سخنگوی دولت میگوید تصمیمات محمدجواد آذری جهرمی تنها به خود او مربوط نمیشود و دیدگاههای دولت محسوب میشوند؛ بر همین اساس، دولت موافق مسدود کردن اینستاگرام نیست.
سخنگوی دولت در روزنامه ایران نوشت: «دیدگاهها، نظرات و تصمیمات محمدجواد آذری جهرمی یک دیدگاه و تصمیم شخصی نبوده؛ بلکه آنچه وی اعلام و اجرا کرده، دیدگاه دولت در این زمینه است. دولت یازدهم و دوازدهم با تحلیل و تبیین شرایط اجتماعی، اقتصادی و آیندهنگری نسبت به تأثیرات تکنولوژی، اهتمام خود را بر گسترش تکنولوژیهای ارتباطی و زیرساختهای آن بنا کرده و هرگونه محدودیت و فیلتر را اولاً در بلندمدت غیر ممکن و در کوتاهمدت غیر مفید میدانست. بنابراین مواضع و اقدامات وزیر ارتباطات، مبتنی بر تصمیم دولت و رئیس جمهور ی بوده است.»
بهگفتهی علی ربیعی، طرح شکایت از وزیر ارتباطات، یک اتفاق سادهی اداری یا قضایی نیست و به شیوههای سیاستگذاری در فرهنگ و جامعه، نوع نگاه به شیوههایی برای اعمال نزاهت فرهنگی و چگونگی حفاظت از دینداری، تفاوت رویکردها در سیاستگذاری و حکمرانی فرهنگی – اجتماعی برمیگردد.
دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهور میگوید فضای مجازی، در آینده بخش اعظمی از اقتصاد جوامع را تشکیل خواهد داد و نمیتوان آن را با نوع خاصی از نگرش و سیاستگذاری فرهنگی بررسی کرد.
ربیعی اضافه میکند که طبق بررسیها، تنها اینستاگرام در میان دیگر شبکههای اجتماعی، محل کسبوکار گروه بزرگی از مردم شده است. او میگوید آمار اشتغال از طریق اینستاگرام در ایران حتی پیش از شیوع کرونا هم بسیار بزرگ است و تصمیم تعطیلی آن جنبههای اقتصادی بسیار کلان دارد.
طبق آماری که سخنگوی دولت ارائه میکند، حدود ۴۰۰ هزار صفحهی اینستاگرام ایرانیان دارای بیش از ۵ هزار دنبالکننده هستند و از این میان، ۲۸٫۸ درصد صفحات مربوط به فروشگاهها و کسبوکارها میشود؛ به بیان دیگر، دست کم ۱۱۵ هزار صفحهی اینستاگرام وجود دارد که درآمد خانوارها را تأمین میکند.
ربیعی میگوید این بدان معنا است که حتی اگر هر صفحه، درآمد دو نفر یا دو خانواده را تأمین کند، ۲۳۰ هزار خانواده (حدود ۹۵۰ هزار نفر ایرانی) در اوضاع بیکاری ناشی از کمبود رشد و تحریم، امرار معاش خود را وابسته به این شبکه اجتماعی کردهاند. وی اضافه میکند: «با توجه به مطالعات تخصصیام در وزارت کار، معتقدم هرگونه محدودسازی یا تعطیلی اینستاگرام، کوچ دادن حدود یک میلیون ایرانی به سمت بیکاری و فقر است.»
ربیعی تأکید میکند که یکی از نگرانیهایی که باعث بروز این نوع تصمیمات میشود، سیاسی و امنیتی کردن عرصههای فرهنگی و اجتماعی است. او توضیح میدهد: «امنیتزدایی و سیاستزدایی از این ساحتها موجب رشد و توسعه تولیدات قابل قبول در این حوزهها خواهد شد.
بخشی از نگرانیها، تغییرات طبیعی ارزشی در سطح جهانی است که سیاستگذاریهای سلبی، راهکار نامناسب و تشدیدکننده خواهد بود.» ربیعی مجدد تأکید میکند که مواضع، تصمیمات و اقدامات محمدجواد آذری جهرمی، مبتنی بر یک درک و سیاستگذاری صحیح از سوی دولت و رئیس جمهور بوده است. او ابراز امیدواری میکند که با حفظ وظایف هر قوه و همچنین تعاملات بین قوهای، با درک متقابل از شرایط و درک مشترک از اینگونه مسائل اقدام شود.