مشکل استارتاپ‌ها شبکه‌سازی و جذب سرمایه است

فرشاد عرب، بنیان‌گذار کلینیک پول:

0

دولت و حکومت بیشتر به فکر فراهم کردن یک سری حداقلیات هستند آنهم صرفا به وسیله یک سری مجوز و تعهدات و بحث‌های حقوقی و قانونی که در بعضی موارد حتی کارها را سخت‌تر می‌کند. در چنین فضایی، ما باید به فکر فراهم کردن امکانات برای خودمان باشیم که در حال حاضر داریم خودمان را محدود می‌کنیم.

فرشاد عرب، بنیان‌گذار پولی‌نیک معتقد است به صورت کلی در بیزینس‌های ایرانی، نه تنها در استارتاپ‌ها یک چالش بزرگ وجود دارد و آن‌هم مشکلات درونی خودشان یا عدم تعامل صحیح با یکدیگر است. عرب توضیح می‌دهد: «ما استارتاپ‌ها نه در شروع کار و نه در ادامه با یکدیگر تعامل مناسب نداریم. البته این مشکلی است که همیشه در کار جمعی وجود داشته و سرکوب شده است. احتمالا افراد کلا به متفرق شدن عادت کرده‌اند؛ شاید به همین دلایل ما تجربیاتمان را به هم انتقال نمی‌دهیم و قادر نیستیم از یکدیگر کمک بگیریم و می‌خواهیم حتی در شرایط بحرانی خودمان تجربه کنیم و حتی گاهی مجبور به تجربه بحران می‌شویم.» او تاکید می‌کند که باید در تمامی مراحل از انتقال تجربه در سطح کلان با یکدیگر استفاده کنیم، واقعیت‌ها را بگوییم نه اینکه دورهمی بگذاریم و شروع به تعریف کردن داستان کنیم یا اینکه پنل بگذاریم و شخصی از مثلا دیجی‌کالا یا اسنپ به عنوان یک استارتاپ موفق را دعوت کنیم. باید توجه داشته باشیم که هیچ‌کس نمی‌تواند مثال خوبی برای بیزینس دیگری باشد و تنها تجربیات بیزینسی می‌تواند خوب باشد که دقیقا همان کسب‌وکار را انجام دهد.

 

فاصله بین بیزینس‌ها خیلی زیاد است

به گزارش خبرگزاری شنبه‌پرس، عرب از مشکل دیگری می‌گوید که در کلینیک پول با روش‌هایی سعی در از بین بردن آنها داشته است؛ «در زمان شبکه‌سازی ما کمتر آدمها را می‌شناسیم. به نوعی باید گفت شبکه‌سازی ما بسیار ضعیف است که البته ما در کلینیک پول با برگزاری یک سری ایونت و رویداد سعی کردیم بیشتر با جامعه بیرونی، مخاطبان و افراد دیگر ارتباط برقرار کنیم. ولی متاسفانه فاصله زیادی بین بیزینس‌ها به وجود آمده. همین فاصله باعث می‌شود ما نتوانیم درست رشد کنیم و زیاد شکست بخوریم تا یاد بگیریم و محیط و قوانین را بشناسیم. اگر بحث ارتباط و شبکه‌سازی را با کمک هم بهتر بسازیم و بسترش را فراهم کنیم، کوتاه‌مدت و بلندمدت نتایج خوبی را از آن شاهد خواهیم بود.»

او در ادامه توضیح می‌دهد که البته مشکلات و مسائل بیرونی هم مانند قوانین و وضعیت حاکمیتی و رکود اقتصادی و امثال اینها وجود دارد که همگی آنها را به وضوح لمس می‌کنیم ولی اصلاح آنها در توان ما نیست نمی‌توانیم خیلی در آن‌ها دخیل باشیم. اینها مسائلی است که وجود دارند و شرایط کسب‌وکار و جامعه ما به حساب می‌آید و برای همه یکسان است.

 

پیدا کردن افراد مناسب در زمان درست

او از مشکلات مخصوص به استارتاپ‌ها هم به نکاتی اشاره می‌کند و می‌گوید: «یکی از مشکلاتی که همه بیزینس‌ها در ابتدای کار دارند، به ویژه تیم‌هایی که مشکلات مالی و سرمایه دارند، این است که حتی اگر ایده‌ای تاپی داشته باشند و کارشان هم به صورت حرفه‌ای انجام شود، برای تیم‌سازی با مشکل مواجه می‌شوند. به قول معروف در پیدا کردن افراد مناسب در زمان درست مشکل دارند.» عرب اشاره می‌کند این مشکل به نبود سرویس‌های تامین منابع انسانی مناسب برمی‌گردد. البته سایت‌های زیادی وجود دارند که برخی فیچرهای خوبی هم دارند ولی استفاده از این سایت‌ها و انتشار آگهی‌ها هم زمانبر است و هم خطای بالایی دارد. اکثر افرادی که از این طریق برای کار مراجعه می‌کنند توقعات اشتباه دارند که این مطلب دقیقا به این موضوع برمی‌گردد که اصلا با محیط‌های بیزینسی و حالت‌های استارتاپی آشنایی ندارند. زمانی‌که مراجعه می‌کنند انتظار محیط کاری رسمی و اداری دارند که ساعت کاری مشخصی در روز داشته باشند و بابت یک کار مشخص، حقوق ثابتی دریافت کنند. این دید کاملا اشتباه است و باید فرهنگ‌سازی شود که محیط‌های استارتاپی به هیچ‌وجه چنین شرایطی ندارند.

 

پروسه پیچیده و طولانی جذب سرمایه

به نظر بنیان‌گذار پولی‌نیک، چالش بعدی استارتاپ‌ها بعد از شبکه‌سازی و تجمیع تیم، بحث جذب سرمایه است. و توضیح می‌دهد: «البته این مورد مستلزم داشتن همان ارتباطات خوب و شبکه مناسب است که جذب سرمایه‌گذار، بتوانیم تیم خوبی باشیم که پلن خوب ارائه می‌دهد. پیداکردن سرمایه‌گذار پروسه‌ای زمانبر و غیرخطی است. در این پروسه متغیرهای زیادی دخیل هستند که تنها کنترل تعداد محدودی از آنها به دست ما است. دراصل فرایند جذب سرمایه این‌گونه است که باید شخصی را راضی کنیم تا اعتماد کند و سرمایه‌ای تزریق کند. سرمایه‌گذار مقدار سرمایه‌ای که می‌آورد در حقیقت زمان 2، 3 یا 10 ساله‌اش را می‌آورد. برای مثال 200 میلیون تومان اینوست می‌کند و خروجی چقدر؟ واقعا مشخص نیست و ریسک بالاست. طبیعی است که این فرایند جلب اعتماد و جذب سرمایه روند پیچیده‌ای داشته باشد.»

 

دولت به فکر فراهم کردن حداقلیات است

عرب بیان می‌کند: «خودمان باید به فکر رفع نیازهای خودمان باشیم برای مثال فعلا هیچ مرجعی در اکوسیستم وجود ندارد که بتوان دیتای موردنیازمان را بگیریم و در موارد مختلف بتوانیم از آن استفاده کنیم. ما در اکوسیستم فکر می‌کنم از همین نقطه ضربه می‌خوریم. خودمان باید پا پیش بگذاریم، دیتا بدهیم و آنها را تکمیل و جمع‌آوری کنیم و بدانیم که سود این کار به خودمان خواهد رسید. دولت و حکومت بیشتر به فکر فراهم کردن یک سری حداقلیات هستند آنهم صرفا به وسیله یک سری مجوز و تعهدات و بحث‌های حقوقی و قانونی که در بعضی موارد حتی کارها را سخت‌تر می‌کند. در چنین فضایی، ما باید به فکر فراهم کردن امکانات برای خودمان باشیم که در حال حاضر داریم خودمان را محدود می‌کنیم.»

 

کلینیک پول یا پولی‌نیک چیست

کلینیک پول که مخفف آن پولی‌نیک است، استارتاپی در حوزه ارائه سرویس‌های آموزشی و مشاوره توسط متخصصین‌ در زمینه مالی و سرمایه‌گذاری برای افرادی است که قصد دارند تصمیمات مالی یا سرمایه‌گذاری بگیرند. در این استارتاپ، ارائه سرویس به افراد با درنظر گرفتن شرایط مالی و سنی وتاهل و حتی گرفتن آزمون‌های روانشناسی مالی انجام می‌شود. بنیان‌گذار این استارتاپ می‌گوید: «ما هم مانند بسیاری بیزینس‌های دیگر به صورت طبیعی رشد کردیم و وابسته به جایی نبودیم پس قاعدتا مشکلات زیادی داشته‌ایم و فضای واقعی را بیشتر درک کردیم. در حال حاضر مهمترین قضیه برای ما سرمایه‌گذاری است. البته بحث ساختن تیم و حفظ آن در بیزینس، موردی مداوم است.»

 

 

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.