صندوق شکوفایی فقط از سود بانکی سرمایه‌اش می‌تواند به شرکت‌ها کمک کند

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی: نیم درصد از بودجه عمومی دولت که متعلق به صندوق نوآوری و شکوفایی است، کجاست؟

3

در اساس‌نامه مصوب شورای نگهبان که دوبار هم مصوب شده است، گفته شده پرداخت‌های ما به شرکت‌های دانش‌بنیان باید از محل سود بانکی باشد نه از اصل سرمایه. پس شیوه کار ما به این صورت است که پول را در بانک می‌گذاریم و سود آن را می‌گیریم و به شرکت‌های دانش‌بنیان می‌دهیم و بعد از باز پس گرفتن پول از آنها، سرمایه‌ای به شرکت‌های دیگر می‌دهیم.

نشست خبری صندوق نوآوری و شکوفایی با حضور بهزاد سلطانی، رئیس این صندوق و خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد. در این نشست بهزاد سلطانی در رابطه با فعالیت‌های صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین برخی ابهامات درخصوص فعالیت‌های آن از جمله نحوه سرمایه‌گذاری و هزینه‌کرد بودجه این صندوق توضیحاتی داد. سلطانی با اشاره به نقل‌قولی که از او درباره نوآوری نداشتن استارتاپ‌ها چندی پیش منتشر شد تاکید کرد که چنین حرفی را نزده و منظور او این بوده که استارتاپ‌های ایرانی با کپی کردن ایده های خارجی صرفا در بخش بازار از خود خلاقیت نشان می دهند که این موضوع هم نکته منفی‌ای محسوب نمی‌شود. او همچنین درخصوص انتقادهایی که از صندوق به دلیل سپرده‌گذاری سرمایه آن در بانک می‌شود هم پاسخ داد که این موضوع در اساس‌نامه صندوق آمده و صندوق صرفا مجاز است از محل سود بانکی سرمایه‌اش به شرکت ها و استارتاپ‌ها، کمک کند.

 

برنامه‌های صندوق نوآوری و شکوفایی

سلطانی استراتژی کلی صندوق نوآوری و شکوفایی را به این صورت توضیح داد: «صندوق از امسال به تدریج، از تسهیلات به سمت سرمایه‌گذاری مشارکتی می‌رود. در بودجه سال 96، 62درصد تسهیلات و 23درصد سرمایه‌گذاری انجام شد. ولی در سال 97، 49درصد تسهیلات پرداخت و 31درصد سرمایه‌گذاری انجام خواهد شد. دلیل این تغییر استارتژی این است که بسیاری از شرکت‌های نوپا در ابتدای شکل‌گیری آمادگی برای سرمایه‌گذاری و مشارکت نداشتند، ولی الان آمادگی دارند که به فضای جذب سرمایه وارد شوند.»

 

308 میلیارد تومان بودجه برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص بودجه‌ای که برای صندوق‌های خطرپذیر در نظر گرفته شده است اعلام کرد: «ما در هیئت عامل برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر مجموعا به صورت مستقیم و غیرمستقیم، 308 میلیارد تومان بودجه تا پایان سال مصوب کرده‌ایم. این صندوق‌ها شامل 8صندوق استانی، 10 صندوق تخصصی 10میلیارد تومانی که به صورت مشترک با وزرات‌خانه‌های مختلف تاسیس خواهند شد، 3صندوق مشترک با مناطق آزاد، 3 صندوق cvc یعنی صندوق مشترک با شرکت‌های بزرگ، 3 صندوق تامین سرمایه در مراحل اولیه یا سیدمان و یک صندوق سرمایه‌گذاری غیرخطرپذیر برای طرح‌های شرکت‌های بزرگ که لزوما خطرپذیر نیستند، است.ه البته تعداد هر دسته از این صندوق‌ها، صرفا پیش‌بینی‌های ما است و ممکن است بسته به تقاضا  تغییرات کند. تاکید می‌کنم درخصوص صندوق سیدمانی تلاش داریم ارزیابی‌ها خیلی سریع انجام شود و از پروسه های طولانی که معمولا در چنین مواردی وجود دارد، پرهیز کنیم.»

سلطانی سایر مقادیری که برای تخصیص سرمایه به محل‌های مختلف درنظر گرفته شده است را به این صورت تشریح کرد:

50 میلیارد تومان برای شرکت‌های دانش‌بنیانی که از دل دانشگاه‌ها بیرون بیایند. این مبلغ هم به صورت مشارکت و هم تسهیلات ارائه خواهد شد.

20 میلیارد تومان برای تعامل شرکت‌های دانش‌بنیان با شرکت‌های بین‌المللی.

35میلیارد تومان تسهیلات برای شتابدهنده‌ها.

30میلیارد تومان برای دفتر کار شرکت‌ها به صورت اجاره به شرط تملیک.

156 میلیارد تومان برای توانمندسازی شرکت‌های دانش‌بنیان که هر شرکت می‌تواند تا سقف 100 میلیون تومان از این پول بلاعوض استفاده کند.

سلطانی تاکید کرد در مجموع صندوق 2600میلیارد تومان سرمایه داشته که حدود 2000میلیارد تومان آن به شرکت‌های مختلف اختصاص داده شده است. او اعلام کرد تقریبا 1000 میلیارد تومان از این مبلغ پرداخت شده و حدود 1000 میلیارد تومان بدهی به شرکت‌ها است.

 

کمک به شرکت‌های دانش‌بنیانی که از تغییرات ارز متضرر شدند

رئیس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در پاسخ به سوالی که از نوسانات ارز در ماه‌های اخیر و تاثیر آنها بر شرکت‌های دانش‌بنیان پرسیده شد، بیان کرد: «ما در صندوق نوآوری و شکوفایی خودمان را موظف می‌دانیم که شرایطی مهیا کنیم که صدمات وارد به شرکت‌های دانش‌بنیان کمتر شود. برای مثال در صورتیکه تغییرات نرخ ارز در فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان تاثیر گذاشته باشد، ما این تاثیر ار جبران خواهیم کرد. یا شرکت‌هایی که با ما قرارداد دارند، یا به مرحله قرارداد رسیده‌اند اگر محصولی را از خارج وارد می‌کردند که با تغییرات ارز گرانتر شده، ما در قراردادشان تجدید نظر خواهیم کرد.»

 

مقدار سرمایه اختصاص داده شده به شرکت‌ها

سلطانی شیوه عملکرد صندوق را برای تخصیص پول به شرکت‌ها به این صورت توضیح داد: «ما در صندوق نوآوری مشکل پول نداریم. نکته‌ای که وجود دارد این است که در صندوق، ما بودجه نداریم بلکه سرمایه داریم. یعنی ما مانند وزارت‌خانه‌ها که ردیف بودجه دارند و سالیانه مقداری پول به آنها اختصاص داده می‌شود نیستیم. بلکه به ما برای صد سال آینده، مقداری سرمایه داده شده که باید از همین مقدار به شرکت‌های دانش‌بنیان‌ اختصاص دهیم و بعد از برگشت پول، به دیگر شرکت‌ها هم سرمایه بدهیم.»

او در ادامه گفت: «مقدار پولی که به ما داده شده، 3000میلیارد تومان بوده است که تا الان 2600میلیارد تومان از آن اختصاص داده شده است. در اساس‌نامه مصوب شورای نگهبان که دوبار هم مصوب شده است، گفته شده پرداخت‌های ما به شرکت‌های دانش‌بنیان باید از محل سود بانکی باشد نه از اصل سرمایه. پس شیوه کار ما به این صورت است که پول را در بانک می‌گذاریم و سود آن را می‌گیریم و به شرکت‌های دانش‌بنیان می‌دهیم و بعد از باز پس گرفتن پول از آنها، سرمایه‌ای به شرکت‌های دیگر می‌دهیم.»

سلطانی گلایه‌ای هم از دولت داشت که آن را به این صورت بیان کرد: «در قانون شرکت‌های دانش‌بنیان به صراحت آمده است که نیم درصد از بودجه عمومی کشور به صورت کمک، برای استارتاپ‌ها، ریسک‌ها و سوخت‌ها باید به صندوق نوآوری اختصاص داده شود که تا الان یک ریال از آن به ما داده نشده است. اگر این بودجه به ما داده شود دست ما برای کمک به استارتاپ‌ها خیلی باز است. در این رابطه هم بارها از دولت و از مجلس پیگیری کردیم ولی هنوز جوابی نگرفته‌ایم.» او ادامه داد که این نیم‌درصد هر سال مبلغ متفاوتی می‌شود اما برای امسال حدودا 1400 میلیارد تومان است که هنوز به آن‌ها داده نشده است. اگر هرساله چنین رقمی به صورت کمک به سیستم نوآوری تزریق شود، با آن اقدامات زیادی می‌توان انجام داد و کمک‌های جدی‌تری به استارتاپ‌ها کرد.»

 

مشارکت با وزارت ارتباطات برای کمک به استارتاپ‌ها

سلطانی درخصوص کمک به استارتاپ‌ها هم گفت: «ما می‌توانیم مشترکا با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، صندوق‌های خطرپذیر تخصصی حوزه‌های مختلف ایجاد کنیم برای اینکه صرفا به استارتاپ‌ها خدمات ارائه دهد. یکی از راه‌هایی که ما بتوانیم به استارتاپ‌ها کمک کنیم راه‌اندازی چنین صندوقی است. در این حالت نیازی نیست که استارتاپ‌ها شرکت دانش‌بنیان باشد. درصورت راه‌اندازی این صندوق، تمام خدماتی که به دانش‌بنیان‌ها می‌دهیم و حدود 30 خدمت است، شامل حال استارتاپ‌ها هم خواهد شد.»

 

خبر کپی‌کار بود استارتاپ‌ها غیرواقع بود!

چند وقت پیش نقل‌قولی از سلطانی منتشر شد با این مضمون که استارتاپ‌ها نوآوری ندارند و کپی‌کار هستند. او با تکگذیب این خبر گفت: «متاسفانه خبر غیرواقع منتشر شد. اصل خبر این نبود. خلاقیت شرکت‌های استارتاپی ما در بخش بازار است. استارتاپ‌های ایرانی ایده‌شان را نه تماما، بلکه اکثرا از ایده‌های موفق دنیا گرفته‌اند. که عمدتا هم این موضوع، کار اشتباهی نیست؛ آنها به جای اینکه بنشینند و روی یک ایده وقت بگذارند، همان را با سرعت زیاد از روی نمونه‌های خارجی منتقل می‌کنند که این موضوع خیلی هم اتفاق مثبتی است. استارتاپ‌های ایرانی خلاقیتشان در بخش ایده نیست بلکه در گرفتن بازار است که اتفاقا در دنیا هم به همین شکل بوده است. اما در آن خبر جمله را از زبان من به صورت دیگری بیان کرده‌اند و به جای خلاقیت، نوآوری را به کار بردند.»

3 دیدگاه
  1. ناشناس می‌گوید

    بسار تاسف انگیز!
    23 درصد منابع صندوق نوآوری و شکوفایی در سال 96 روی چه شرکتهایی سرمایه گذاری شده است؟
    خبر دروغی که توسط رسانه اکوسیستم منتشر میشود
    بهتر است برای نجات اکوسیستم به دامان همانها پناه ببرید

  2. دانشی می‌گوید

    دروغ شماره 2:
    کجای اساسنامه این مطلب آمده است؟
    “در اساس‌نامه مصوب شورای نگهبان که دوبار هم مصوب شده است، گفته شده پرداخت‌های ما به شرکت‌های دانش‌بنیان باید از محل سود بانکی باشد نه از اصل سرمایه”

  3. دانشی می‌گوید

    ادامه فرافکنی های سازمانهای ناکارآمد دولتی در عدم دریافت پول اضافی از دولت:
    انعکاس این اخبار نادقیق از رسانه اکوسیستم تاسف بار است:

    دکتر سلطانی در مصاحبه اشاره داشت:…از این میزان اعتبار 918 میلیارد تومان آن به شرکتهای دانش بنیان پرداخت شده است….
    بر اساس آمار اعلامی خودشان و دولت، کل دریافتی صندوق نوآوری از دولت 2600 میلیارد تومان بوده که در بانکها سپرده گذاری شده است. میزان سود سپرده گذاری این مبلغ در چند سال بیش از 1200 میلیارد تومان بوده است. یعنی سرجمع 3800 میلیارد تومان.
    اگر پول داده شده به شرکتهای دانش بنیان (918) را تقسیم بر 3800 کنید، این نتیجه جالب حاصل میشود:
    24 درصد از پول در اختیار صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکتها پرداخت شده و بقیه پول معلوم نیست چه شده است؟
    آنوقت انتظار دارید که دولت نیم درصد بودجه را پرداخت کند؟

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.