دومین مرحله از اولین رویداد مهارت افزایی صادرات به افغانستان ۱۶ و ۱۷ مهر ماه برگزار شد. این رویداد با حضور نمایندگانی از دولت ایران و افغانستان به پایان رسید.
ایدکا یک رویداد کارآفرینی برای مهاجران افغانستان بود تا بتوانند با استفاده از تخصص، همکاری و فناوری روابط ایران و افغانستان را افزایش دهند. دانشجویان و کارآفرینان افغانستانی در این رویداد حضور داشتند.
شرکت کنندگان در این رویداد رضایت خود را از ایدکا اعلام کردند. دانشجویانی که با استفاده از فناوری میخواهند راههای جدیدی برای رشد خود و کشورشان را بسازند.
حسینی، مدیر روابط عمومی مرکز تعاملات بین المللی، گفت: استفاده از ظریفت متخصصان و کارآفرینان مدل موفقی بوده است تا الان ۴۷۰۰ همکاری با متخصصان خارج از کشور با ایران از طریق این پلتفرم شروع شده است.
وی افزود: توسعه صادرات شرکتهای دانش بنیان بحث مهمی است. ظرفیت خوبی است که میتوان از متخصصان و کارآفرینان افغانستانی چه در ایران و چه خارج از ایران استفاده کرد.
این مقام مسئول ادامه داد: جلساتی با دانشجویان و کارآفرینان افغانستانی داشتیم. این جلسات هم خوب بود و هم تلخ، تلخ از این جهت که این جوانان با تمام محدودیتها توانستند به درجات بالایی برسند.
حسینی در پایان گفت: ما تلاش میکنیم به عنوان بخش کوچکی از دولت موانع و مشکلات را برداریم تا فضا برای کار کردن این جوانان با استعداد فراهم شود.
نماینده سفارت افغانستان در ایران ضمن تشکر از برگزار کنندگان این رویداد گفت: در افغانستان تقاضا وجود دارد و ما دوست داریم این صادرات از طریق کشور همسایه باشد.
وی ادامه داد: ما در سفارت افغانستان یک بخش تجارتی داریم که کارهای زیادی انجام داده و نمایشگاههای ایران در شهرهای مختلف افغانستان برگزار شده است.
سلیمانی افزود: جای یک چیز در جمهوری اسلامی خالی است که آن بحث واردات است. اگر واردات کالاهای افغانستان به ایران با صادارات کالای ایران به افغانستان قابل قیاس نیست. ما در سال ۳میلیون دلار صادرات از ایران به افغانستان داریم در حالی که صادرات ما به ایران ۲۰ میلیون دلار است. در مجموع ما ۱ میلیارد دلار صادرات به خارومیانه داریم.
این مقام مسئول با اشاره به همکاریهای ایران گفت: ما حاضریم از طریق سفارت همکاری کنیم تا بتوانیم صادرات را افزایش دهیم. افغانستان امروز با افغانستان سالهای پیش تفاوت دارد.
وی افزود: اکنون در هرات ۸۰۰ کارخانه داریم که با متخصصان ایرانی اداره میشود. اگر بتوانیم واردات به افغانستان افزایش پیدا کند با استقبال مواجه خواهد شد. من فکر میکنم موانع پیش رو کارهای اداری است که باید شکسته شود.
سادات معاون ستاد فناوری های نرم و هویت ساز گفت: این رویداد ظرفیت سازی نیروی انسانی را برای توسعه همکارهای بین دو کشور هدف قرار داده بود.
وی افزود: ما براساس ذهنیتی که داریم بیشتر صادرات و واردات کالاها را به روشهای قدیمی مد نظر داریم. کمتر به حوزه فناوریهای پیشرفته توجه شده. این رویداد تلاش کرده تا به این حوزه نگاهی داشته باشد. امیدوارم این راهی برای همکاریهای فناورانه باشد.
این مقام مسئول ادامه داد: ما در ستاد فناوریهای نرم و هویت ساز حوزه فعالیت را در فناوریهای فرهنگی مدنظر قرار دادیم. در چند سال اخیر با توجه به سیاست های اعمال شده در کشور ظرفیتهای خوبی ایجاد شده.
با حضور دانشجویان خوب افغانستان در دانشگاههای مطرح کشور، ظرفیتها برای این دانشجویان نیز فراهم است تا با استفاده از آن بتوانیم همکاری داشته باشیم.
افغانستان در فناوریهای فرهنگی ظرفیت خوبی دارد.
سیادت اظهار کرد: یکی از نقاط قابل پیگری بحث فناوری است. ما تنها به صادرات فکر نمیکنیم، ما به مبادله هم فکر میکنیم. آشنایی متقابل منجر به صادرات خواهد شد که سیاستهای کلان میتواند به آن کمک کند.
رییس انجمن دوستی ایران و افغانستان نیز اعلام کرد که ما یک برنامه نظامند نداریم که اتفاقات خوب را دامن بزنیم. ما باید صادرات به افغانستان را تسهیل کنیم و ملزومات لازم باید مورد توجه قرار گیرد. باید از حقوق تجارتمان حمایت کنیم.