اتفاقاتی که در این مدت شاهد بودیم، بیانگر این موضوع است که عزمی که دولت در بحث اشتغال دارد، آنها را به این واقعیت رسانده که در شرایط فعلی، این استارتاپها هستند که در این بخش میتوانند بسیار اثر گذار و مثبت باشند. این مطلب نشان میدهد که استارتاپها واقعا توانستهاند در لایههای دولتی جایگاهی پیدا کنند. به ویژه اینکه در این موارد اخیر ارگانهای دولتی خود پیگیر بحث استارتاپها بودهاند و تمام موارد بدون اعلام درخواستی از سمت ما اتفاق افتاده است.
کوردکالا دراصل فروشگاه محصولات کردستان است. شاهو احمدی، مدیرعامل این استارتاپ از کوردکالا برایمان میگوید؛ ایده کوردکالا در سال 90 شکل گرفت ولی به دلیل شرایطی که وجود داشت، از سال 92 فروش کوردکالا شروع شد. استارتاپ ما یک فروشگاه است که حدود 15 تا 20 درصد محصولاتی که در آن وجود دارد، در مجموعه کوردکالا و در کارگاههای خودمان تولید میشود. این استارتاپ، زیرمجموعه شرکت کانی که شرکتی فعال در زمینه بازاریابی ، تبلیغات و فناوری اطلاعات است، میباشد. شرکت کانی با درآمد نسبتا بالایی که از این سه حوزه دارد، بخشی را صرف انجام امور مربوط به استارتاپ کوردکالا میکند. تا الان به این نقطه رسیدهایم که کوردکالا تقریبا به صورت مستقل از شرکت اصلی درآمد دارد و قادر به پوشش دادن هزینههای خود است. مگر موارد خاص، مانند خرید تجهیزات و یا جذب نیروی جدید مطرح شود که در اینجا کانی به عنوان یک پشتوانه مالی از کوردکالا حمایت میکند.
اعطای تسهیلات برای کمک به کوردکالا در جهت حمایت مشاغل خانگی و محصولات روستایی
به گزارش خبرگزاری شنبهپرس، احمدی از طرح تکاپو برایمان میگوید: «اداره کل ارتباطات استان کردستان که زیرمجموعهای از وزارت ارتباطات است در راستای طرحی به نام طرح تکاپو، برای حمایت کوردکالا، از ما دعوت کردند. حمایت این مجموعه به دو بخش تقسیم میشود، یک بخش اعطای تسهیلاتی است جهت توسعه مجموعه کوردکالا. تا این استارتاپ تقویت شود و بتواند از مشاغل خانگی و محصولات روستایی حمایت بیشتری داشته باشد. البته این تسهیلات با کارمزد 12 و 18 درصد است. این نوع تسهیلات عملا نمیتواند در کسبوکار استارتاپها جایی داشته باشد و برای آنها مخرب است پس دریافت این بخش از کمکهای دولت، قطعا استارتاپ ما را دچار مشکل خواهد کرد. زیرا علاوه بر کارمزد بالا، بسیاری از این نوع محصولات، بستهبندی زیبا و شرایط مناسبی که بتواند فروش اینترنتی خوبی داشته باشد ندارند و مشکلات خاص خود را برای ما در پی خواهد داشت.»
واگذاری ساختمانی 300 متری بدون نیاز به پرداخت هزینه آب و برق و گاز و اینترنت
او ادامه میدهد: «بخش دیگر حمایتهای دولت از ما، در اختیار گذاشتن یک سالن 300 متری است. این امکان را خواهیم داشت که تا سه سال به صورت رایگان و بدون پرداخت هزینههای جاری مانند آب و برق وگاز و اینترنت، از آن سالن استفاده کنیم. در بخش هیئت مدیره کوردکالا تصمیم بر این شد که از این حمایت استفاده کنیم. تمام مراحل اداری و نامهنگاریهای لازم هم انجام شده است و به احتمال خیلی قوی، به زودی کل بخش دفتر اداری، آتلیه عکاسی و انبار محصولاتمان را کاملا به این مکان منتقل خواهیم کرد. این امر زیرساخت بسیار خوبی در بحث تجمیع نیروها و کارهای شرکت به صورت متمرکز، برای ما فراهم میکند. علاوه بر آن در حال حاضر دفتر مرکزی کوردکالا مکانی به مساحت 50 متر و در یکی از نقاط خیلی خوب سنندج واقع است که هزینههای مربوط به اجاره مکان و هزینههای جاری بالایی داریم که در صورت انجام این جابهجایی، هزینههای بسیار کمتری خواهیم داشت. تصمیم بر این است که تفاوت هزینه را به سمت تبلیغات و انجام بهتر امور مارکتینگ بکشانیم. این امر تاثیرات بسیار مثبتی برای کوردکالا در پی خواهد داشت. در کنار تمام این مباحث، با افزایش مساحت و امکان حضور افراد بیشتر در محل، قطعا یکی از اقداماتی که انجام میدهیم جذب نیرو است؛ به ویژه در بخش تولید محصولات.»
پیشنهاد همکاری از سوی جهاددانشگاهی
مدیرعامل کوردکالا از جهاددانشگاهی و پیشنهادش هم برایمان میگوید: «از سوی دیگر جهاد دانشگاهی با توجه به اینکه دولت برنامه خوب عملیاتی در حوزه مشاغل خانگی هنوز نداشته است، از مجموعه ما دعوت کردند که ما به عنوان یک خروجی قوی برای این مجموعه فعالیت داشته باشیم. به این صورت که جهاددانشگاهی بحث آموزش را انجام میدهد و بخش فروش محصولاتشان با ما.»
استارتاپها توانستهاند در لایههای دولتی جایگاه پیدا کنند
احمدی نتیجهگیری میکند که تمام این اتفاقاتی که در این مدت شاهد بودیم، بیانگر این موضوع است که عزمی که دولت در بحث اشتغال دارد، آنها را به این واقعیت رسانده که در شرایط فعلی، این استارتاپها هستند که در این بخش میتوانند بسیار اثر گذار و مثبت باشند. این مطلب نشان میدهد که استارتاپها واقعا توانستهاند در لایههای دولتی جایگاهی پیدا کنند. به ویژه اینکه در این موارد اخیر، ارگانهای دولتی خود پیگیر بحث استارتاپها بودهاند و تمام موارد بدون درخواستی از سمت ما اتفاق افتاده است. با اینکه مجموعه کوردکالا تا به حال سمت هیچ ارگان دولتی نرفته است و همواره کاملا مستقل از بخشهای دولتی و با تکیه بر توانمندیهای خود فعالیت کرده ولی در جایی که درخواست و همکاری از طرف دولت باشد هیچکدام را بیجواب نخواهیم گذاشت.
رونمایی از استارتاپهای برتر استان کردستان
در آخر احمدی از برگزاری آئین رونمایی استارتاپهای برتر که به همت اداره ارتباطات برگزار میشود خبر میدهد. این گردهمایی هفته آینده متشکل از استارتاپهای کردستان و استاندار و معاونین و مدیران ارشد استان که تا الان حدود 20 استارتاپ در آن نامنویسی کردهاند و به منظور رونمایی از استارتاپهای برتر استان کردستان برگزار خواهد شد. در این گردهمایی هرکدام از استارتاپها فرصت معرفی خود و فعالیتشان را خواهند داشت. احتمال حضور چند سرمایهگذار از تهران هم میرود که اگر این اتفاق بیفتد ممکن است در این گردهمایی بعضی استارتاپها موفق به جذب سرمایهگذار شوند. او اشاره میکند: «متاسفانه تا الان این نوع حرکتها در استان کردستان نسبت به استانهای دیگر میتوان گفت خیلی کمرنگ بودند ولی شواهد امر گویای این مطلب است که فعالیتهای مثبت ما هم دیده شده و دولت تصمیم گرفته است برای این بخش نیز حضور و حمایت بیشتری داشته باشد.»