افرادی که قصد وارد شدن به اکوسیستم یا شروع کسب و کار استارتاپی را دارند در نظر داشته باشند کپی کردن کار جالبی نیست و الزاما جواب نخواهد داد.
فرهاد کدخدازاده، بنیانگذار استارتاپ خودروکلینیک، از شروع فعالیت این استارتاپ به این شکل میگوید: «از سال 93 پروژه خودروکلینیک استارت خورده و سال 95 لانچ شده است. خودروکلینیک پورتال آنلاین خدمات و قطعات یدکی است که در محل مشتری، سرویس موردنظر را ارائه میدهد. خودروکلینیک تنها یک فروشگاه آنلاین نیست، هنگامی که مشتری اقدام به خرید قطعه موردنظر میکند، یک سرویسکار قطعه را به محل برده و آن را نصب میکند. قیمت و هزینه ارائه خدمات به صورت رقابتی است و با همان هزینه یا حتی کمتر انجام میشود؛ بدون اینکه نیاز باشد صاحب خودرو به مکانیکی مراجعه کند. امکاناتی مانند دادهسرای فنی انواع خودروها، یادآوری زمان انجام سرویسهای مربوط به خودرو و سامانه عیبیابی خودرو که همه توسط هوش مصنوعی انجام میشوند، فرایندهای در دست اجرا در خودرو کلینیک است. در نهایت هدف ما رفتن به سمتی است که نیاز کاربران هر نوع خودرویی را بتوانیم جوابگو باشیم و برنامه ما هم تبدیل شدن به یک مارکتپلیس یا پلتفرم در همین زمینه است که خیلی درگیر کارهای اجرایی نباشیم. در حال حاضر فعالیت میکنیم تا به نقطه موردنظر برای جذب سرمایه برسیم و جذب سرمایه برای ما جدی است.»
مهمترین چالش تامین نیروی انسانی است
به گزارش خبرگزاری شنبهپرس، کدخدازاده به مشکلاتی که سر راه کسبوکارشان وجود دارد اشاره میکند: «مشکلات مختلفی وجود دارد اما مهمترین آنها تامین منابع انسانی است که در حوزه کاری ما ملموستر است. علاوه بر اینکه افرادی که از نظر اخلاقی، شخصیتی، فرهنگی و حرفهای مطمئن باشند، باید در کنار تمام این موارد و به صورت همزمان تخصص موردنیاز این حوزه را هم داشته باشند.»
او ادامه میدهد: «از طرف دیگر، اجرای پروژهها در اکوسیستم، به سختی قابل انجام است و به راحتی نمیتوان کار را پیش برد. برخلاف تصور خیلی از افراد که میگویند فعالیت ما کار پیچیدهای نیست، قدم به قدم چالش وجود دارد. هندل کردن یک سرویس خدماتی خیلی سختتر از یک سرویس حمل و نقل است که این روزها سرویسدهندههای زیادی هم در آن حوزه وجود دارند. برای مثال اسنپ، جدا از بحث اخلاقی و امنیت فردی، که در تمام حوزهها وجود دارد، تنها گارانتی که باید به مشتری بدهد رساندن او از راحتترین مسیر به مقصد موردنظرش است، ولی در مورد نوع فعالیت ما خود قطعات، تخصص سرویسکار، گارانتی سرویس ارائهشده، تنها بخشی از تعهدات ماست که همچنان تا مدت طولانی باید چک شود و ما پاسخگو باشیم.»
کپی کردن کار جالبی نیست
موسس خودروکلینیک اشاره میکند: «افرادی که قصد وارد شدن به اکوسیستم یا شروع کسب و کار استارتاپی را دارند در نظر داشته باشند کپی کردن کار جالبی نیست و الزاما جواب نخواهد داد. خیلی از افراد فکر میکنند مگر ایدهای هست قبل از اینکه به فکر ما که در جهان سوم زندگی میکنیم برسد، به فکر یک کشور پیشرفته نرسیده باشد. باید بگویم این طرز تفکر کاملا اشتباه است و شاید فقط در مورد کسبوکارهایی که سرویس آنلاین ارائه میدهند صادق باشد. سرویسی مانند نتبرگ یا دیوار که پلتفرم هستند حتما قبل از ایران، نمونههای خارجی آنها وجود داشته. الان زمانی است که ببینیم چه نیازی در بازار وجود دارد و به سمت ارائه راهحل برای آن قدم برداریم و سعی کنیم کل فرایند را به صورت شفاف خلاصه کرده و به مشتری ارائه دهیم. این مدل کار یک استارتاپ موفق در ایران است.»
در پایان کدخدازاده در رابطه با کار کردن در مقیاس جهانی بیان میکند: «داستان بازار جهانی کاملا متفاوت است. قطعا کسانی که در زمینه استارتاپ کار میکنند و تجربه کافی دارند و همچنان به تلاش کردن ادامه میدهند، میتوانند راجع به ارائه یک سرویس جهانی فکر کنند نه کسی که تازه از صفر میخواهد شروع کند و وارد این حوزه شود.» به عقیده فرهاد کدخدازاده، برای موفقیت یک ایده یا حتی استارتاپ، انتقال تجربه عامل مهمی است ولی مهمتر از آن، شناخت بازار است که مشخص شود امروز جامعه چه نیازی دارد و برای همان نیاز به فکر ارائه ایده و راه حل باشیم.