هزینه سرور به یورو اما فروش به تومان است!

گفت‌وگو با امیر درجه مدیرعامل استارتاپ اَپ‌ساز:

0

بازار هدف اَپ‌ساز، مشتریان معمولی بودند یعنی افرادی که دانش تخصصی در زمینه نوشتن اَپلیکیشن نداشتند اما در اَپ‌ساز هیبرید بازار هدف، برنامه‌نویسان مبتدی، متوسط و حتی حرفه‌ای هستند که کار اصلی ‌آن‌ها اپلیکیشن‌نویسی نیست.

امیر درجه با همکارانش پا به عرصه اپ‌نویسی گذاشته‌اند. با یک پلتفرم که می‌خواهد بخشی از بازار این حوزه را که بازار بزرگی هم هست از آن خود کند. مدیرعامل اپ‌ساز در گفت‌وگو با شنبه‌پرس از دغدغه‌ها این روزهایش و البته مسیری که تا اینجا طی کرده‌اند می‌گوید.

در مورد استارتاپ اَپ‌ساز بیشتر توضیح دهید و بگویید چه خدماتی را ارائه می‌دهد؟

اَپ‌ساز در حقیقت پلتفرمی برای ساخت اپلیکیشن‌های موبایل در دو سیستم‌عامل اندروید و آی ‌اُ اِس است. یکی از رسالت های مهم اَپ‌ساز این است که ساخت اپلیکیشن را برای کسانی که قصد دارند از اینترنت برای کسب‌وکار خود استفاده کنند و یا حتی کسانی که به تازگی وارد حوزه اپلیکیشن نویسی شده‌اند تسهیل کند. کاربران پس از ایجاد اکانت در قسمت ساخت سیستم آنلاین اپلیکیشن، می‌توانند با یادگیری یکسری آموزش‌های پایه‌ای و بسیار ساده، اپلیکیشن حرفه‌ای و با امکانات بسیار زیاد بسته به نیازشان بسازند. این سیستم در حدود30 نوع ويژگی دارد که قابلیت ساخت طیف زیادی از اپلیکیشن‌ها را به کاربر می دهد، از اپلیکیشن‌های فروشگاهی گرفته تا آموزشی، معرفی شرکت و یا حتی ساخت بازی. همچنین با استفاده از امکانات گرافیکی گسترده‌اش قدرت طراحی ظاهری بالایی دارد.

ایجاد اکانت در سایت رایگان است و پس از ساخت آن کاربران می‌توانند اپلیکیشن خود را بسازند اما یکسری محدودیت‌ها برای اپلیکیشن ایجاد شده وجود دارد مثلا لوگوی اَپ‌ساز در ابتدای اپلیکیشن وجود دارد و همه امکانات اپلیکیشنش فعال نیست و با پرداخت مبلغی می‌تواند نسبت به از بین بردن این محدودیت‌ها اقدام کند.

 

ایده اپ‌ساز چگونه و چه زمانی شکل گرفت و بنیانگذاران آن چه کسانی بودند؟

شرکت ما قبل از ایجاد استارتاپ در حدود پنج سال سابقه سفارش‌پذیری ساخت انواع اپلیکیشن و وب‌سایت را داشت و در این مدت با ارزیابی سفارش مشتریان به این نتیجه رسیدیم که نیاز بسیاری از آن‌ها مشابه یکدیگر است و همین عامل باعث شد که ایده ایجاد اَپ‌ساز شکل بگیرد. برای مثال 90 درصد اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌های مورد نیاز هتل‌ها و رستوران‌ها مشابه هم هستند و فقط به لحاظ ظاهری باهم متفاوتند. از طرف دیگر هزینه تمام شده برای این کسب‌وکارها مهم است و با سفارش خصوصیِ ساخت اپلیکیشن مبلغی در حدود سه الی چهار میلیون تومان باید پرداخت کنند اما با این کار در هزینه‌هایشان هم صرفه‌جویی می‌کنند. موضوع حائز اهمیت دیگر برای مشتریان سرعت ساخت اپلیکیشن بود که با این روش مشکل زمان هم برطرف شده است. من به همراه حامد حدادپژوه و فرازفروغی پس از شکل‌گیری ایده در سال 94 در حدود دو ماه مشغول پیاده سازی آن بودیم و پس از این مدت اَپ‌ساز به طور رسمی کار خود را آغاز کرد. البته در ابتدای کار، ما طرح ساخته شده خود را به کسانی که فکر می‌کردیم علاقه‌مند به سفارش‌دهی مورد مشابه آن باشند‌، نشان می‌دادیم و در صورت استقبال ایشان با وی قرار داد امضا می‌کردیم و با استفاده از مبلغ پیش پرداخت دوباره کار را توسعه می‌دادیم.

 

چه مشکلاتی در اوایل راه‌اندازی استارتاپ داشتید؟

درآن ابتدا ما خیلی با مشکل سرمایه‌گذاری روبرو نبودیم به این علت که ما از مدتی‌ها قبل نیز مشغول به کار بودیم و سرمایه در گردش داشتیم اما مشکلی که وجود داشت این بود که ما با بازار آشنا نبودیم و بیشتر فنی بودیم تا بازاریاب، و بدین جهت ناچار شدیم در این زمینه‌ هم مطالعه کنیم. پیداکردن افراد ماهر برای تشکیل هسته اولیه هم در ابتدای کار زمانبر بود. تا حدودی این مشکل به خصوص در شهرستان‌ها بیشتر است. ما برخی از نیروها را آموزش دادیم و در حال حاضر یک تیم ده نفره را تشکیل می‌دهیم و در حدود شش نفر دیگر هم در بخش تولید محتوا و کارهای گرافیکی مشغول به کار هستند.

 

با توجه به نوع فعالیت این استارتاپ که توضیح دادید از اپلیکیشن اَپ‌ساز چه استفاده‌ای می‌شود؟

اپلیکیشن اَپ‌ساز بیشتر برنامه‌ای برای اطلاع‌رسانی هست و درآن نمونه‌های از کارهایمان را قرار داده‌ایم و همچنین کاربران می‌توانند از طریق ان به ما فیدبک بدهند و در واقع اَپ‌ساز بر پایه وب هست.

 

آیا اپ‌ساز مشابه خارجی دارد ؟ ایده آن چطور؟

اَپ‌ساز دارای مشابه خارجی هست اما ما درحال راه‌اندازی یکسری امکانات جدید هستیم و به زودی آن‌ها را در اختیار مشتریانمان قرار می‌دهیم. با این کار اَپ‌ساز کاملا متمایز از بقیه خواهد بود. با امکانات فعلی اَپ‌ساز، سایت‌های مشابه‌ زیادی مثل ibuildapp.com و همین طور appypie.com وجود دارند.

 

دقیقا چه امکاناتی قرار است شما را از بقیه متمایز کند؟

بخشی که در آینده‌ای نزدیک در اختیار مشتریان قرار ‌می‌گیرد، اَپ‌ساز هیبرید نام دارد. بازار هدف اَپ‌ساز، مشتریان معمولی بودند یعنی افرادی که دانش تخصصی در زمینه نوشتن اَپلیکیشن نداشتند اما در اَپ‌ساز هیبرید بازار هدف، برنامه‌نویسان مبتدی، متوسط و حتی حرفه‌ای هستند که کار اصلی ‌آن‌ها اپلیکیشن‌نویسی نیست. این بستر در حال حاضر گام‌های نهایی خود را طی می‌کند و کاملا توسط تیم ما آزموده شده است. در این بستر برنامه‌نویس می‌تواند اپلیکیشن خود را سفارشی‌سازی کند و با انعطاف‌پذیری و قدرت بیشتری آن را تولید کند، هرچند ساخت در این بستر با توجه به تخصصی بودن آن مشکل‌تر است اما با این حال باز هم به مقدار زیادی در هزینه و زمان صرفه‌جویی می‌شود. درحقیقت اپ‌ساز هایبرید یک پلتفرم اُپن‌سورس است که برنامه‌نویس با دانش فنی کم را قادر می‌سازد که با امکاناتی که بستر در اختیارش می‌گذارد، اپلیکیشن‌های حرفه‌ای تولید کند. این پلتفرم را در طی دو ماه آینده لانچ عمومی خواهیم کرد.

با کارهایی که ما در زمینه بازاریابی دیجیتال انجام داده‌ایم، توانستیم قسمت جدیدی به نام اپ‌ساز پلاس به خدمات سایت اضافه کنیم. در حال حاضر با اکثر کلیدواژه‌های مربوط به ساخت اپلیکیشن، ما در رنک اول نتایج گوگل قرار گرفته‌ایم و با این کار روزانه با حجم زیادی از درخواست‌های کاربران مواجه هستیم و از طریق تحلیل این درخواست‌ها توانسته‌ایم نیاز بازار و یا حتی رفتار کاربرها را شناسایی کنیم. برای مثال دریافتیم که اخیرا ذائقه بازار به سمت تولید اپلیکیشن برای مشاورین املاک رفته است. بنابراین تیم ما با تولید پکیج‌های آماده درصدد رفع این نیاز برآمده و دیگر مشاور املاک لازم نیست که حتی تحلیل کند اپلیکیشن مورد نیازش باید چه قابلیت های داشته باشد و از قبل این کار توسط ما انجام شده است و وی تنها نیاز دارد گرافیک و شکل ظاهری آن را مطابق با سلیقه‌اش اصلاح کند. در حال حاضر پکیج‌های زیادی تولید کرده‌ایم و این خدمت متمایز و خاص هم تا اوایل بهمن به طور کامل در سایت قرار می‌گیرد.

 

رضایت مشتریان خود را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ما سعی می‌کنیم با پشتیبانی و حفظ ارتباط قوی با مشتری حتی پس از ساخت اپلیکیشن، رضایت وی را جلب کنیم. ما در این مدت در حدود 35 هزار ثبت کاربر داشته‌ایم که در حدود 42 هزار اپلیکیشن تولید‌ کرده‌اند. در بحث سی آر اِم هم سرمایه‌گذاریه زیادی کردیم و از این طریق هم سود زیادی بدست آورده‌ایم.

 

سرمایه اولیه شما چقدر بوده است؟ و برنامه توسعه بلندمدت اَپ‌ساز چیست؟

ما واقعا با سرمایه بسیار اندک در حدود دو سه میلیون تومان کار را شروع کردیم و در ضمن انجام کار از سود بدست آمده استارتاپ را گسترش دادیم و تا حالا بیش از 200 میلیون تومان در این استارتاپ سرمایه ‌گذاری کرده‌ایم. برای برنامه های بلند مدت استارتاپ اَپ‌ساز هم قصد ورود به بازارهای خارج از ایران را داریم.

 

مشکلات و دغدغه‌هایتان تا الان چه مواردی بوده است؟

در حدود اواسط تابستان امسال که شرکت اپل، اپلیکیشن‌های ایرانی را در اَپ اِستور تحریم کرد ما از جمله بالاترین مجموعه های بودیم که بیشترین آمار انتشار اپلیکیشن را در حدود 80 مورد داشتیم. این آمار در بین شرکت‌های ایرانی خیلی بالا بود و رقبای جدی ما مثل اپتو و پازلی، مجموعا باهم نصف ما هم در اَپ استور اپلیکیشن نداشتند و با این تحریم‌ها ضربه جدی به کسب‌وکار ما وارد شد. چون ما در این حوزه تقریبا مارکت لیدر شده بودیم و تقریبا فروش ما به نصف کاهش یافت.

یکی دیگر از مشکلات ما این است که هزینه سرورها را به یورو پرداخت می‌کنیم اما در ایران به تومان فروش خود را انجام می‌دهیم. وقتی قیمت ارز به صورت نوسانی بالا ‌می‌رود هزینه های جاری ما به یکباره افزایش پیدا می‌کند اما ما نمی‌توانیم قیمت خدمات خود را در راستای حفظ مشتری‌مداری تغییر بدهیم و متحمل ضررهای زیادی می‌شویم. و واقعا وقتی گفته می‌شود تحریم‌ها تاثیری بر روی استارتاپ‌ها ندارد واقعا حرف بی‌پایه و نادرستی است.

با وجودی که ما در زمره استارتاپ‌ها محسوب می‌شویم اما عملا در قانون با ما مثل یه شرکت عادی برخورد می‌کنند و هیچ‌گونه تخفیف یا شرایط خاصی در بیمه و یا دارایی برای ما وجود ندارد. در مورد حمایت های دولتی هم وضعیت رضایت بخش نیست. در راستای حمایت از تولید نرم‌افزارهای کاربردی ایمن و محتوای چندرسانه‌ای موبایل، وزارت ارتباطات ۱۵میلیون تومان تسهیلات با نرخ 4 درصد برای هر درخواست توسعه‌دهندگان نرم‌افزارها درنظر گرفته است و بنده خودم عضو کارگروه اعطا کننده این تسهیلات هستم. به نظر من ایده اصلی این کار بسیار خوب و سازنده می‌تواند باشد اما دردسر و پروسه بسیار زمانبر آن تا دریافت این مبلغ به قدری زیاد است که بسیاری عطایش را به لقای آن می‌بخشند. برای مثال در سال گذشته در حدود 15 نفر متقاضی دریافت این وام شدند در حدود 6 الی 7 نفر از آن‌ها در همان ابتدای مراحل ارزیابی رد شدند، طرح های باقی مانده افراد که در حدود 8 الی 9 مورد بودند برای طی بقیه مراحل به تهران ارسال شدند. در حدود 5 الی 6 مورد بالاخره توانستند تاییدیه را از تهران بگیرند و برای انجام بقیه مراحل، طرح ها به پارک علم و فناوری استان عودت داده شدند و بعد این تعداد طرح‌ به صندوق کارآفرینی امید که منبع مالی اعطای این تسهیلات است، معرفی شدند در آنجا به قدری سخت‌گیری انجام شد که درنهایت 2 نفر راضی به دریافت وام شدند و کل فرآیند در حدود 5 ماه طول کشید که واقعا برای این کسب‌وکار ها زمان بسیار زیادی و غیرمنطقی است و همین مبلغ هم به صورت چندمرحله‌ای و به اصطلاح قطره چکانی پرداخت می‌شود.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.