من از رقمهای بالایی که روی استارتاپهای مختلف از جمله اسنپ، عدد، علیبابا و … سرمایهگذاری شد بسیار لذت بردم. از نظر من بدترین خبر اکوسیستم، حمله به دفتر اسنپ و همینطور تهدید استارتاپهای بیمهای در اواخر سال بود.
«مهمه» استارتاپی است با عمر چندماهه که در حوزه فرهنگی فعالیت دارد. اگر هر شخصی احساس کند که نیاز برای فرهنگسازی در زمینه خاصی بین مردم وجود دارد، میتواند از این پلتفرم استفاده کند و کمپین موردنظر خود را طراحی و راهاندازی کند. میلاد جعفری همبنیانگذار این استارتاپ در رابطه با سالی که بر مهمه گذشته و سالی که در پیشرو دارد با شنبهپرس صحبت کرده است.
در سال 96 چه اتفاقات مهمی برای استارتاپ مهمه رقم خورد؟
حدود ۱۰ ماه از سال 96 صرف طراحی و برنامهنویسی بخشهای مختلف این پروژه شد تا نسخه اولیه آن منتشر شود. نهایتا چندماه پیش، برای اولین بار اپلیکیشن مهمه منتشر شد، همراه با حس و حال عجیبی که در چهره تیم توسعهدهنده این اپلیکیشن دیده میشد. حس و حالی توام با خستگی، اما سرشار از انرژی. خستگی برای بیش از ده ماه کار مداوم و انرژی برای تلاشهایی که پس از ماهها میشد نتیجهاش را دید.
درست چند روز پس از انتشار اپلیکیشن با پیشنهاد کافه بازار در قسمت تازههای برگزیده این مارکت اندروید قرار گرفت. این حمایت کافه بازار باعث شد در مدت کوتاهی پس از انتشار، با پیشنهادها و انتقادهای زیادی از سمت کاربران مواجه شویم. پیشنهادها و انتقادهایی که برای تیم توسعه دهندهی این اپلیکیشن بسیار ارزشمند بود.
هرچند این خبر خوشایند بود، اما در عین حال تجربه بد یا بهتر بگویم بزرگترین مشکل ۹۶ را برای ما رقم زد. اپلیکیشن با مشکلات مختلفی مواجه شده بود و تجربه کاربری بدی را برای کاربران برجای میگذاشت. هرچند این موضوع ما را اذیت میکرد، اما ما این مشکل را به یک برگبرنده تبدیل کردیم. این انتقادها باعث شد بیش از پیش به این موضوع پی ببریم که «تمام شدن» در این کار، موضوعیست نسبی است! بنابراین سریعا دست به کار شدیم و با برنامهای هدفمند و دقیق، تغییرات گستردهای را در اپلیکیشن مهمه آغاز کردیم. تیم توسعهدهنده، علاوه بر اصلاح بسیاری از بخشهای معیوب، بخشهای عمدهای از اپلیکیشن را هم بازنویسی کرد. اعمال این تغییرات گسترده که شامل فرانتاند و بکاند میشد، بیش از سه ماه زمان برد.
در رابطه با اتفاق خوبی هم که برای مجموعه در سال ۹۶ افتاد، میتوانم به انتخاب استارتاپ «مهمه» در همایش تهران هوشمند اشاره کنم. این همایش در حالی برگزار میشد که افرادی همانند وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات، شهردار محترم تهران و … در آن حضور داشتند. ما در این همایش با پیشنهادهای همکاری مختلفی از سمت سازمانهای دولتی و خصوصی همراه شدیم و دیدارهایی هم با مسئولان بلندپایه داشتیم.
برنامه مهمه برای سال 97 چیست؟
سال ۹۷ برای ما سال فوقالعادهای خواهد بود چراکه اواخر سال ۹۶ با پیشنهادهای متنوعی از سمت سازمانهای مختلفی مواجه شدیم. همچنین با توجه به رشد استارتاپ مهمه پیشبینی میشود در سال ۹۷ اولین سرمایه را جذب خواهیم کرد. از طرفی بسیار مشتاقیم تا فازهای بعدی استارتاپ را اجرا کنیم و خدماتی که مدنظرمان است را به این آن ضافه کنیم.
مهمترین اخباری که در سال 96 از اکوسیستم استارتاپی ایران شنیدید چه بود؟
به عنوان بهترین خبری که شنیدیم باید به رشد چشمگیر سرمایهگذاریها در این حوزه اشاره کنم. من از رقمهای بالایی که روی استارتاپهای مختلف از جمله اسنپ، عدد، علیبابا و … سرمایهگذاری شد بسیار لذت بردم. از نظر من بدترین خبر اکوسیستم، حمله به دفتر اسنپ و همینطور تهدید استارتاپهای بیمهای در اواخر سال بود.
اکوسیستم استارتاپی ایران را در سال 97 به چه صورت میبینید؟
تا همین یکی دو سال پیش، کسی تصور نمیکرد به این زودیها استارتاپی متولد شود که ارزشی بالاتر از دیجیکالا پیدا کند؛ اما همانطور که دیدیم، این اتفاق افتاد. بهترین خبر برای من، تولد استارتاپهایی بزرگ در سال ۹۷ است.
موفقترین استارتاپ سال 96 به نظر شما کدام بود؟
اسنپ و علیبابا را میتوانم به عنوان استارتاپهای موفق سال گذشته نام ببرم. اسنپ را به دلیل رشد بسیار بالایی که در سال 96 تجربه کرد و توانست در مدت زمان کوتاهی علاوه بر تهران، در کلانشهرهای بسیاری محبوب شود. علیبابا هم به این دلیل که توانست در حوزه خود، پیشتاز فروش باشد و استارتاپهای دیگری را هم به خود ملحق کند.
کمی هم درباره نحوه شکلگیری استارتاپ مهمه بگویید؟
ما قبل از این استارتاپ، سایت پر مخاطبی با موضوع سبکزندگی داشتیم. هرچند ماه یکبار، کمپینهای فرهنگی-اجتماعی بزرگی را اجرا میکردیم که با بازخوردهای زیادی از رسانههای داخلی و بینالمللی همراه میشد. این روند ادامه داشت تا زمان حادثه فرو ریختن ساختمان پلاسکو در تهران، در آن زمان علاوه بر ساختمان پلاسکو، یک بحران دیگر هم خود را به همه نشان داد و آن هم رفتار مردم با آن بحران بود. احتمالا شما هم هزاران نفری که دوربین به دست باعث تاخیر در امدادرسانی شده بودند را به یاد دارید. همین موضوع باعث شد صدها پیام از کاربران دریافت کنیم که درخواست داشتند کمپینهایی برای موضوعاتی از جمله فرهنگ استفاده از موبایل، حمایت از آتشنشانان کشور و … برگزار کنیم. ما هم سریع دست به کار شدیم سایتی را برای این کمپین طراحی کردیم. پروسه انتخاب اسم برای سایت هم جالب بود. بعد از همفکریهای فراوان به کلمه «مهمه» رسیدیم. در یکی از جلسهها در حین صحبت چندبار از کلمه «مهمه» استفاده کردم و گفتم «فرهنگ تکنولوژی مهمه. خب کتاب هم مهمه و …» و همینطور از مواردی که مهمه صحبت میکردم. به این ترتیب اسم استارتاپ شکل گرفت. بعد به این نتیجه رسیدیم که جلوی اجرای این کمپین را بگیریم چراکه قرار نبود ما برای هزاران موضوع، هزاران کمپین ایجاد کنیم. بنابراین به این فکر افتادیم که پلتفرمی طراحی کنیم که کاربران (که شامل شهروندان و یا سازمانها میشوند) بتوانند خود کمپینهای مختلفی را در موضوعات مختلف، در مقیاس محله، شهر و یا کشوری ایجاد کنند. هرچند این موضوع بخش کوچکی از آیندهای است که ما برای این پروژه برنامهریزی کردهایم، در نهایت استارتاپ «مهمه» با این فکر و با تجربهای ۶ساله از دو پروژهای که مستقیما با مردم در تعامل بودند شروع شد.