موبیکار، صنعت بیمه ماشین را دگرگون میکند؟
آشنایی با استارتآپ اینترنت اشیای سعید سهامی، هدی اسکندری و فرخ قمصری
در حال حاضر در حال مذاکره با یکی از اپراتورهای تلفن همراه هستیم که قصد دارد به حوزه اینترنت اشیا ورود کند. به علاوه با دو شرکت بیمهای هم در حال مذاکره هستیم تا بتوانیم برای اولینبار سیستم بیمه کیلومتری راهاندازی کنیم.
صنعت خودروسازی چندین سال است که در دنیا متحول شده و زمینهای برای تولید خودروهای هوشمند فراهم شده است. به علاوه فواید زیستمحیطی استفاده از خودروهای هوشمند از طریق کاهش مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا به اثبات رسیده است. اما با وجود این تحولات در خودروسازی جهان، همچنان خودروهای داخلی تفاوت زیادی با استانداردهای یک خودرو هوشمند شناختهشده در دنیا دارند. در این بین سعید سهامی به همراه دو همبنیانگذارش هدی اسکندری و فرخ قمصری استارتآپی به نشانی mobicar.ir را راهاندازی کردهاند که به نظر میرسد توانستهاند از طریق دیاگ کوچکی که به کامپیوتر خودرو وصل میشود، قدمی در جهت هوشمندسازی خودروهای داخلی بردارند. سعید لیسانس الکترونیک از دانشگاه شریف دارد و فوقلیسانس خود را در رشته طراحی خودرو از انگلستان گرفته و تحصیلات خود را در مقطع دکترا در رشته حملونقل هوشمند درکانادا ادامه داده است. او متولد 57 در تهران است و تا قبل از اینکه این استارتآپ را در ایران راهاندازی کنند، در کانادا در زمینه شبیهسازی ترافیک و تحلیل رفتار راننده، عیبیابی خودرو و بیگدیتا تحلیل و مشاوره انجام میداده است. علاقه او به خودرو فقط به زمینه کاری خلاصه نمیشود و در این زمینه موفق شده است سه مقام کشوری در رالی نیز دریافت کند. «من در زمینه عیبیابی خودرو از سالها قبل کار میکردم. تز فوقلیسانسم نیز در زمینه تغییردادن برنامه خودرو بوده است. علاوه بر این در ایران نیز شرکتی داشتیم که درزمینه دیاگ و عیبیابی خودروها فعالیت میکردیم. این زمینه آشنایی در مورد عیبیابی خود منجر شد که از حدود 4 سال پیش با چند نفر از دوستان تصمیم گرفتیم که سختافزاری را طراحی کنیم تا بتوانیم دانش خود را در آن پیاده کنیم تا به اطلاعات شبکه خودرو در جهت مقاصد مختلف دسترسی داشته باشیم. در ابتدا نمونه بلوتوث آن را و در نهایت نمونه GSM آن را طراحی کردیم که از طریق سیم کارت اطلاعات قابل دسترسی بود. نمونه بلوتوثی بیشتر با هدف استفاده مصرفکننده نهایی طراحی شده و نمونه GSM بیشتر کاربرد سازمانی دارد تا سازمانها بتوانند از آن طریق ناوگان خود را کنترل کنند.» با توجه به اینکه تنوع خودروها در ایران بسیار کمتر از کشور کانادا بود و این، کار را برای مهندسی معکوس راحتتر میکرد، او تصمیم میگیرد که به ایران برگردد و استارتآپ خود را برای خودروهای ایرانی راه بیندازد.
موبیکار چیست؟
موبیکار در واقع دستگاه دیاگ بسیار کوچکی است که زیر فرمان خودرو نصب و به کامپیوتر ماشین متصل میشود و از طریق اپلیکیشن، با راننده ارتباط میگیرد. هدف نهایی آن جمعآوری تمام اطلاعات موجود در کامپیوتر خودرو است. اطلاعاتی که داخل این کامپیوتر است، بسیار متنوع است و موبیکار بستری را فراهم میکند تا کاربران بتوانند از تحلیلی که روی این دادهها انجام میشود، استفاده کنند. موبیکار در دو نوع موبیکار برای سازمانها و موبیکار برای رانندگان شخصی کاربرد دارد. «از موبیکار سازمانی کاربریهای مختلفی میتوان گرفت. یکی در زمینه گارانتی خودروهاست. از آنجایی که گارانتی خودرو برای شرکتهای تولیدکننده میتواند هزینهبر باشد، موبیکار این امکان را برای شرکتها فراهم میکند تا بتوانند به صورت روزانه از کارکرد خودرویی که فروختهاند، مطلع شوند و به محض اینکه کارکرد خودرو از کیلومتر مشخصشده برای گارانتی عبور کند، خودرو مورد نظر از سیستم گارانتی آن شرکت خارج شود. سازمانهایی که ناوگان خودرو دارند مخاطب دیگر موبیکار هستند. سازمانها میتوانند با نصب موبیکار روی وسایل نقلیه خود از وضعیت هرکدام از خودروها مطلع باشند. رانندگان شخصی نیز با نصب موبیکار بلوتوثی روی خودرو میتوانند شناخت بهتری از خودرو خود داشته باشند. زمانی که خودرو خراب میشود، جهت عیبیابی و پیداکردن مشکل، موبیکار به کمک راننده میآید تا قبل از مراجعه به تعمیرگاه قطعه معیوب را بیابد و بتواند اطلاعات خود را در آن زمینه تکمیل کند. زمانی که خودرو سالم است نیز رانندگان میتوانند به صورت روزمره از موبیکار استفاده کنند. به این ترتیب که این امکان برای راننده فراهم میشود تا با تحلیل دادهای که توسط موبیکار روی رفتار رانندگی او انجام میدهد، بتواند تا 25 درصد مصرف سوخت خودرو را با اصلاح رفتار رانندگی خود کاهش دهد. به عبارت بهتر، راننده میتواند در اپلیکیشن موبیکار متوجه شود در هر لحظه از رانندگی چقدر بنزین مصرف کرده و در چه مواقعی این مصرف بیشتر شده است و با اصلاح آن موارد در مصرف سوخت خودرو خود صرفهجویی کند. علاوه بر این، موبیکار اطلاعات تمامی سنسورهای موتور ماشین مانند دمای آب، فشار هوا، دور موتور و غیره و سنسورهای دیگر مانند سنسور ایربگ برای تشخیص وجود سرنشین روی صندلی، سنسورهای ABS و هر نوع سنسور دیگری را که در ماشین وجود دارد، در اختیار کاربر قرار میدهد.»
تاکنون حدود 70 نفر از طریق کراودفاندینگ فاندوران موبیکار را خرید کردهاند و حدود 3 مشتری سازمانی نیز در حال مذاکره برای دریافت موبیکار هستند. «در حال حاضر در حال مذاکره با یکی از اپراتورهای تلفن همراه هستیم که قصد دارد به حوزه اینترنت اشیا ورود کند. به علاوه با دو شرکت بیمهای هم در حال مذاکره هستیم تا بتوانیم برای اولینبار سیستم بیمه کیلومتری راهاندازی کنیم. با توجه به تز دکترای من که رفتارشناسی رانندگان بوده، حدود یک سال است که در حال جمعآوری اطلاعات در این زمینه هستیم. این امکان وجود دارد که براساس سیگنالهایی که از خودرو دریافت میشود و نوع شتابگیریهایی که راننده انجام میدهد، بتوان مدلهای ریاضی را استخراج کرد که براساس آن سطح ریسک رانندگی راننده قابلتحلیل باشد. این کار در اندازهگیری قیمت بیمه بدنه خودرو برای بیمهگذار تاثیرگذار خواهد بود و این رقم براساس ریسکپذیری راننده میتواند افزایش یا کاهش پیدا کند.»
هزینههای موبیکار
قیمت موبیکار برای خودروهای مختلف متفاوت است و در سه دستهبندی کلی قرار میگیرد. این قیمت برای خودروهای خانواده پراید 180 هزار تومان، خانواده پژو 405 که شامل سمند و پرشیا میشود 210 هزار تومان و خانواده 206 ، 207 و تندر 225 هزار تومان است که این قیمتها در کراودفاندیگ با 100 هزار تومان تخفیف برای هر نوع خودرویی عرضه میشود. «در حال حاضر 80درصد بازار هدف ما خودروهای ایرانی است و قصد داریم، موبیکار مختص خودروهای خارجی را نیز در 6 ماه آینده به بازار عرضه کنیم.» موبیکار با سرمایه شخصی راهاندازی شده و با وجود اینکه میتوانسته استارتآپ سرمایهپذیری باشد، ولی سعید میگوید سرمایهگذاری در ایران بهسختی انجام میشود و با افرادی که تاکنون قصد داشتند در کار سرمایهگذاری کنند، نتوانستهاند به دیدگاههای مشترکی برسند. به نظر میرسد سعید و همتیمیهایش آینده بلندپروازانهای را برای موبیکار در نظر گرفتهاند و هدفشان فقط فروش یک محصول صرف نیست بلکه آنها قصد دارند در آینده پلتفرمی را ایجاد کنند که در یک طرف موبیکار قرار بگیرد و در طرف دیگر ارائهدهندگان خدمات مرتبط به خودرو مانند تعویض روغن، خدمات بیمه و غیره. سعید میگوید تاکنون 1000 قطعه تولید کردهاند و قصد دارند در 5 سال آینده 500 هزار موبیکار تولید کنند و معتقد است در 15 سال آینده موبیکار میتواند بستر هوشمندکردن خودروهای ایرانی را فراهم کند و تمام 12 میلیون خودرویی که در حال حاضر توسط ایران خودرو و سایپا تولید شدهاند، میتوانند مشتری بالقوه موبیکار به حساب بیایند و آنها 5 درصد از این بازار را به عنوان بازار هدف خودرو قرار دادهاند.