی خواهد بود. البته انتقاد صرف نخواهد بود بلکه هم نقد و هم بررسی فضای استارتاپی است که دست اندرکاران این فضا اعم از دولتی‌ها و خصوصی‌ها و دانشگاهیان را دعوت می‌کنیم و پلن‌هایی خواهیم داشت که روی موضوعاتی پیرامون همان نقد و بررسی صحبت کنند.»

 

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.