محمد رهی: «متاسفانه هر چند وقت یکبار، ما چنین مشکلاتی با رئیس اتحادیه خشکشوییها داریم و به یک مسئله تکرار شونده تبدیل شده است؛ ما هم هر دفعه در جواب، توضیح میدهیم که ما خشکشویی نیستیم و صرفا یک پلتفرم هستیم. موضوع مهم اینست که به هر صورت ممکن، این مشکل یکبار برای همیشه حل شود.»
صبح شنبه در حالی که تیم خشکشویی آنلاین زودشور مشغول انجام مصاحبه برای استخدام نیروهای جدید بودند، نامهای از رئیس اتحادیه خشکشوییها به دستشان رسید که در آن اشاره شده بود اگر تا 15 روز آینده برای دریافت مجوز از این اتحادیه اقدام نکنید، زودشور پلمپ خواهد شد. این در حالی است که چند بار در گذشته استارتاپهای این حوزه به عناوین مختلف با رئیس اتحادیه خشکشوییها جلسه داشته و برای حل مشکلات به بحث و مذاکره با یکدیگر پرداختند.
به گزارش خبرگزاری شنبهپرس، محمد رهی، بنیانگذار و مدیرعامل خشکشویی آنلاین زودشور به این صورت اتفاق را تعریف کرد: «شنبه 5 آبان که آمدیم سر کار که اتفاقا روز کاری شلوغی هم داشتیم و آگهی استخدام برای کارهای شب عید داده بودیم، زنگ زدند و شخصی آمد و گفت آقای رجبزاده (رئیس اتحادیه خشکشوییها) سلام رساندند و این نامه را فرستادند تا به دست شما برسد؛ متن نامه این بود که تا 15 روز آینده باید برای گرفتن مجوز به اتحادیه خشکشوییها مراجعه کنیم تا زودشور پلمپ نشود.»
اتحادیه خشکشوییها به زودشور مجوز نداد
رهی در رابطه با گرفتن مجوز از اتحادیه خشکشوییها توضیح داد: «ما از روز اول که تصمیم گرفتیم این کسبوکار را راهبیندازیم، قبل از هر کاری، برای دریافت مجوز از اتحادیه خشکشوییها مراجعه کردیم که اصلا ما را به رسمیت نشناختند و گفتند که ما به شما مجوز نمیدهیم. بعد از آن برای گرفتن اینماد، عضویت در اتحادیه کسبوکارهای مجازی، ثبت شرکت و برند و حتی دریافت عنوان شرکت خلاق اقدام کردیم و در حال حاضر تمامی این مجوزها را داریم. حالا دوباره خودشان بعد از تمامی اقداماتی که علیه ما داشتند تا امروز، نامه فرستادند که برای دریافت مجوز اقدام کنیم.» او در ادامه به چند اقدام از جمله مباحث مربوط به بهداشت، خشکشویی البسههای بیمارستانی و فاقد اعتبار خواندن این کسبوکار در مصاحبههای رسانهای را به عنوان مثال ذکر کرد.
بنیانگذار زودشور از اقداماتی که بعد از دریافت این نامه از رئیس اتحادیه خشکشوییها انجام دادند را به این صورت گفت: «با آقای الفتنسب، سخنگوی اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی تماس گرفتیم و ایشان گفتند که اتحادیه خشکشوییها نمیتواند چنین کاری کند، شما اصلا تحت نظارت آنها نیستید که بتوانند چنین کاری کنند و مثل همیشه به ما قول پیگیری دادند. آقای سورنا ستاری هم در جواب استوری که من در اینستاگرام از این نامه گذاشتم جواب دادند و شماره تلفنی دادند که تماس بگیریم و مشکل را مطرح کنیم تا از آن طریق هم مشکل پیش آمده را پیگیری کنند.»
تمرکززدایی استارتاپها از کسبوکارشان
رهی به اهمیت داشتن تمرکز روی کسبوکار در این روزهای بحرانی اقتصاد اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر بزرگترین مشکلی که برای ما پیش آمده این است که باید تمرکزمان روی کسبوکار و مارکتینگ و تبلیغات و مشتریانمان باشد ولی با نامهای که امروز دریافت کردیم، بیشتر نیروهای ما نگرانند و همین نگرانی باعث تمرکززدایی میشود و ما به عنوان یک کسبوکار اینترنتی دچار چالش جدی هستیم.»
او در رابطه با اینکه آیا این نامه برای سرویسهای خشکشویی آنلاین دیگر هم ارسال شده یا خیر بیان کرد: «من با دو استارتاپ دیگر یعنی واشلین و پاکلین تماس گرفتم که نامهای به دستشان نرسیده بود؛ اینکه کلا ارسال نشده یا ارسال شده و هنوز به دستشان نرسیده و به نوبت ارسال خواهد شد هنوز مشخص نیست.»
یکبار برای همیشه مشکل حل شود
رهی در پایان صحبتهایش اشاره کرد: «متاسفانه ما هر چند وقت یکبار، چنین داستانی با رئیس اتحادیه خشکشوییها داریم و موضوعی تکرار شونده است؛ و ما هر دفعه در جواب توضیح میدهیم که ما خشکشویی نیستیم و صرفا پلتفرم هستیم. نکتهای که میخواهم اشاره کنم این است که به هر صورت ممکن این موضوع یکبار برای همیشه حل شود.»
او به این صورت ادامه: «ما الان نیازی به حمایت نداریم بلکه میخواهیم مشکل، یکبار و به صورت کامل حل شود. اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی به عنوان اتحادیه مخصوص ما در کسبوکار و جایی که به ما مجوز فعالیت داده همراه ما به اتحادیه خشکشوییها بیاید تا بتوانیم مشکل را حل کنیم. مشکل ما این است که اگر اتحادیه خشکشوییها به ما به دروغ هر اتهامی بزنند، هیچ جا قابل پیگیری نیست حتی اگر بگویند در خشکشوییهای آنلاین آدم هم میکشند ما نمیتوانیم پیگیری قانونی کنیم چون میگویند شما مجوز ندارید؛ هنوز نمیدانیم تاییدیه انجمن کسبوکارهای اینترنتی، اینماد، مجوز شرکت خلاق، برند ثبت شده و تمامی مواردی که ما دریافت کردیم، کدامیک از اینها مجوز محسوب میشوند و کدامیک نمیشوند. ما تنها مجوزی که نداریم، اتحادیه خشکشوییهاست که آنهم خودشان مجوز به ما ندادند.»
مجوز کسبوکارهای صنفی بر بستر مجازی صرفا از اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی صادر میشود
رضا الفت نسب، سخنگوی اتحادیه کشوری کسبوکارهای اینترنتی در رابطه با نامهای که از طرف رئیس اتحادیه خشکشوییها به دست زودشور رسیده توضیح داد: «بر اساس آییننامه ماده 87 قانون نظام صنفی، مجوز فعالیت کسبوکارهای صنفی بر بستر فضای مجازی صرفا از طرف اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی صادر میشود و اگر کسی این مجوز را داشته باشد، میتواند فعالیت کند. البته فعالیتی که ایجاب و قبول سفارش در آن، صرفا از طریق فضای مجازی صورت بگیرد. یعنی در این مورد خاص، تنها پلتفرمهایی میتوانند این مجوز را دریافت کنند که با خشکشوییهای مجوز دار قرارداد داشته و با آنها کار میکنند.»
پلمپ استارتاپ توسط اتحادیه خشکشوییها
الفتنسب به این صورت ادامه داد: «متاسفانه چیزی که ما رصد میکنیم، اتحادیه خشکشویی در 10 روز گذشته حداقل برای سه استارتاپ که در این حوزه فعالیت دارند، مشکل ایجاد کرده و زودشور تنها و اولین مورد نبوده. حتی اقدام به پلمپ یک مجموعه هم کرده است و با اینکه این پلمپ غیرقانونی بوده، حاضر به رفع آن نشده. این اتحادیه حتی در وزارت ارشاد هم علیه تبلیغات این استارتاپها هم اقدام کرده و گفته این مجموعهها فاقد مجوز هستند.»
اقدامات اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی در حمایت از استارتاپهای حوزه خشکشویی آنلاین
سخنگوی اتحادیه در رابطه با اقداماتی که اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی در این زمینه انجام داده گفت: «ما در حال بررسی و نامهنگاری با اتاق اصناف ایران به عنوان مراجع بالاسری هستیم و اقدامات اتحادیه خشکشوییها نشان میدهد که این اتحادیه نمیخواهد زیر بار قانون برود و متاسفم از اینکه باید بگویم یکی از موانع جدی کسبوکارهای اینترنتی همین اتحادیه خشکشوییها شده؛ ظرف چند روز آینده قطعا از طرق قانونی اقدامات لازم را انجام میدهیم تا این اتحادیه نتواند بعد از این برای استارتاپهای این حوزه مشکلی به وجود آورد.»
او در ادامه به تبصره 3 ماده 28 قانون نظام صنفی اشاره کرد و توضیح داد که اگر شخصی یا نهادی واحد کسبی که مجوز داشته را تعطیل کند، واحد تعطیل شده میتواند شکایت کند و از طریق مراجعه و پیگیری از مراجع قضایی، شخص محکوم باید خسارت پرداخت کند. او در ادامه صحبتهایش تاکید کرد: «قانون سر جای خودش است و کسی که خلافی انجام میدهد حتما جوابگو خواهد بود فقط باید از طریق نهادهای مربوطه مانند اتحادیه پیگیری شود.»
استارتاپهای حوزه خشکشویی آنلاین به هیچ وجه نگران نباشند
سخنگوی اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی به این صورت صحبتهایش را پایان داد که اتفاقا استارتاپهای حوزه خشکشویی فعالیتشان کاملا قانونی است نکته جالبی هم که وجود دارد این است که این استارتاپها با فعالیتشان به بخش سنتی هم کمک میکنند تا بازارشان را افزایش دهند و اصلا مشخص نیست که به چه دلیل این آقا متاسفانه به صورت غیر قانونی جلوی این کسبوکارها را میگیرد. الفتنسب گفت: «استارتاپهای این حوزه به هیچ وجه نگرانی نداشته باشند؛ به هرحال چنین اتفاقاتی در هر حوزهای میافتد. یک فرد نمیتواند جلوی این موج را بگیرد مخصوصا موجی که بخش سنتی هم کاملا با آن همراه است. من امیدوارم که این اقدامات سهوی باشد و از عمد صورت نگرفته باشد.»
اتحادیه کسبوکارهای مجازی قدرتمند ظاهر شود و جلوی سنگاندازیها را بگیرد
مجید یساری، مدیرعامل پاکلین هم در رابطه با اقدامات اتحادیه خشکشوییها علیه استارتاپهای این حوزه گفت: «برای پاکلین هنوز چنین نامهای فرستاده نشده است؛ ولی تا الان تجربه این را نشان داده که متاسفانه اقای رئیس اتحادیه خشکشوییها کلا با انواع و اقسام روشهای ممکن به دنبال اذیت کردن استارتاپها هستند. البته تنها استارتاپها نیستند بلکه به صورت مستند میدانم که برای کار خشکشوییهای سطح شهر هم سنگاندازی میکنند.» او در ادامه به اینکه قوانین مربوط به خشکشوییها سالها پیش تدوین شده است اشاره کرد و گفت: «من فکر میکنم تاکسیرانیها وقتی برای اسنپ و تپسی سنگاندازی میکنند، به فکر منفعت سازمانشان هستند ولی در اتحادیه خشکشویی میبینیم حتی به فکر منفعت خشکشوییها و سازمان خودشان هم نیستند و دائما با موانع قانونی جلوی کار و رشد و توسعه خشکشوییها سنگ میاندازد.»
یساری خواسته خود را به این صورت مطرح کرد: «همانطور که الان هم در حال کار است، ما تقاضا داریم اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی قویتر و قدرتمندتر شود و جلوی چنین سنگاندازیهایی را بگیرد. من فکر میکنم بالاخره باید این جنگ صورت بگیرد و یک نفر قاطعانه برنده شود تا از سمت طرف دیگر این جنگ، مشکلی در آینده به وجود نیاید.»