برای امنیت داده‌های کشور، رایانش ابری باید به صورت جدی دنبال شود

مصطفی نقی‌پورفر، آزمایشگاه بلاک‌چین خانه نوآوری:

0

اگر مسئولین می‌خواهند بحث امنیت رعایت شود، باید موضوع راه‌افتادن فناوری رایانش ابری در کشور به صورت جدی دنبال شود و استارتاپ‌ها هم به صورت واقعی در این راه حمایت شوند؛ نه به صورت دستوری یا ظاهری. یعنی الان زمانی‌است که دولت به جای خرید سخت‌افزار و راه‌اندازی دیتاسنتر، باید از استارتاپ‌های رایانش ابری سرویس بخرد.

رایاناش ابری (cloud computing) فناوری است که به سرعت در حال پیشرفت و تغییر ساختارها و شیوه‌های کار است. در این حوزه استارتاپ‌هایی در اکوسیستم به وجود آمده و با وجود کم و کاستی‌ها و فراز و نشیب‌هایی که در اکوسیستم وجود دارد، مشغول کار و فعالیت هستند.در همین زمینه مصطفی‌ نقی‌پورفر کمی از وضعیت رایانش ابری در ایران و جهان می‌گوید و برای بهبود شرایط استارتاپ‌های این حوزه توصیه‌هایی دارد.

 

با استفاده از سرویس‌های ابری خارجی، دیتاهای ما در اختیار خودمان نخواهد بود

نقی‌پورفر با بیان این جمله که رایانش ابری فناوری آینده است، می‌گوید: «نگه‌داشتن دیتاسنتر و خریدن سخت‌افزار و این مسائل در آینده معنی نخواهد داشت. فناوری رایانش ابری باید جدی گرفته شود و تمام زیرساخت‌های کشور باید روی رایانش ابری داخلی بیاید. ما باید کمک کنیم که استارتاپ‌های این حوزه تقویت شوند و دولت، تمام ارگان‌ها و حتی بخش خصوصی سرویس‌های خود را روی این فناوری بیاورند. اگر این اتفاق نیفتد، مجبور به استفاده از سرویس‌های خارجی خواهیم بود، کما اینکه سرویس‌های ما قبلا هم روی کلاودفلر، دیجیتال اوشن و امثالهم رفته بودند.» او ادامه می‌دهد که اگر چنین اتفاقی بیفتد، عملا دیتاهای ما در اختیار خودمان نخواهد بود.

نقی‌پورفر اشاره می‌کند: «اگر مسئولین می‌خواهند بحث امنیت رعایت شود، باید موضوع راه‌افتادن فناوری رایانش ابری در کشور به صورت جدی دنبال شود و استارتاپ‌ها هم به صورت واقعی در این راه حمایت شوند؛ نه به صورت دستوری یا ظاهری. یعنی الان زمانی‌است که دولت به جای خرید سخت‌افزار و راه‌اندازی دیتاسنتر، باید از استارتاپ‌های رایانش ابری سرویس بخرد.»

 

مدیران سخت‌افزاری ایران

او در ادامه با بیان اینکه مدیران ایرانی، بیشتر مدیران سخت افزاری هستند، گفت: «مدیران ما عموما دوست دارند سخت افزار بخرند و زیرساخت‌ها را به شیوه کارهای عمرانی انجام دهند ولی دنیا به سمت نوآوری در ارائه سرویس در حرکت بوده و است. به همین صورت است که شرکت‌هایی وجود دارند که سالیان سال در حال فعالیت هستند و سرویس ارائه می‌کنند و خیلی از استارتاپ‌های ایرانی هم از خدمات آنها استفاده می‌کنند.» نقی‌پورفر اضافه کرد متاسفانه شرایط به صورتی شده است که خیلی از این سرویس‌ها در جریان تحریم‌ها قطع شدند و یا شرکت‌های خارجی، سرویس‌گیرنده‌های ایرانی را از پلتفرم‌های خود حذف کردند و تعدادی استارتاپ‌ها هم به صورت داخلی فیلتر شده‌اند.»

 

تبدیل تهدید به فرصت‌های رایانش ابری

نقی‌پورفر در رابطه با استفاده از منابع و موقعیت‌های داخلی بیان کرد: «من فکر می‌کنم ما ضعیف عمل کرده‌ایم و امیدوارم با جنبش استارتاپی که در این حوزه می‌تواند شکل بگیرد، ما از تهدید افزایش دلار و تهدید تحریم‌ها فرصتی برای کشور ایجاد کنیم و پلتفرم‌های داخلی که در کشور سرویس می‌دهند، داده‌هایشان را روی کلاود‌استورج‌ها و کلاود ابر داخلی قرار دهند.»

 

استفاده از زیرساخت‌های بلااستفاده

او اشاره کرد: «ما زیرساخت در کشور زیاد داریم ولی بلااستفاده مانده است. این زیرساخت‌ها باید در اختیار افراد قرار بگیرند تا استفاده شوند. برای مثال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و خیلی از شرکت‌های بزرگ دیگر مقدار زیادی سخت‌افزار خریده‌اند و قطعا هاردور زیاد داریم و الان باید اینها در اختیار استارتاپ‌های این حوزه قرار بگیرد و به این صورت کمک کنند که استارتاپ‌های این حوزه درآمدزایی کنند. این روال هم به نفع صاحبین سخت‌افزارها و هم به سرویس‌دهنده و هم به نفع استارتاپ‌ها خواهد بود.»

 

استارتاپ‌ها باید مطالبه‌گر باشند، نه طلبکار

نقی‌پورفر با اشاره به استارتاپ‌ها گفت: «در این زمینه استارتاپ‌ها باید مطالبه‌گر باشند؛ البته استارتاپی که مطالبه‌گر و در عین حال فعال باشد نه اینکه فقط طلبکار باشد. مطالبه‌گر بودن استارتاپ‌ها در این زمینه به این معنی نیست که فقط شکایت و اعتراض کنند بلکه باید برای پیدا کردن زیرساخت‌های موجود اقدام کند و آنها را شناسایی کند و در مرحله بعد، با ارئه بیزینس‌ مدل‌های خوب و جذاب، درخواست کند که دولت و صاحبین زیرساخت‌ها و همینطور رگولاتوری‌ها کمک کنند تا مشکلات و موانع امنیتی از میان برداشته شود. البته در این زمینه باید سلیقه‌ای برخورد کردن با استارتاپ‌ها هم از میان برداشته بشود.»

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.