این اکوسیستم اتفاقات خوب و بد زیادی دارد ولی من از اتفاقات بد میگویم. به این دلیل که اتفاقات خوب همیشه دیده میشوند ولی اگر اتفاق بد از دیدها مخفی بماند، بزرگتر خواهد شد. در حال حاضر به نظر من اتفاقات بد در رابطه با اکسلریتورها و سرمایهگذران خطرپذیر است. داستانهای مربوط به این دو، مقداری با واقعیات دنیا همخوانی ندارد
مثبت_خوبتر، ماهنامه دیجیتالی است که اولین شماره آن 7بهمن ماه 1396 منتشر شدهاست. رضاترابخانی، همبنیانگذار این مجله دیجیتال، میگوید: «نوع فعالیت ما با استارتاپهای کسبوکاری ایران متفاوت است. در ایران به این صورت جاافتاده که تا اسم استارتاپ شنیده میشود، تصور بر این است که باید یک اپلیکیشن، سایت یا کارخانه باشد. در صورتیکه هر کسبوکار نوپایی که ارزش جدید یا کار جدیدی ارائه دهد به عنوان استارتاپ شناخته میشود. حتی اگر آرایشگاهی باشد که موی مشتریانش را به شکل جدیدی کوتاه کند، آنهم یک استارتاپ است.»
نیاز به شفافسازی بیشتر
به گزارش خبرگزاری شنبهپرس، ترابخانی در جواب این سوال که اکوسیستم استارتاپی ایران را چطور میبیند، اشاره میکند: «این اکوسیستم اتفاقات خوب و بد زیادی دارد ولی من از اتفاقات بد میگویم. به این دلیل که اتفاقات خوب همیشه دیده میشوند ولی اگر اتفاق بد از دیدها مخفی بماند، بزرگتر خواهد شد. در حال حاضر به نظر من اتفاقات بد در رابطه با شتابدهندهها و سرمایهگذران خطرپذیر است. داستانهای مربوط به این دو، مقداری با واقعیات دنیا همخوانی ندارد و من فکر میکنم در این زمینه به شفافسازی بیشتری نیاز است. nمیلیون دلار به چه صورت روی یک استارتاپ کوچک سرمایهگذاری میشود، و بعد از شکست استارتاپ، هیچ صحبتی از آن نمیشود؟»
محاسبات باید معقول باشد
ترابخانی در رابطه با مثبت_خوبتر اعلام میکند که این کسبوکار بدون سرمایهگذار، به صورت امویپی و با قدمهای کوچک در حال حرکت به سمت جلو است. او از روند سرمایهگذاری که مرسوم است و انجام میشود راضی نیست. در این باره میگوید: «با اینکه زمانهایی از نظر مالی با مشکلات زیاد مواجه بودیم ولی حاضر به سرمایهگذاری به این شیوه نشدیم. اگر سرمایهگذاری باشد که شفاف عمل کند و زیادهخواهی نداشته باشد، چرا که نه؟! در رابطه با سرمایهگذاران باید بگویم مقداری پول میآورند و اعلام میکنند سود مشخصی میخواهند و یا حتی سهام میخواهند، کار قشنگی است که به جای ساختمانسازی سرمایهشان را در این حوزه بیندازند ولی باید توجه داشت که تمام این موارد باید معقول باشد. این یک واقعیت است که آنها سرمایه میآورند و پولشان کار میکند نه خودشان؛ پس تمام اعداد و ارقام باید منطقی محاسبه و بیان شوند.» ترابخانی سرمایهگذاران را مخاطب قرار داده و ادامه میدهد: «اگر میتوانی سرمایهای بیاوری که به من کمک کند و کارها را باهم بهتر انجام دهیم بسیار خوب است. اما باید فراتر از پول به استارتاپها کمک کنند.»
قطع همکاری با 14 نفر در 6 ماه!
همبنیانگذار مثبت_خوبتر، در رابطه با چالشهایی که در این مدت 6 ماه که از شروع به فعالیتشان در اکوسیستم استارتاپی میگذرد، بیان میکند: «تا به حال با 14 نفر قطع همکاری داشتیم. در 6 ماه از بین تمامی افرادی که به ما پیوستند، 14 نفر از تیم جدا شدهاند. در این مسیر ما 4 اصل مشخص داریم که تمامی این افراد به نوعی در این اصول ضعف داشتند. داشتن تعهد، مسئول بودن، رعایت اصل برنده – برنده و پذیرا بودن.»
دادن اطلاعات به مردم با زبان خودشان
رضا ترابخانی مثبت_خوبتر و روند شکلگیری آن را به این شکل توضیح میدهد: «دوسال و نیم پیش اتفاقی افتاد که من نیاز پیدا کردم تغییراتی بیشتر از گذشته در خودم به وجود آورم، سعی در خوب کردن و بهتر کردن حال مردم داشتم. در این دوران دریافتم که تنها با پیامهای انگیزشی و جملات شعاری حال مردم خوب نمیشود بلکه باید به آنها خوراک دهیم تا فکرشان پرشود و بتوانند مسائل را کامل بفهمند. این اتفاقات با سمینارها و برنامههای اینچنینی نمیافتاد. تصمیم گرفتیم که بیاییم و این اطلاعات را به مردم بدهیم تا حالشان خوب و بهتر شود چون طبق آمارهای موسسه گالوپ و سازمان نظام روانشناسی، حال مردم ایران خوب نیست. در اصل هدف ما دادن اطلاعات به مردم با زبان ساده خودشان است. این کار با استفاده از سه شخصیتی که در مجله هستند، انجام میشود که هرکدام نمونهای از یک گروه از افراد جامعه است.»
راهاندازی اپلیکیشن در فاز دوم
او در ادامه اشاره میکند تیم در حال حاضر تیمشان 7نفره است. 2نفر همبنیانگذار یعنی خودش و محسن نوروزلو و 5 نفر همکار که با حساب نویسندگان و متخصصانی که همکاری دارند، جمعا این ماهنامه حاصل تلاشهای 30 نفر است. ترابخانی میگوید: «اگر کسی با ما همسو و همهدف باشد و بخواهد حال مردم را خوب کند و در این راه ما را کمک کند دستش را به گرمی میفشاریم. تا الان 12 فاز برای مجله تعریف شده است. در فاز دوم اپلیکیشن ما راهاندازی خواهد شد و اتفاقات جالب دیگری مانند حضور ونهایی در سطح شهر برای مشاوره دادن به مردم در قسمتهای مختلف را شاهد خواهیم بود.»