در رتبهبندی دی 8، ایران در مورد دسترسی به ویسی، رتبه 5 و در تعداد ویسیها رتبه 6 را به خود اختصاص داده است. در گروه دی-8، کشورهایی مثل ترکیه و مصر و اندونزی هستند که ما میتوانیم در بسیاری موارد از آنها درس بگیریم.
اکبر قنبرپور، رئیس مرکز فنبازار ملی ایران، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شنبهپرس در رابطه با فعالیتهایی که برای استارتاپها در این مجموعه انجام میشود، میگوید: «در کشور، تعداد شتابدهندهها نهایتا حدود 30 تاست و اگر خوشبینانه حساب کنیم، هر کدام نهایتا توانایی پذیرش 100 تا 150 استارتاپ را دارند. در حالیکه ما مقیاسی در سطح چندهزار استارتاپ نیاز داریم. استارتاپها بدون شتابدهندهها در تمام امور میتوانند مستقل عمل کنند و با دسترسی به منابع مختلف، موفق شوند غیر از یک مورد؛ آنهم دسترسی به سرمایهگذار است. استارتاپها به شدت در این مورد که چطور موفق به جذب سرمایه شوند، نیازمند کمک و حمایت هستند.»
استارتاپدمو و جذب سرمایه برای استارتاپها
قنبرپور در مورد رویداد استارتاپدمو هم توضیح میدهد: «ما برای حل این مشکل برای استارتاپهایی که در شتابدهندهها نیستند، اقدام به برگزاری رویدادی که در اصل شبیهسازی همان دمودی است، کردهایم. تا الان 6 دوره از آن انجام شده است و تا پایان سال یک دوره دیگر هم برگزار میشود. شرکت در این رویداد که نامش را استارتاپدمو گذاشتهایم و رویدادی موضوعی است، برای تمامی استارتاپهایی که به مرحله جذب سرمایه رسیدهاند امکانپذیر است.» او درخصوص چگونگی دسترسی استارتاپها به این رویداد هم میگوید: « استارتاپها با مراجعه به سایت و چک کردن موضوع رویداد بعدی، میتوانند برای نامنویسی اقدام کنند. در هر رویداد 10 استارتاپ به سرمایهگذاران ارائه میشوند. تا به حال نتیجه خوبی گرفتهایم و در 6 دوره گذشته، 4 مورد موفق به جذب سرمایه شدهاند.»
دی-8 و هدف آن
بحث موقعیت سرمایهگذاری استارتاپی ایران یکی دیگر از مواردی است که رییس مرکز فنبازار ملی درباره آن با توجه به جایگاه ایران در میان گروه دی8 می گوید: «در رتبهبندی دی 8، ایران در مورد دسترسی به ویسی، رتبه 5 و در تعداد ویسیها رتبه 6 را به خود اختصاص داده است. در گروه دی-8، کشورهایی مثل ترکیه و مصر و اندونزی هستند که ما میتوانیم در بسیاری موارد از آنها درس بگیریم. از طرف دیگر ما به عنوان دبیرخانه شبکه تبادل فناوری دی-8 در ایران، سالی یکبار این گردهمایی را برگزار خواهیم کرد. گردهمایی 96 که در آذرماه صورت گرفت بیشتر با هدف نتورکینگ و دورهمی بود. ولی سال آینده بخشهایی خواهیم داشت که در آنها واقعا فرصت سرمایهگذاری به ویسیها ارائه شود؛ هم در لایه کارهای فنی و اختراعات و هم در لایه استارتاپها. کشورهای عضو دی-8، کشورهایی هستند که اسمشان را اگر بشنویم، اهمیت زیادی برایشان قائل نیستیم مانند بنگلادش و پاکستان و اندونزی ولی زمانیکه تحقیق کنیم متوجه میشویم که در بحث ویسی از ایران بسیار جلوتر هستند. هم از لحاظ تعداد ویسی ها و هم تعداد اگزیتهایی که انجام میدهند.»