استارتاپهای مرحله بذری با کمبود سرمایهگذار روبهرو هستند
گفتوگو با هادی فرنود، بنیانگذار استارتاپهای کاموا و جاده ابریشم
مدتی است اکوسیستم خبرهای خوبی ندارد و وضعیت سرمایهگذاری خوب نیست. به ویژه اینکه استارتاپهایی که جذب سرمایه داشتند به مشکل نقدینگی برخوردند. قاعدتا استارتاپها قابلیت دوام آوردن برای چند ماه بدون پول را ندارند.
هادی فرنود، بنیانگذار استارتاپهای کاموا و جاده ابریشم از برگزاری اولین دوره شتابدهی آنلاین در ایران میگوید. «استارتاپ جاده ابریشم با یک تیم 30نفره، در دوبخش کار خود را شروع کرده است. یک بخش road trip که در شهرهای مختلف به صورت یک پیشرقابت انجام و بهترین استارتاپ در هر شهر انتخاب میشود. این قسمت از کار جاده ابریشم در سال 96 در 7 شهر و با حضور 6 داور خارجی انجام شد که 16 تیم از بین آنها انتخاب شدند. بخش دیگر هم به صورت یک کنفرانس استارتاپی است که شامل پنل و سخنرانی و ورکشاپ میشودو در تاریخ 29 و 30 فروردین 1397 در کیش برگزار خواهد شد. در این برنامه، شاهد رقابت 16 تیم برگزیده خواهیم بود. علاوه بر آن سرمایهگذاران خارجی زیادی هم برای سرمایهگذاری در این رویداد حضور خواهند داشت.»
برنامه سالانه استارتاپ جاده ابریشم
بنیانگذار جاده ابریشم از برگزاری سالیانه این رویداد خبر میدهد و میگوید: «فکر میکنم با درنظر گرفتن تمام مسائل اکوسیستم استارتاپی، بهترین راه استفاده از شتابدهنده آنلاین باشد که هم هزینه کمتری دارد و هم استارتاپها از تمام نقاط ایران میتوانند در آن شرکت کنند. این تکنولوژی سالهاست که در دنیا وجود دارد و برای انجام آن در ایران هم مشکلی نداریم و به راحتی تا به اینجا انجام شده و نتایج خوبی هم داشتیم. در این برنامه شتابدهی که برای اولین بار است در ایران برگزار میشود، تمام بحثهای منتورشیپ و آموزشی و ورکشاپها به صورت آنلاین برگزار میشود. در این برنامه که تا شروع مرحله بعد یعنی کنفرانس کیش ادامه مییابد، استارتاپها آموزش میبینند و برای آن رویداد که رقابت اصلی در آنجا صورت میگیرد و سرمایهگذاران زیادی از کشورهای خارجی حضور دارند، آماده میشوند.»
استارتاپها و مشکل نقدینگی سرمایهگذاران
فرنود از خبرهای نارحتکنندهای که به تازگی در اکوسیستم شنیده میشود میگوید: «مدتی است اکوسیستم خبرهای خوبی ندارد و وضعیت سرمایهگذاری خوب نیست. به ویژه اینکه استارتاپهایی که جذب سرمایه داشتند به مشکل نقدینگی برخوردند. قاعدتا استارتاپها قابلیت دوام آوردن برای چند ماه بدون پول را ندارند. این اتفاق بدی است که برای چند استارتاپ افتاده که سرمایهگذار، سرمایه توافقشده را تزریق نکرده است. برای مثال خبری که در توئیتر دیدم که برای نظربازار افتاده بود و نتیجه آن اخراج پرسنل و کوچک شدن یک تیم 10-12 نفره به 3 نفر بود. چند استارتاپ دیگر هم با همین مشکل مواجه شدند، اما از اعلام عمومی آن خودداری کردند. این اتفاق اصلا برای اکوسیستم خوب نیست.»
به عقیده فرنود، استارتاپها باید در انتخاب سرمایهگذار دقت زیادی به خرج دهند و درکنار آن، در خرج کردن هم باید ملاحظه کنند تا با کمبود نقدینگی مواجه نشوند. «این تجربهای است که چندسال پیش ما در کاموا کسب کردیم؛ چون تجربه استارتاپ دیگری را داشتم توانستیم مشکل را بگذرانیم و کاموا زنده بماند. ولی خیلی ها این تجربه را ندارند و در نهایت از بین خواهند رفت.»
کمبود سرمایهگذار مرحله بذری
فرنود در ادامه بیان میکند: «علاوه بر مسائل گفتهشده، برای استارتاپهای نوپا که تازه شروع کردهاند مشکل کمبود سرمایهگذار داریم. تعداد سرمایهگذار برای استارتاپهای بزرگتر بیشتر است ولی در اکوسیستم ایران برای اوایل کار مشکل جدی در بخش سرمایهگذاری داریم و این امر باعث ناامیدی زیادی برای کارآفرینان میشود. یکی از دلایلی که ما استارتاپ جاده ابریشم را راهاندازی کردیم، حل کردن مشکل سرمایهگذاری در مرحله اول یا سید استیج است که بتوانیم سرمایهگذاران خارجی را به کشور بیاوریم که هم از سرمایهشان و هم برای رشد استارتاپها در این فاز از تجربیاتشان استفاده کنیم.»
نیاز به تصویب قوانینی برای سرمایهگذاری
برای حل شدن چنین مشکلاتی در اکوسیستم، فرنود اشاره میکند که در بخش حقوقی هم باید یک سری قوانین تصویب شود که به عنوان استاندارد در قراردادهای سرمایهگذاری مورد استفاده قرار گیرد. «در حال حاضر در ایران خیلی از ملزومات سرمایهگذاری وجود ندارد و باید با روشهای دیگری اینگونه قراردادها را نوشت که باعث به وجود آمدن مشکل برای طرفین موقع اجرای قرارداد میشود.» هادی فرنود ادامه میدهد: «از طرف دیگر انجمن ویسی هم علاوه بر آموزش سرمایهگذاران سنتی برای ورود به حوزه استارتاپها، باید به این هدف برسد که بحثهای قانونی این زمینه را هم بتواند پیش ببرد و مشکلات موجود را برطرف کند. در اصل انجمن ویسی باید بازویی برای ارتباط با مجلس داشته باشد تا از آن طریق مشکلات قانونی را برطرف کند.»