چند وقتی است که صنعت گردشگری با مشکل مواجه شده است. با اینکه شیوع ویروس کرونا به بخشهای مختلفی اعم از بخش فناوری آسیب زده اما بیشترین صدمه را به صنعت گردشگری وارد کرده است. در آستانه سال نو، خیلی از مردم بلیتهای نوروزی خریده بودند اما به خاطر ترس از کرونا آن را کنسل کردند.
همچنین بیشتر پروازها از مبدأ ایران لغو شده و پروازهای خارج به ایران نیز بهصورت محدود انجام میشوند.افرادی که بلیتهایشان را لغو کردهاند خواهان باز پسگیری هزینه هتل و بلیط هواپیما هستند. علیبابا هم مانند سایر آژانسهای ارائهدهنده خدمات گردشگری تمام تلاشش را میکند تا پول بلیطها را به مردم پس دهد.
نیما قاضی همبنیانگذار گروه علی بابا درباره حجم بلیطهای استرداد شده توسط علیبابا میگوید: کار اصلی علیبابا این روزها استرداد بلیط به مشتریان است. درست در زمانی که باید اوج فروش خود را تجربه میکردیم، تا به امروز بیش از 50 میلیارد تومان هزینه استرداد در سرویسهای مختلف؛ پروازهای داخلی و خارجی، هتل، قطار، تور و… داشتهایم که طبق پیشبینی ما این رقم تا پایان سال بالاتر هم میرود. بر همین اساس این روزها تعداد تماسها با مرکزتماس علیبابا نیز چندین برابر شده و به 18 هزار تماس در روز رسیده است. خوشبختانه تا به امروز در زمینه تماسها و بازخورد مشتریان با مشکلی روبرو نبودهایم.
علیبابا کمیته اطلاعرسانی تشکیل داده تا اطلاعات بهروزی را در اختیار مخاطبان قرار دهد. این اطلاعات شامل؛ اطلاعات پرواز، روشهای کنسلکردن و استرداد بلیط است.
همین موج استردادها به علیبابا که این روزها بازار راکدی دارد صدمه وارد کرده به خاطر همین مسئله هم علیبابا تصمیم به تغییراتی در کادر استخدامی خود داد.
مسعود طباطبایی، مدیر عامل گروه علیبابا با انتشار بیانیهای در توییتر خود از تعدیل 182 نفر از پرسنل علیبابا خبر داد. طباطبایی در این بیانیه آورده است:« سال ۹۸ برای کسبوکارهای صنعت گردشگری سال پرتلاطمی بوده است؛ سالی که با بلایای طبیعی آغاز و در پاییز با قطع اینترنت همراه شد. طباطبایی میگوید اکنون شیوع ویروس کرونا وضعیت نامشخصی را برای همه رقم زده است. شیوع ویروس کرونا باعث شد درآمد خود را در آستانهی ششمین سالگرد تاسیس علیبابا، از دست بدهیم.
بر اساس استراتژی گروه علی بابا برای خلق ثروت از طریق توسعه گردشگری و پرقدرت عمل کردن در سالهای آتی، برای عبور از شرایط فعلی ناشی از کاهش ۸۰ درصدی سفرها، علیرغم میل باطنیمان متاسفانه نتوانستیم امکان تمدید قرارداد ۱۸۲ نفر از ۷۵۴ نفر از همکاران خود را در علی بابا فراهم کنیم.
مدیرعامل گروه علی بابا جدایی کارکنان این شرکت را سخت توصیف کرده و از تکتک کسانی که تاکنون با وجود تمام چالشها با این شرکت همکاری میکردند، تشکر و عذرخواهی کرده است. مسعود طباطبایی در ادامه با تاکید بر لزوم گذر از چالشها میافزاید:« این اتفاق اگرچه چالشهایی برای ما و همکارانمان دارد اما این چالشها را منشا گشایش در زندگی و آینده کسبوکارمان میکنیم و با یادگیری از این اتفاق، پرقدرتتر از قبل خلق ثروث از طریق توسعه گردشگری را پدیدار میکنیم.»