اولین رویداد کارایا منتوردی برگزار شد
گزارشی از تلاش برای کمکردن فاصله استارتاپها و سرمایهگذاران نیکاندیش در اکوسیستم استارتاپی ایران
در رویداد منتور دی کارایا که برای اولین بار در باشگاه کارآفرینی تیوان برگزار شد، پنج نفر از سرمایهگذران نیکاندیش کارایا به همراه تیم اجرایی کارایا در جمع تیمهای حاضر در باشگاه کارآفرینی تیوان قرار گرفتند. در این دورهمی، اعضای تیمهای آیهلتس، سبک تو، زبان تیپس، ونو، رانگو، پلانیوم و حسابیت خود را به سرمایهگذارن معرفی کردند و در رابطه با کسبوکارها به گفتگو پرداختند.
باتوجه به نوپا بودن فضای استارتاپی کشور و سرمایهگذاری انجل تحت نام نیکاندیش در داخل کشور، هدف گروه سرمایهگذاران نیکاندیش کارایا، به این صورت بیان میشود که علاوه بر سرمایهگذاری روی استارتاپها، فرهنگسازیهای لازم را در خصوص سرمایهگذاری نیکاندیشانه در کشور را نیز انجام دهد. آخرین رویدادی که این گروه برای کم کردن فاصله بین استارتاپها و سرمایهگذاران، در سال 96 برگزار کرد، رویدادی با همکاری باشگاه کارآفرینی تیوان به نام کارایا منتوردی بود. هدف اصلی این رویداد ایجاد یک جمع صمیمی بین استارتاپها و سرمایهگذاران مطرح شد. به عنوان مهمترین دلایل برگزاری این رویداد، میتوان از دوعامل نام برد: اول اینکه تابحال اکثر دیدار استارتاپها و سرمایهگذاران فقط در جلسه ارائه استارتاپها و همراه با داوری شدن از سمت سرمایهگذارن بوده است. دوم آشنایی کم استارتاپها با مفهوم سرمایهگذاری نیکاندیش و ایجاد گفتمان صمیمی بین استارتاپها و سرمایهگذاران نیکاندیش بود.
در رویداد منتور دی کارایا که برای اولین بار در باشگاه کارآفرینی تیوان برگزار شد، پنج نفر از سرمایهگذران نیکاندیش کارایا به همراه تیم اجرایی کارایا در جمع تیمهای حاضر در باشگاه کارآفرینی تیوان قرار گرفتند. در این دورهمی، اعضای تیمهای آیهلتس، سبک تو، زبان تیپس، ونو، رانگو، پلانیوم و حسابیت خود را به سرمایهگذارن معرفی کردند و در رابطه با کسبوکارها به گفتگو پرداختند. از نکات قابل توجه این رویداد، فضای صمیمی میان دو گروه استارتاپها و سرمایهگذران بود که فاصله بسیار زیادی با فضاهای سنگینی داشت که معمولا استارتاپها در حضور سرمایهگذاران تجربه کرده بودند. در همین فضا، بعد از اینکه تیمها در رابطه با دغدغههای خود از کسبوکارشان پرسیدند، بعضی از آنها نیز چند سوال از شیوه و ماهیت سرمایهگذاری این گروه پرسیدند.
بیان دغدغه و هدف سرمایهگذاران نیکاندیش کارایا برای سرمایهگذاری روی استارتاپها
پاسخهایی با این مضمون به این سوال داده شد: باید اول از همه بدانیم که افراد باهم متفاوتند و انگیزههای متفاوتی از انجام کارها دارند؛ ولی انگیزههای سرمایهگذاران گروه کارایا به سه بخش تقسیم میشوند؛ بخش اول این است که سرمایهگذاران، استارتاپها را در جایگاه سی سال پیش خود میبینند، جایی که میخواستند کسبوکاری را راهاندازی کنند. این مورد هم از نظر احساسی و هم از نظر مسئولیت اجتماعی سرمایهگذاران را مجاب میکند تا با دید مثبت وارد این فضا شوند. دوم حضور در یک جمع جوان است که انرژی زیادی به همه اعضای گروه میدهد و سرمایهگذار را در محیطی با نشاط قرار میدهد. البته در این فرآیند هر دو طرف مواردی را به یکدیگر میآموزند. لذا سرمایهگذاران دانش و اطلاعات خود را کامل میکنند و تجربیات خود را در اختیار جوانان میگذارند تا در اثر این انتقال تجربه، اگر آنها در گذشته اشتباهاتی را انجام دادهاند، کارآفرینان همان اشتباهات را تکرار نکنند. بخش سوم هم موضوع مالی سرمایهگذاری است که موضوع بسیار مهمی به شمار میآید. سرمایهگذاران به دنبال برگشت سرمایه خود هستند، آنان بعد از سالها کسبوکار و سرمایهگذاریهای مختلف، قسمتی از سرمایهشان را ترجیح دادهاند که با ریسک بالا روی استارتاپها سرمایهگذاری کنند. طبیعی است که اگر ریسک بالایی را انتخاب میکنند، بازگشت سرمایه بالاتری را هم انتظار داشته باشند. اما باید توجه داشت که اکثر سرمایهگذاران با انگیزههای تعهد مسئولیت اجتماعی و حضور در محیطها و فضاهای دانشی به روز، سرمایهگذاریهایی انجام میدهند و سرمایه بازگشتی را در همین اکوسیستم و برروی استارتاپهای دیگر سرمایهگذاری خواهند کرد تا بالاترین تاثیر را در روند پیشترفت این اکوسیستم داشته باشند.
حوزههای علاقمندی و شاخصهای سرمایهگذاری گروه سرمایهگذاران نیک اندیش کارایا
سرمایهگذراران کارایا حدود 60 نفر با علاقمندیها و تخصصهای متفاوت هستند، نقش علاقمندی شخصی به حوزههای فعالیت استارتاپها را نمیتوان کتمان کرد ولی شاخص مهم، میزان اعتماد سرمایهگذاران به تیم استارتاپها است. برای سرمایهگذار اهمیت بالایی دارد که اعضای تیم چقدر به هدف خود ایمان دارند و چقدر باهم هماهنگ هستند و یکدیگر را کامل میکنند. در این میان داشتن مدارک دانشگاهی، جوایز، شرکت در المپیاد و … شاخص اصلی برای سرمایهگذارای بیان نشد؛ بلکه شاخص اصلی همان انعطافپذیری و هماهنگی تیم باهمدیگر است؛ اگر این مورد در تیمی مشاهده شود، احتمال بسیار زیادی وجود خواهد داشت که سرمایهگذار روی آن تیم سرمایهگذاری کند. حتی اگر حوزه فعالیت آن استارتاپ با حوزه فعالیت و علاقمندی آنان فاصله داشته باشد که در این صورت سرمایهگذار به همراه سرمایهگذاری نیکاندیش دیگری که تخصص لازم را در زمینه مربوطه دارد دارد سرمایهگذاری را انجام میدهد.