تحلیل تحولات بازار ایران با تاکید بر کرونا و تحریم

0

نشست سالیانه گروه دی.ان.ای یونیون با حضور مدیران این مجموعه، ناصر پاشاپور نیکو، مدیرعامل گروه dnaunion؛ محمد موسوی، عضو هیئت‌مدیره گروه و مدیرعامل آژانس ارتباط تصویر اشاره و کامیار امامی، مدیرعامل شرکت پژوهش بازار و رسانه، امروز (emrc) برگزار شد. در این نشست گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران با تأکید بر کرونا و تحریم ارائه شد. پس از ارائۀ گزارش، مدیران گروه به سؤالات خبرنگاران پاسخ دادند.

ناصر پاشاپور نیکو مدیرعامل گروه دی.ان. ای یونیون در نشست خبری با موضوع تحلیل وضعیت اقتصادی ایران با تاکید بر کرونا و تحریم‌ها در پاسخ به این سئوال که طرح صیانت چه تاثیری بر دیجیتال مارکتینگ ایران خواهد گذاشت گفت: اجرای طرح صیانت در کشوری که تحریم نیست مشکلی را ایجاد نخواهد کرد. مشکل اساسی زمانی پیش می‌آید که کشور در تحریم است و از شرکتهای بین المللی درخواست می‌شود، در عرض چند ماه دفتر در داخل ایران برای پاسخگویی دایر کنند. چنین درخواستی عجیب نیست اما وقتی کشور در حال تحریم است، شرکتهای بین المللی چنین امکانی را ندارند. اما در مورد تبلیغات شرایط فرق دارد و ایجاد محدودیت به دلیل نبود و فقدان رسانه‌های جایگزین برای این حوزه چالش ایجاد خواهد کرد. بنابراین از بعد تبلیغات و مارکتینگ بزرگترین معضل ما نبود زیرساخت‌های جایگزین شبکه‌های اجتماعی است.

محمد موسوی مدیرعامل آژانس تبلیغاتی ارتباط تصویر اشاره درباره تاثیرات طرح صیانت بر دیجیتال مارکتینگ گفت: ما هنوز با یک طرح مواجه هستیم. طرحی که شکل مصوبه به خود نگرفته و همچنان گمانه زنی درباره اطلاعات طرح میان کارشناسان می‌شود. اما بطور کلی اگر با پیش فرض‌هایی که در سطح جامعه شکل گرفته طرح مورد نظر اجرا شود، بسیاری از شرکتهایی که در حوزه تولیدمحتوا فعال هستند و کسب وکارهایی که در بستر آنلاین تبلیغات می‌کنند، دچار مشکل خواهند شد و فعالیت آنها محدود می‌شود. بنابراین فعلا درباره طرح صیانت پیشداروی‌هایی شده است. پیشداوری‌های که در برخی موارد از آنها ضربه هم خورده ایم.

پاشاپور درباره افزایش نرخ‌های که به اقتصاد ایران تحمیل شده و تقاضایی که در پی آن شکل گرفته و تاثیرات آن بر بنگاه‌های اقتصادی گفت: عرضه و تقاضا به یکدیگر وابستگی دارند وقتی در بازار کسی حاضر به پرداخت باشد طبیعتا نرخ بالا خواهد رفت. در اقتصاد آزاد بازار نرخ را تعیین می‌کنند. وقتی مرزهای ما با نرخ ارز جهانی نتواند خودش را تطبیق دهد، قاچاق شکل می‌گیرد. این قاچاق تا زمانی که مردم خریدار هستند، بیشتر خواهد شد. بنابراین ما همچنان شاهد افزایش نرخ کالاهای مصرفی خواهیم بود.

موسوی در ادامه افزود: برخی از صنایع تا 80 درصد به واردات مواد اولیه وابستگی دارند. افزایش نرخ دلار و مشکلات واردات کالا و مواد اولیه باعث بالا رفتن قیمت کالاها شده است. همچنین هزینه تولید نیز در بخش‌های بازار بالاتر رفته است. برهمین اساس شرکتها برای تداوم حیات در بازار نیاز به افزایش قیمت دارند. از طرفی بسیاری از صنایع به سوبسید‌های که از دولت دریافت می‌کنند، وابسته هستند. چنین اتفاقی باعث شده که برخی از کالاها جذابیت صادراتی پیدا کنند. اما به دلیل نبود مواد اولیه با کمبود تولید روبرو شده و قیمت کالاها بالاتر می‌رود. اتفاقی که در بازار روغن شاهد آن هستیم.

پاشاپور درباره وضعیت سرمایه گذاری در بخش خصوصی گفت: همگی ما شاهد سرمایه گذاری در بازار بورس بودیم. چون بازار بورس از اقلام پایه‌ایی صادراتی مثل مس و… بهره می‌برد. از طرفی نرخ ارز سود شرکتهایی که مواد اولیه صادر می‌کنند، را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بیشتر سرمایه گذاری‌ها جذب بازار بورس شده است. بنابراین  بیشترین سرمایه گذاری در  شرکتهایی بود که  مواد اولیه صادر می‌کنند .از طرفی شرکتهایی که ارز 4200 دریافت کردند نیز در حوزه فعالیت و یا در جهت گسترش کسب وکار خود سرمایه گذاری کردند. برای مثال: یکی از شرکتهای تولیدکننده ماکارونی در حوزه تولید شکلات سرمایه گذاری کرد. چنین سرمایه گذاری بسیار ناچیز است. در مجموع در کشورمان بشدت ضعف سرمایه گذاری به شکل حس می‌شود.

گروه دی.ان.ای یونیون نیز در دو سال اخیر سرمایه‌گذاری‌هایی را در حوزه تکنولوژی تبلیغات و مارکتینگ انجام داده است. این سرمایه گذاری‌ها منجر به تولید خدمات جدیدی شده است که می‌توان به سه دسته تقسیم کنیم. یک دسته از این خدمات باعث شده به مشتریانی سرویس‌ارائه کنیم که پیش از این امکان سرویس‌دهی به آنها را نداشتیم. دسته دیگر از خدمات باعث شده که کارها با سهولت و قیمت پایین ‌ترین انجام شوند. در این زمینه می‌توان به ابزارهایی مانند: اهم و HHPاشاره کنیم. گروه دیگری از خدمات در حوزه ارائه فن‌آوری‌های جدیدی هستند که امکانات تازه‌ای را به صنعت مارکتینگ کشور اضافه می‌کنند. برای مثال: اتصال نتیجه کمپین‌های محیطی به مسیریاب‌ها باعث شده که ما تعداد ببیندگان هر بیلبورد را تخمین بزنیم.  در مجموع گروه ما هشت محصول جدید در حوزه فن آوری به بازار مارکتینگ کشور ارائه کنیم. محصولاتی که به ما کمک می‌کنند، اطلاعات جدیدی را به کسب وکارها ارائه کنیم. اقتصاد مانند ورزش است تا زمانی که وارد مسابقات جهانی نشویم هرگز ورزشکاران حرفه‌ای نخواهیم شد. به نظرم با تمام مخالف‌های قرارداد 25 ساله باچین اگر بتوانیم با 11 کشور پیشرفته جهان نیز چنین قراردادی منعقد کنیم، می‌توانیم اقتصاد را باز و به نتایج مطلوب برسیم. امیدواریم دولت جدید چنین امکانی را فراهم کند و سایز اقتصاد کشور را بزرگتر و وضعیت معیشت مردم را بهتر کند.

امامی درباره تاثیرات کرونا بر دیجیتال مارکتینگ و خریدهای اینترنتی گفت: میزان خریدهای اینترنتی طبق آخرین اطلاعات بدست آمده در شهر تهران 9درصد بوده است. این رقم نسبت به سالهای گذاشته افزایش داشته است. تغییر کانال‌های خرید مصرف کنندگان یکی از مواردی‌ست که در دوران کرونا مشاهده شده است. درباره ابزارها باید بگویم مانند اُهم باید بگویم: نبود مرجع اطلاعاتی از فعالیت‌های تبلیغات محیطی و داشتن اطلاعات دقیق از سازه‌های تبلیغاتی، وضعیت اکران، فضای رقابت و در نهایت ارزیابی شاخص‌های اثر بخشی از جمله میزان در معرض قرارگیری افراد، مسائلی است که کسب و کارها در کمپین‌های تبلیغات محیطی با آن مواجه هستند. این اطلاعات از یک سو به آژانسهای تبلیغاتی برای برنامه ریزی بهینه و از سوی دیگر به صاحبان برند برای اطمینان از صحت و سنجش اثربخشی کمپین‌های محیطی اکران شده کمک خواهد کرد. به این منظور و برای دستیابی به این اطلاعات، اپلیکیشنی با عنوان اهم در اختیار کاربران اجرایی قرار گرفته است. کاربران اجرایی در این اپلیکیشن اطلاعات تمامی تابلوهای تبلیغاتی در مسیرهای سطح شهر را مشاهده می‌کنند و ماهیانه به صورت مستمر وضعیت اکران تبلیغات در آنها را جمع آوری می‌کنند. کاربران اجرایی به کمک این اپلیکیشن قادر خواهند بود با روشی آسان اطلاعات وضعیت اکران در تابلوهای تبلیغاتی مشاهده شده را ثبت و به همراه تصویری از تابلو ارسال کنند. اطلاعات ابزارهاا در اختیار کسب وکارها قرار گرفته و به مرور استقبال از آنها بیشتر شده است.

موسوی درباره تاثیرات کرونا بر دیجیتال مارکتینگ گفت: از زمان شروع کرونا اقبال عمومی نسبت به پلتفرم‌های VOD و … بیشتر شد. همچنین استفاده از شبکه‌های نیز تا حدود 44 درصد بیشتر شده است. بر اساس این آمارها می‌توان گفت: بازار دیجیتال رونق بیشتری به خود گرفته است. اما اگر در حوزه فعالیت‌ها مارکتینگ و تبلیغات در حوزه دیجیتال اتفاق قابل توجه‌ای رخ نداده است و همچنان رسانه‌های تبلیغاتی سنتی کماکان در صدر هستند. در مجموع دیجیتال به سبد برنامه‌های بازاریابی شرکتها اضافه شده اما هنوز این بخش سهم زیادی ندارد که باید منتظر سهم گیری بیشتر باشیم. در مجموع ما با بستر جدیدی روبرو هستیم و ما هنوز به ابزارهای به‌روز و پیشرفته دیجیتال جهانی دسترسی نداریم. چنین اتفاقی باعث کاهش اثربخشی بودجه‌ها در این بخش کمتر می‌شود. چنین کاهشی باعث گرایش کمتر کسب وکارها به این بخش شده است. البته بودجه‌ها سال به سال در حوزه دیجیتال افزایش داشته اند اما این افزایش مانند بخش‌های دیگر نیست و شرکتها با احتیاط بیشتری در این حوزه قدم برمی‌دارند.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.