صبح امروز اخباری مبنی بر به تصویب رسیدن فیلترینگ تلگرام درسال آینده در خبرگزاریهای مختلف و به نقل از یکی از نمایندگان اصلاحطلب منتشر شد. این در حالی است که دقیقا 5 روز پیش صحبتهایی اعضای شورای عالی فضای مجازی و مصوبات آنها شنیدیم که در ابتدا باید زمینه استفاده از پیامرسانهای داخلی کاملا مهیا، سپس اقدام به این کار شود. اما زرآبادی می گویداخبار موثق دارد که تلگرام سال آینده فیلتر خواهد شد.
اگرچه امکان دارد تا ساعاتی دیگر این خبر تکذیب یا تعدیل شود.اما شواهد حاکی از آن است امکان فیلرینگ تلگرام بالاست بنابر این منطقی ترین کار برای استارتاپ ها این است که از هم اکنون پیش بینی های لازم را برای دوران پس از تلگرام آماده کنند تا آسیب کمتری متوجه بیزنسشان شود.
نیاز به شفافیت موضع دولت و وزارت ارتباطات در رابطه با فیلترینگ تلگرام
سیده حمیده زرآبادی، عضو اصلاحطلب کمیسیون صنایع مجلس، در واکنش به اظهارات اخیر دبیر شورایعالی فضای مجازی مبنی بر احتمال اعمال محدودیتهایی برای تلگرام در سال آینده اعلام کرد: بنابر اطلاعات موثقی که از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دارم، فیلترینگ دائم تلگرام در سال آینده به تصویب شورایعالی فضای مجازی رسیده و این اظهارات بهنوعی زمینهسازی برای انجام این تصمیم در افکار عمومی است.
به گزارش خبرگزاری ایلنا: او در رابطه با واکنش دولت و وزارت ارتباطات نسبت به این تصمیم گفته است: «انتظار این است که دولت یا وزارت ارتباطات اگر مخالفتی با این تصمیم دارند، حداقل موضع خود را با شفافیت به مردم اطلاع دهد و با رسانهها مصاحبه کند و بگوید که چنین اتفاقی باوجود مخالفت دولت، درشرف تحقق است. با این حال شاهدیم که وزارت ارتباطات حتی به همین میزان نیز شفافیت ندارد و طبیعی است که مردم فکر کنند دولت مخالف این تصمیم نبوده است.»
ارتباط فیلترینگ و اعتراضات دی ماه 96
این عضو مجلس خاطرنشان کرد: «شنیدههایی در این زمینه وجود دارد که متاسفانه درپی مشکلاتی که درجریان اعتراضهای دیماه سال جاری داشتیم، مسئولان تصمیم گرفتهاند تلگرام را بهطور دائم فیلتر کنند که البته امیدواریم چنین اتفاقی نیفتد. درجریان آن اعتراضها، فیلترینگ تلگرام بهطور موقت انجام شد و در آن مقطع تاکید شد در جلوگیری از گسترش ناآرامیها موثر بوده است و به نظر میرسد مسئولان سعی دارند برای سال آینده تلگرام را بهطور دائم فیلتر کنند.»
زرآبادی تصریح کرد: «باوجود آنکه برخورد جدی انتظامی با ماهواره و استفادهکنندگان از این تکنولوژیها صورت گرفت اما درعمل شاهد استفاده گسترده شهروندان از این تکنولوژیها بودیم. این رویه قطعاً درمورد تکنولوژیهایی همچون تلگرام نیز تکرار خواهد شد و فیلترینگ تلگرام بیشک بهمعنی آن نخواهد بود که شهروندان و کاربران امکان استفاده از آن را از دست میدهند، بلکه صرفاً آنها بهسمت استفاده از فیلترشکن رفته و با استفاده از این فیلترشکنها از تلگرام استفاده خواهند کرد. نکته حائز اهمیت این است که ترغیب کاربران به استفاده از فیلترشکن بهخودی خود نیز عواقبی به همراه خواهد داشت؛ چراکه بهعنوان مثال وقتی نوجوانان برای استفاده از تلگرام ناچار به استفاده از فیلترشکن هستند، متعاقباً میتوانند به کمک فیلترشکن از برخی دیگر از محتواهای ناسالم را نیز استفاده کنند.»
پیام رسانهای داخلی وابسته به برخی نهادها
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه آیا رویکرد شورایعالی فضای مجازی برای حمایت از پیامرسانهای داخلی میتواند راهگشا باشد، گفت: متاسفانه در این زمینه نیز شاهد نگاهی نادرست هستیم؛ به این ترتیب که شرکتهایی که قرار است نسبت به راهاندازی این پیامرسانها اقدام کنند، شرکتهایی وابسته به برخی نهادها هستند. بهطور کلی برای راهاندازی این پیامرسانها، ابتدا باید بستر اطلاعاتی فراهم کنیم و برای تحقق این مسئله نیز ابتدا باید تجهیزات لازم را خریداری کنیم که عمده این تجهیزات از کشورهای خارجی خریداری میشود اما همواره یک طرف قرارداد داخلی در این خرید و فروش وجود دارد که طبیعتاً این شرکتهای داخلی امکان هرگونه دخل و تصرفی در تجهیزات دارند و این درحالی است که بنابر فهرستی که ازسوی وزارت ارتباطات در اختیارمان قرار گرفته،خریداری این تجهیزات بهطور کامل در انحصار دو شرکت وابسته به حاکمیت است. درواقع تا زمانی که این وضعیت حاکم باشد، کاربران نمیتوانند به پیامرسانهای داخلی اطمینان و اعتماد کنند.»